Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΟΑΕΔ: Δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος επιδότησης των δικαιούχων για τη διαμονή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, που αφορά τα παιδιά των χαμηλόμισθων εργαζομένων και των ανέργων.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ψυχαγώγηση των παιδιών και θα υλοποιηθεί για το έτος 2017 από την 15η Ιουνίου έως: α) την 3η Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και β) την 10η Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Η διάρκεια διαμονής κάθε παιδιού ορίζεται έως 15 συνεχόμενες ημέρες κατ’ ανώτατο όριο (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης).
Οι δικαιούχοι
1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος ορίζονται γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) τέκνων κατά την έννοια της παρ.2 του παρόντος, που δεν επιδοτούνται για συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για το έτος 2017 εφόσον είναι:
α) ασφαλισμένοι και έχουν πραγματοποιήσει ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας (συνεισπραττόμενες με τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
β) Ασφαλισμένες και έχουν λάβει κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (άδειας του αρθρ. 142 του ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθ. 33891/606/09.05.2008/ΦΕΚ 833-Β΄ υπουργική απόφαση).
γ) Ασφαλισμένοι και έχουν λάβει κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργί- ας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών. Ο απαιτούμενος από τα στοιχεία α΄ έως γ΄ αναφερό- μενος αριθμός ημερών μπορεί να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων. Οι δικαιούχοι δηλώνουν υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική αίτηση του αρθρ. 7 της παρούσας, αν συμμετέχουν με την ιδιότητα των στοιχείων α΄-β΄ (ιδιότητα εργαζο- μένου) ή με την ιδιότητα των στοιχείων γ΄ – δ΄ (ιδιότητα ανέργου).
Δικαιούχοι που πληρούν παράλληλα και τις προϋποθέ- σεις συμμετοχής των εργαζομένων και αυτές των ανέργων ή δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τον αναφερόμενο στα στοιχεία α΄ έως γ΄ αριθμό αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων, συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκλειστικά με τη μία εκ των δύο ιδιοτήτων, την οποία και δηλώνουν στην αίτηση του αρθρ. 7. Για τους δικαιούχους και των τεσσάρων ως άνω στοιχείων το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ του φορολογικού έτους 2015, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 28.000,00€.
2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται: Τα ανήλικα τέκνα των δικαιούχων της παρ. 1 του παρόντος που γεννήθηκαν από 01.01.2001 έως 14.06.2011, όπως η ηλικία τους αποδεικνύεται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση μέσω αρμοδίου δημοσίου φορέα ή όπως από τη Δημόσια Πρόσκληση καθορίζεται.
3. Ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών των δικαιούχων για το έτος 2017 ανέρχεται σε 60.000 περίπου.
4. Ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω που θα συμ- μετάσχουν στο πρόγραμμα εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των προσφερόμενων από τις κατασκηνωτικές επιχειρήσεις θέσεων για παιδιά της κατηγορίας αυτής.
5. Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων παιδιών κατανέμεται σε ποσοστό 50% για τους δικαιούχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ιδιότητα του εργαζομένου και σε ποσοστό 50% για τους δικαιούχους που συμμετέχουν με την ιδιότητα του ανέργου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: