Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Δημήτρης Αχνούλας. Ο Ηπειρώτης τραγουδιστής του πόνου, της ξενιτιάς, του έρωτα και της αγάπης.

Δημήτρης Αχνούλας με Δόκιμο Χαραλάμπους




Ο Δημήτρης Αχνούλας, πρωτοξεκίνησε να τραγουδάει το 1976 σε ένα καφενείο στο χωριό του. Εκεί τον άκουσε ο κλαρινίστας Λουκάς Τζώκας, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο του. Από τότε μέχρι σήμερα έχει τραγουδήσει άπειρα τραγούδια σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, έχει εμφανιστεί σε αρκετά κέντρα διασκέδασης, ενώ επίσης έχει περιοδεύσει σε πάρα πολλές χώρες όπως Γερμανία Βέλγιο Σουηδία Αυστραλία.


Επειδή  ότι είναι δύσκολο να γράψεις κάτι για κάποιον γνωστό σου, θα αφήσω να μιλήσει ο ίδιος ο Δημ. Αχνούλας για την ζωή του και την καλλιτεχνική του διαδρομή, σε μια συζήτηση που έκανε με τον  κοινό μας φίλο Κώστα Παπαπάνο, στο ιστολόγιο www.oladitika.gr που στηρίζει και προβάλλει εκδηλώσεις που προάγουν την Ηπειρώτικη παράδοση



Ενώ έχει συνεργαστεί με πολλά και μεγάλα ονόματα του Δημοτικού Τραγουδιού.Έχει κάνει αρκετές δισκογραφικές δουλειές με μεγάλους καλλιτέχνες. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά είναι το 2015 με τίτλο ΓΛΥΚΥΠΙΚΡΟΙ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΟΙ που κυκλοφορεί από την GENERAL MUSIC. Παραμένει ένας πιστός λάτρης και εκτελεστής της Δημοτικής Παραδοσιακής Μουσικής...

 Παραθέτουμε το αφιέρωμα του φιλικού ιστολογίου Hpeiros.gr (www.ipiros.gr) στον Δημ. Αχνούλα

Το Hpeiros.gr (www.ipiros.gr),συνεχίζοντας τη σειρά των αφιερωμάτων την οποία άνοιξε με το μεγάλο τριπλό αφιέρωμα στο ‘αηδόνι της Ηπείρου’ τον Αλέκο Κιτσάκη, συνεχίζει σήμερα με έναν νεότερο πλην όμως καλλικέλαδο Ηπειρώτη τραγουδιστή τον Δημήτρη Αχνούλα.

Το Hpeiros.gr (www.ipiros.gr), συνεχίζοντας τη σειρά των αφιερωμάτων την οποία άνοιξε με το μεγάλο τριπλό αφιέρωμα στο ‘αηδόνι της Ηπείρου’ τον Αλέκο Κιτσάκη, συνεχίζει σήμερα με έναν νεότερο πλην όμως καλλικέλαδο Ηπειρώτη τραγουδιστή το Δημήτρη Αχνούλα.

Έναν τραγουδιστή που έχει διαγράψει τη δική του ξεχωριστή πορεία στο Δημοτικό τραγούδι και δη στο Ηπειρώτικο. Γεννήθηκε στο Ηλιοβούνιο Πρέβεζας και σήμερα ζει στη Φιλιππιάδα. Πρωτοξεκίνησε να τραγουδάει το 1974 σε ένα καφενείο στο χωριό του. Εκεί τον άκουσε ο κλαρινίστας Λουκάς Τζώκας, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο του. Από τότε μέχρι σήμερα έχει τραγουδήσει άπειρα τραγούδια σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, έχει εμφανιστεί σε αρκετά κέντρα διασκέδασης, ενώ επίσης έχει περιοδεύσει σε πάρα πολλές χώρες με τελευταίο σταθμό το ταξίδι του λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα στη Στουτγάρδη της Γερμανίας…

«Όταν με άκουσε ο Τζώκας, να τραγουδάω στο καφενείο -διηγείται- μου ζήτησε να πάω κοντά του στην Άρτα. Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα μου που ήθελε να με κάνει τσοπάνο (!), εγώ τον ακολούθησα. Με είχε σαν παιδί του. Σε κάθε εκδήλωση που συμμετείχε με είχε μαζί του. Μέσα από τη συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις διαπίστωσα ότι, αν και αυτοδίδακτος, μπορούσα να σταθώ. Στην πορεία γνωρίστηκα και με άλλους συναδέλφους οι οποίοι με συμβούλεψαν και με βοήθησαν να βελτιωθώ».

Και ο Ηπειρώτης τραγουδιστής προσθέτει: «Από τότε μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί με πολλούς διακεκριμένους τραγουδιστές και καλλιτέχνες. Τον Κώστα Αριστόπουλο, τον Παναγιώτη Πλαστήρα, τον Αντώνη Κυρίτση, τον Κώστα Τζίμα, την Φιλιώ Πυργάκη, την Βαγγελιώ Χριστιά, τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, τον Σταύρο Καψάλη, τον Δόκιμο και άλλους."

Ερωτηθείς για την δισκογραφική του δουλειά ο Δημήτρης Αχνούλας μας είπε: «Ο πρώτος μου δίσκος κυκλοφόρησε το 1991 με τίτλο «Ηπειρώτικο γλέντι». Έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το «Ηπειρώτικο οδοιπορικό» με τον Δόκιμο.

Η επόμενη δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 2000 με τον Σταύρο Καψάλη και είχε τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο».

Το 2002 κυκλοφόρησε ένας δίσκος με καινούργια τραγούδια με τίτλο «Όποιος μεγάλωσε ορφανός». Τόσο οι στίχοι όσο και η μουσική είναι του Bασίλη Φωτίου, ενώ εγκαινιάστηκε και η συνεργασία μου με τον Μάκη Μποροδήμο.

Το 2003 φτιάξαμε το πρώτο CD με τίτλο «Καμπίσια και Καγκέλια», που αποτελείται από τσάμικα και καλαματιανά.

Το επόμενο CD με Ηπειρώτικα τραγούδια κυκλοφόρησε το 2005 από την εταιρία “ZΙΩΓΑΣ Ο.Ε.”.

Σε ερώτηση για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται ανέφερε: «Από τους καλύτερους συνεργάτες μου είναι ο Χρήστος Γούλας (κιθάρα, μπουζούκι), ο Βασίλης Χαλιλόπουλος (αρμόνιο), ο Μάκης Μποροδήμος (κλαρίνο), και ο Κώστας Κατσάνος (κρουστά).

«Δυστυχώς το παραδοσιακό τραγούδι δεν προβάλλετε όσο του αξίζει»
Για το ότι το παραδοσιακό τραγούδι και ειδικότερα το Ηπειρώτικο, δεν έχει τη θέση που του αρμόζει στην ελληνική μουσική σκηνή ο Δημήτρης Αχνούλας, σημειώνει: «Δυστυχώς το παραδοσιακό τραγούδι δεν προβάλλετε στο βαθμό που θα έπρεπε από τα Μ.Μ.Ε. και ειδικά αυτά των Αθηνών που έχουν και τη μεγαλύτερη απήχηση. Ίσως όμως σ’ αυτό να φταίμε και όλοι εμείς που ασχολούμαστε μαζί του. Μπορεί ο τρόπος που το προσφέρουμε να μην είναι ο ενδεδειγμένος».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει στην Ήπειρο, διάδοχη κατάσταση στο παραδοσιακό τραγούδι, που να μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογη, ο Αχνούλας, ανέφερε: «Στην Ήπειρο, δεν υπάρχουν νέοι τραγουδιστές του παραδοσιακού τραγουδιού, με αποτέλεσμα να έρχονται για να καλύψουν τις ανάγκες, τραγουδιστές από άλλα μέρη. Δυστυχώς δεν βγαίνουν νέοι τραγουδιστές να ασχοληθούν με την παραδοσιακή μουσική κι αυτό είναι λυπηρό. Προσωπικά ασπάζομαι την άποψη ότι από τη στιγμή που σταμάτησε το μαντήλι στην πίστα το παραδοσιακό τραγούδι άρχισε να φθίνει».

«Αξιόλογες οι προσπάθειες των συλλόγων αλλά…»
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ξαναμπεί το παραδοσιακό τραγούδι σε τροχιά ανόδου; «Το παραδοσιακό τραγούδι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να στηριχτεί από του Πολιτιστικούς συλλόγους. Η αλήθεια είναι ότι οι σύλλογοι με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν προσπαθούν να το αναδείξουν και αυτό είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι θα βοηθούσε ιδιαίτερα εάν υπήρχε κι ένας έλεγχος ως προς τους καλλιτέχνες. Κάθε καλλιτέχνης θα έπρεπε να έχει τη δική του ‘ταυτότητα’. Να ξέρουμε ποιος είναι αυτός που τραγουδάει και με ποια γνώση και υποδοχή ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος μουσικής. 

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο εκτιμώ ότι θα ανέβαινε και το επίπεδο των καλλιτεχνών και κατ’ επέκταση το επίπεδο της παραδοσιακής μουσικής γενικότερα. Και βέβαια θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με την παραδοσιακή μουσική. Είναι παρήγορο που πολλά video με παραδοσιακά και ηπειρώτικα τραγούδια, έχουν ανέβει σε σελίδες στο Facebook και you tube και πολλοί νέοι άνθρωποι τα επισκέπτονται, εκφράζοντας το μεγάλο τους ενδιαφέρον».

Όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν με τον αξιόλογο Ηπειρώτη τραγουδιστή μπορούν να του στείλουν email στο axnoulas@hotmail.com.



Οι δισκογραφικες δουλειές του Δημήτρη Αχνούλα ειναι...


1) ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

2)ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

3)ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

5)ΔΙΠΛΟ CD Ο ΓΑΜΟΣ ΜΑΣ

6)ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

7)ΚΑΜΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΓΚΕΛΙΑ

8)ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

9)ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥΝ ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ

10) ΓΛΥΚΥΠΙΚΡΟΙ ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΟΙ

11) ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΟΡΦΑΝΟΣ

Δημήτρης Αχνούλας και Σελλάδες Άρτας. Εδώ υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και φιλίας και ιδιαιτέρως με τα τα παιδιά της Αδελφότητας Σελλαδιτών.

Ακούστε ένα μικρό δείγμα της δουλειά του.












Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: