Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση από τα ΕΛΤΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης



Με την παρουσίαση μίας ποιητικής ανθολογίας με θέμα την εμβληματική μορφή του Ταχυδρόμου, γιορτάστηκε χθες η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την ΕΡΤ και την Εταιρεία Συγγραφέων.
Η παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με τίτλο «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα Ποιήματα» του ποιητή Ηλία Γκρή, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας κ. Τάσου Πετρόπουλου, της κυρίας Δώρας Μανιάτη, εκπροσώπου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκου Παππά, της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ κυρίας Ευφροσύνης Σταυράκη, του Προέδρου της ΕΡΤ κ. Διονύση Τσακνή, του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Δημήτρη Καλοκύρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ κ. Γιάννη Ζαρολιάγκη, και πλήθους κόσμου.
Τα ανθολογούμενα ποιήματά τους διάβασαν ποιήτριες και ποιητές απ’ όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, ενώ την εκδήλωση  μετέδιδε απευθείας το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.



Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος Δ.Σ. των ΕΛΤΑ κυρία Σταυράκη επεσήμανε «η σχέση των  Ελληνικών Ταχυδρομείων με την ποίηση είναι άρρηκτα συνυφασμένη μέσα στο χρόνο» και ότι «τα ΕΛΤΑ θα συνεχίσουν να παράγουν Πολιτισμό».



Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Διονύσης  Τσακνής  στον  σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε χαρακτηριστικά  τα  εξής : « Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι του ποιητή, του λογοτέχνη και όλων εκείνων που θέλουν να δημιουργούν. Εμείς εδώ θα δίνουμε σε όλους βήμα με στόχο την  ανάδειξη του πολιτισμού».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Δημήτρης Καλοκύρης επεσήμανε την εξέχουσα θέση του Ταχυδρόμου στην παγκόσμια λογοτεχνία και απαρίθμησε σημαίνουσες προσωπικότητες που υπήρξαν Ταχυδρόμοι.


Την εκδήλωση  συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, ενώ το περίφημο κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima  ερμήνευσε έργα λόγιας μουσικής του Θωμά Μπακαλάκου.
Επισημαίνεται ότι η ανθολογία ποιημάτων «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα Ποιήματα» του ποιητή Ηλία Γκρή,  διατίθεται αποκλειστικά από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα όλης της χώρας.
Ο χαιρετισμός της Προέδρου Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, κυρίας Ευφροσύνης Σταυράκη:
Φίλες και φίλοι,
Κυρίες και κύριοι,
Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τους ποιητές; Θα ήταν ίσως μια τετριμμένη έρημος, όπως είπε κάποτε ο Ελύτης. Κάθε ποίημα είναι ένα καταφύγιο, μια απόδραση.
Η σχέση των Ελληνικών Ταχυδρομείων με την ποίηση είναι άρρηκτα συνυφασμένη μέσα στο χρόνο. Ο Ταχυδρόμος, ως φιγούρα, ως αγγελιαφόρος της κοινωνίας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ποιητές, όπως και για τους μυθιστοριογράφους, και έγινε ο ήρωας σπουδαίων ποιητικών έργων. Και η Επιστολή, ως κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας στην εξέλιξη της ιστορίας, υμνήθηκε μέσα από στίχους που έμειναν αξέχαστοι. Έτσι ο Ταχυδρόμος και το Γράμμα απέκτησαν θεμελιώδη θέση στον δραματουργικό ιστό από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εδώ και δύο αιώνες σχεδόν συνδέονται άμεσα με τον πολιτισμό της χώρας μας. Υπήρξαν αρωγοί σπουδαίων πολιτιστικών εγχειρημάτων, έγραψαν τη δική τους ιστορία μέσα από την πορεία του Ελληνικού Γραμματοσήμου - που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι «η ποίηση της εικόνας» -, ενώ διέγραψαν μια διαδρομή χέρι- χέρι με σπουδαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Η διαδρομή αυτή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Είμαστε πάντοτε κοντά στους ανθρώπους που γράφουν, στους ανθρώπους που δημιουργούν. Ιστορικές συλλογές, λευκώματα, τόμοι διηγημάτων, φέρουν τη σφραγίδα μας, στέλνοντας παντού ένα και μόνο μήνυμα: Ότι τα ΕΛΤΑ και ο Πολιτισμός πάνε μαζί, και ότι δεν μπορείς να ονειρεύεσαι μια καλύτερη ζωή για αυτή τη χώρα εάν δεν προάγεις τον οίστρο των εμπνευσμένων.
Σήμερα λοιπόν, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας παρουσιάζω ένα βιβλίο ορόσημο. Ο Ηλίας Γκρής ανθολόγησε  τους στίχους που γράφτηκαν για τον Ταχυδρόμο και το Γράμμα. Συγκέντρωσε μέσα σε 270 περίπου σελίδες όλο τον πνευματικό θησαυρό που δημιουργήθηκε λέξη-λέξη εδώ και πολλές δεκαετίες, και κατάφερε να αποτυπώσει τους καημούς, τα όνειρα, τις επιθυμίες και το πεπρωμένο της κοινωνίας μέσα στην πάροδο του χρόνου.
Ναι, η ποίηση είναι καταφύγιο και διαβάζοντας τους στίχους των σπουδαίων ποιητών μας νιώθει κανείς πως ο Ταχυδρόμος ήταν κάτι παραπάνω από μια φιγούρα της γειτονιάς. Ήταν η μορφή που γεφύρωνε τους ανθρώπους. Και τους οδηγούσε στο μέλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ποιητές που βρίσκονται απόψε εδώ για να διαβάσουν, και θέλω επίσης να υπογραμμίσω πως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα συνεχίσουν να παράγουν Πολιτισμό. Γιατί η τέχνη υπόσχεται πάντα ένα καλύτερο αύριο».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ για την εκδήλωση:  https://www.youtube.com/watch?v=UU4wJRi3e2k  


Ακολουθεί μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα


  
















  
























  










































  











































































































































Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: