Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Συνεδρίαση "Ομόνοιας": Αδικείται η Ελλ. Μειονότητα στην Αλβανία και αδειάζει η Β. Ήπειρος



Η συνεδρίαση του νέου Γενικού Συμβουλίου της "Ομόνοιας", την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στους Αγίους Σαράντες, ανέδειξε ότι αδικείται η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας και αδειάζει η Βόρειος Ήπειρος. Όλοι συμφώνησαν πως χρειάζεται ενότητα μπροστά σ' αυτή τη θλιβερή κατάσταση.  Παραμένουν πολλά τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών και κυρίως στα ζητήματα της περιουσίας, όπου οργιάζουν οι καταπατητές, και της παιδείας. Επίσης είναι άξιο σημείωσης το γεγονός, που καταδεικνύει ολοφάνερα την αδιαφορία του Αλβανικού κράτους για τους Βορειοηπειρώτες, ότι τα έργα υποδομής στους δήμους Δερόπολης, Φοινικαίων, που αναγνωρίζονται ως μειονοτικοί, αλλά και της Χειμάρρας, που δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτικός, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.  Η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Ελένη Σουράνη, που παρέστη στην αρχή της συνεδρίασης, επεσήμανε την ανάγκη η "Ομόνοια" να αναλάβει  κεντρικό ρόλο και στοχευμένη δράση για τη διαμόρφωση των εφαρμοστικών διατάξεων, που πρόκειται να υιοθετηθούν, στο πλαίσιο του νέου αλβανικού νόμου για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που αν και ψηφίστηκε παραμένει σε αδράνεια, κάτι για το οποίο σχεδιάζει η "Ομόνοια" να διαμαρτυρηθεί.  

Η ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα φαινόμενα στο χώρο της παιδείας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου είναι απογοητευτικά. Η νέα περίοδος ξεκινάει χωρίς σχολικά βιβλία και με δραματική μείωση του αριθμού μαθητών, που είτε φεύγουν για την Ελλάδα, είτε διακόπτουν το σχολείο, είτε φοιτούν σε αλβανικά σχολεία.   Επικρατεί αδιαφορία για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων, τα οποία υπάγονται έστω στους δύο αναγνωρισμένους ελληνικούς δήμους της χώρας. Μόνο τα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας παραμένουν ανθηρά, λόγω της φροντίδας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας. 

ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ
Την περίοδο αυτή στο δήμο Χειμάρρας καταπατητές, με την ανοχή των κυβερνητικών μηχανισμών, κτίζουν σε ελληνικές περιουσίες, γεγονός, που είναι έτοιμο να πυροδοτήσει εκρηκτικές αντιδράσεις.  Μάλιστα καταγγέλλεται ότι άτομα, που έχουν θέσεις και διασυνδέσεις στην αλβανική κυβέρνηση φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από υποθέσεις  καταπάτησης, όπως αυτή κτήματος με παράλληλη παράνομη ανέγερση κτηρίου στο κτήμα της Μονής των Αγίων Θεοδώρων, στο χωριό Δρυμάδες της Βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: