Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

O Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, τίμησε τους άριστους των νέων Ηπειρωτών της Σύρας


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017,το πρωί, στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο  αίθουσά του, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, λίγο μετά το πέρας της καθιερωμένης Θείας Λειτουργίας προς τιμήν  του προστάτη του, Αγίου Αρσενίου εκ Πάρου.

«Είμαι  χαρούμενη γιατί για μια ακόμη  χρονιά βλέπω γύρω μου γνώριμα και αγαπημένα πρόσωπα που λαμπρύνουν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Διότι η οικονομική και κυρίως η κοινωνική κρίση που μας πλήττει τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει τους ανθρώπινους δεσμούς. Ευτυχώς όμως η τοπική κοινωνία, ως επαρχία, δεν έχει ακόμη στερήσει από τα μέλη της την αλληλεγγύη, την υποστήριξη, την βοήθεια και την αγάπη» τόνισε κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού της η πρόεδρος του Συλλόγου Ευαγγελία Ζαχάρη,  μη κρύβοντας την περηφάνια της που με τις δράσεις τους και την αδιάλειπτη παρουσία τους στα δρώμενα του νησιού  θέτουν και το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια όλων για την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας και μιας ζωής γεμάτη όνειρα και ελπίδες.






Και προς επίρρωση των λεγομένων της  προχώρησε σε ένα συνοπτικό απολογισμό  των δράσεων της περσινής χρονιάς, μεταξύ των οποίων ανέφερε: Τη συμμετοχή του Συλλόγου  στο συριανό Καρναβάλι, την παρουσίαση του βιβλίου «Βαλεντίνα η γητεύτρα των Αθηνών» της Δήμητρας Ιωάννου,  το show του  μάγου Douzel, την  χοροεσπερίδα  στο κέντρο διασκέδασης «Ζωζεφίνα», την  συμμετοχή  στο σπίτι του Άϊ Βασίλη, το ανοικτό πανηγύρι στο γήπεδο μπάσκετ του Πάγου, και φυσικά τις εκδηλώσεις τιμής στον πολιούχο τους Άγιο


.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, το 2017 θέτουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη με σειρά δράσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι ημερομηνίες  ορισμένων εξ αυτών ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Ενδεικτικά ανέφερε,  ότι το χορευτικό τμήμα τους θα συμμετάσχει για 2η χρονιά στο φεστιβάλ παραδοσιακών αποκριάτικων χορών της τσικνοπέμπτης στην πλατεία Μιαούλη, την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δήμητρας Ιωάννου, το οποίο όπως τόνισε θα εκδοθεί την άνοιξη και η Σύρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης  για την συγγραφέα, τη συμμετοχή  στο διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στις 21-22 Ιουλίου στη Σύρο, και τέλος  την συμμετοχή τους (κατόπιν πρόσκλησης) σε εκδηλώσεις  διάφορων Ηπειρώτικων  συλλόγων  ανά την Ελλάδα.

Τηρώντας δε το έθιμο της Ηπείρου που επιτάσσει όταν  ένα παιδί γεννιέται η οικογένεια να το χρυσώνει, καλωσορίζοντας το  νέο μέλος του συλλόγου  την κόρη του κ. Πάνου Κάϊντα και της Δέσποινας Τιμωνίδου, τους  προσέφερε ένα συμβολικό δωράκι.
Τέλος τίμησε τους σπουδαστές που εισήχθησαν σε ανώτερες και ανώτατες σχόλες ή διαπρέπουν  σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας υπερήφανους, πρώτα την οικογένειά τους και κατ’ επέκταση όλο το νησί.
Βράβευσε τους.
Ζιώγα Γεώργιο –εισήλθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Η/Υ
Φρέρη Χριστόφορο – Εισήχθη στο Εθνικό  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Χημείας.
Κώτσια Αθηνά – Με την ομάδα της Νομικής  σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα, το οποίο θα δημοσιευθεί σε διεθνές νομικό περιοδικό και συγκέντρωσε την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία για την γραπτή και προφορική απόδοση της προγραμματικής φάσης. Επιπρόσθετα η Αθηνά βρέθηκε στο top 25 των αγορητών του παγκόσμιου διαγωνισμού που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες τον περασμένο Νοέμβριο.

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τον Σύλλογο στο έργο που επιτελεί.

Να αναφερθεί ότι την πίτα του Συλλόγου ευλόγησε και έκοψε ο π. Κωνσταντίνος Κοντός συνεπικουρούμενος από τον Επίσκοπο  Καθολικών Πέτρο Στεφάνου, ενώ παρουσία δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο δημοτικός σύμβουλος Φραγκίσκος Βακόνδιος, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, Άπαντες ευχήθηκαν η νέα χρονιά να μας βρει  μονιασμένους και φυσικά να είναι κατά τι καλύτερη από την απελθούσα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ευαγγελία Ζάχαρη απήθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό                                                            
«Είμαι  χαρούμενη γιατί για μια ακόμη  χρονιά βλέπω γύρω μου γνώριμα και αγαπημένα πρόσωπα που λαμπρύνουν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Διότι η οικονομική και κυρίως η κοινωνική κρίση που μας πλήττει τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει τους ανθρώπινους δεσμούς. Ευτυχώς όμως η τοπική κοινωνία, ως επαρχία, δεν έχει ακόμη στερήσει από τα μέλη της την αλληλεγγύη, την υποστήριξη, την βοήθεια και την αγάπη.
Είμαι περήφανη που ο σύλλογός μας με τις δράσεις του και με την παρουσία του βάζει και το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια όλων για την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας και μιας ζωής γεμάτη όνειρα και ελπίδες. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μικροί και μεγάλοι,
Όπως κάθε χρόνο, σε αυτό το σημείο κάνουμε τον απολογισμό των δράσεών μας. Τιμήσαμε τον Άγιο Ατρέμιο και κατόπιν ακολούθησε η κοπή της πίτας.
Συμμετείχαμε στο φεστιβάλ παραδοσιακών αποκριάτικων χορών με αφορμή την τσικνοπέμπτη  στην πλατεία Μιαούλη, μετά από πρόσκληση του συλλόγου  «Άρωμα Παράδοσης» . Οργανώσαμε αποκριάτικες γιορτές για μικρούς και μεγάλους, εδώ, στην αίθουσά μας. Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Βαλεντίνα η γητεύτρα των Αθηνών» της φίλης και συμπατριώτισσας Δήμητρας Ιωάννου. Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το ανοικτό πανηγύρι μας στο γήπεδο μπάσκετ του Πάγου, έχοντας  μαζί μας  τον πολιτιστικό σύλλογο Γραμμένιτσας Άρτας «Το Γαϊτανάκι».
 Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μικροί και μεγάλοι υποδεχτήκαμε τον μάγο Douzel , ο οποίος μας ταξίδεψε  στον φανταστικό κόσμο της μαγείας και του απίστευτου. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα γλεντήσαμε στην χοροεσπερίδα μας στο κέντρο διασκέδασης «Ζωζεφίνα» στον Γαλησσά.
Διοργανώσαμε χριστουγεννιάτικες  γιορτές για τα παιδιά, στις οποίες παίξαμε, γελάσαμε, χορέψαμε και τραγουδήσαμε.
Τέλος, αποχαιρετήσαμε το 2016 με τη συμμετοχή μας στο σπίτι του Άϊ Βασίλη ψάλλοντας ηπειρώτικα κάλαντα και με το καθιερωμένο κέρασμα «μυήσαμε» τους παρευρισκόμενους στις νοστιμιές της ηπειρώτικης κουζίνας.
Το 2017 θα είναι και αυτό πλούσιο σε εκδηλώσεις, όμως για αρκετές από αυτές δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι ημερομηνίας.  
Το χορευτικό μας θα συμμετάσχει για 2η χρονιά στο φεστιβάλ παραδοσιακών αποκριάτικων χορών της τσικνοπέμπτης , στην πλατεία Μιαούλη με παραδοσιακά δρώμενα και εκπλήξεις.
Θα γίνει αποκριάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους . Θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δήμητρας Ιωάννου, το οποίο θα εκδοθεί την άνοιξη. Η συγγραφέας  εμπνευστεί  με αφορμή τα εδώ ταξίδια της. 
Το καθιερωμένο πανηγύρι μας αναμένεται στα τέλη του Ιουνίου.
Θα συμμετέχουμε στο διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στις 21-22 Ιουλίου. Υπάρχουν σκέψεις και για οργάνωση μιας εκδρομής. Ελπίζω να το καταφέρουμε.
Επιπρόσθετα υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους ηπειρώτικους συλλόγους ανά την Ελλάδα, ώστε να πάρουμε μέρος στις εκεί εκδηλώσεις τους.
Δεν θα παραληφθούν φυσικά και οι χριστουγεννιάτικες για τα παιδιά και όχι μόνο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να γνωστοποιήσω στους νεώτερους και να υπενθυμίσω στους παλαιότερους ότι οι ομάδες μας συνεχίζουν δυναμικά τις δράσεις τους.   Αυτές είναι: Η χορευτική μας ομάδα που φέτος συμπληρώνει τα επτά της χρόνια υπό την καθοδήγηση του νέου μας χοροδιδάσκαλου Μάκη Μπέτση, και η ομάδα του πολυφωνικού μας τραγουδιού που κλείνει τέσσερα χρόνια υπό την μπαγκέτα της Ελίντας  Μπαϊλη.
Ημέρες και ώρες μαθημάτων για το χορευτικό μας είναι, κάθε Τετάρτη στις 8:15 και του πολυφωνικού κάθε Παρασκευή στις 7:00μμ.
Οι περισσότεροι από εσάς, είμαι σίγουρη, ότι μας έχετε δει ή ακούσει, όμως ανεξάρτητα από αυτό σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στην παρέα μας γιατί συνήθως μετά τα μαθήματα ακολουθούν αυτοσχέδια γλέντια ηπειρώτικου χαρακτήρα.
Στην Ήπειρο, είναι έθιμο, όταν γεννιέται ένα παιδί η οικογένεια να το χρυσώνει. Έτσι κι εμείς θέλουμε να καλωσορίσουμε ένα νέο μέλος μας, την κόρη του κ. Πάνου Κάϊντα και της Δέσποινας Τιμωνίδου.
Επίσης θέλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά μελών μας, τα οποία είτε εισήλθαν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, είτε με τις επιδόσεις τους διαπρέπουν  σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας υπερήφανους, πρώτα την οικογένειά τους και μετά όλους εμάς.
-      Ζιώγας Γεώργιος – εισήλθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Η/ν
-      Φρέρη Χριστόφορος – Εισήχθη στο Εθνικό  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Χημείας.
-      Κώτσια Αθηνά – Με την ομάδα της Νομικής  σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα, το οποίο θα δημοσιευθεί σε διεθνές νομικό περιοδικό και συγκέντρωσε την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία για την γραπτή και προφορική απόδοση της προγραμματικής φάσης. Επιπρόσθετα η Αθηνά βρέθηκε στο top 25 των αγορητών του παγκόσμιου διαγωνισμού που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες τον περασμένο Νοέμβριο.
Κλείνοντας, θα ήθελα για  μια ακόμη φορά να τονίσω την σπουδαιότητα των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στο Σύλλογο  και λόγω αυτού συνεχίζουμε δυναμικά και αισιόδοξα.
Εκτός από το υπόλοιπο ΔΣ, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Ηρακλή Ζαχάρη, ακούραστο βοηθό και διαρκώς παρόντα, την Ουρανία Ζαχάρη, την Ανθούλα Τσαγκάτου, Ζωή Βαφειάδου, Δημήτρη Μαρμαγκιώλη, Βαγγελίτσα Τσιπολίτου, Χρήστο Φίλιππα, Γιάννη Λουδάρο, Φωτεινή Ζιάβρα, Καρατζένη Νίκο, Τάσο Τσοπελάκο, Θέμη Κούτρα, την πρόεδρο των Στερεοελλαδιτών Μαργαρίτα Κούτρα, Ραφαήλ Στεφάνου, ΑΟ Πάγου, Αρτοποιείο «Σείριος», Μαρία Παύλου.
 Τον Μάκη Μπέτση και την Ελένη Μπάιλα που αφιλοκερδώς μας διδάσκουν και μας χαρίζουν τις γνώσεις τους.
Ευχαριστίες επισης στα μέσα έντυπης, ηλεκτρονικής και τηλεοπτικής επικοινωνίας.
Και τέλος σε όλους εσάς που μας στηρίζετε πάντα. Εμείς με τη σειρά μας θα είμαστε αρωγοί και παρόντες σε οτιδήποτε μας ζητηθεί.
Το φλουρί, κατόπιν κλήρωσης, αντιστοιχεί σε ένα δώρο από τον κ. Αντωνακάκη αξίας 100 ευρώ.
Καλή χρονιά και πάλι και καλή μας διασκέδαση. Θα ακολουθήσει κέρασμα με εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη μας.
Ευχαριστώ και του χρόνου


Δείτε το video


του Γιώργου Αλβέρτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: