Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Πρίν το Πάσχα παραδίδονται 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι


Η εικόνα στον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου - Ιωαννίνων δείχνει να έχει αλλάξει σημαντικά 

Χρονιά παράδοσης των μεγάλων αυτοκινητόδρομων είναι το 2017. Μπορεί στη συνείδηση του κόσμου οι πολυετείς καθυστερήσεις στα έργα να κλόνισαν την αξιοπιστία των εξαγγελλόμενων χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο επέκτασης των χρονοδιαγραμμάτων. Σχεδόν το σύνολο των δρόμων θα παραδοθεί στην κυκλοφορία έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ τα μικρά εναπομείναντα τμήματα θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.Οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να παραδοθούν λειτουργικά έως τις 31 Μαρτίου και όποιες εργασίες απομείνουν έως τα τέλη Αυγούστου.Πώς θα παραδοθούν, λοιπόν, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι;

Ολυμπία Οδός
Εως το τέλος Μαρτίου θα δοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πάτρας (στην πραγματικότητα, το τμήμα από Ξυλόκαστρο έως Πάτρα, καθώς το τμήμα Κορίνθου - Κιάτου - Ξυλοκάστρου ήδη παραδόθηκε τους προηγούμενους μήνες). Απομένουν τέσσερα σημεία: στην περιοχή Καμάρι (ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και στο Δερβένι), όπου η κατασκευή καθυστέρησε λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Στην περιοχή Καμάρες (στο τμήμα Αιγίου - Παναγοπούλας), όπου καθυστέρησε η απαλλοτρίωση 500 μέτρων. Και στην περιοχή Αραχωβίτικων, που καθυστέρησε επίσης από απαλλοτριώσεις, στο τμήμα Παναγοπούλας - Ρίου. Οι εργασίες στα τρία σημεία θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου. Εως τότε η κυκλοφορία στα συγκεκριμένα σημεία θα διεξάγεται με τη βοήθεια τοπικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (λ.χ. στενώσεις, χρήση μόνο ενός ρεύματος κυκλοφορίας).Η Ολυμπία Οδός είναι ο μόνος από τους τέσσερις παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους στον οποίο επιτράπηκε να παραδώσει ένα τμήμα αργότερα από τον Αύγουστο. Πρόκειται για τον κόμβο του Ρίου, στον οποίο θα λειτουργήσει τον Μάρτιο το ρεύμα από Αθήνα προς τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (και το αντίθετο), ενώ τα υπόλοιπα (προς Πάτρα, Ρίο) θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος του έτους.


Ιονία Οδός

Η εικόνα στον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου - Ιωαννίνων δείχνει να έχει αλλάξει σημαντικά το τελευταίο έτος, χάρη και στις... μισθώσεις γης από την ίδια την ΤΕΡΝΑ (1.746 στρέμματα από 363 ιδιοκτήτες). Τα προβλήματα παραμένουν σε τρία σημεία, όπου καθυστέρησαν οι απαλλοτριώσεις: Στα πρώτα δέκα χιλιόμετρα του έργου, στην περιοχή Ρίζας, πριν από τη σήραγγα της Κλόκοβας. Στην περιοχή Κρίκελλου (105-108ο χλμ.), όπου τα κακά εδάφη περιορίζουν τις δυνατότητες επιτάχυνσης των εργασιών (το πιθανότερο είναι η κυκλοφορία για 3 χλμ. να διοχετεύεται στον ένα κλάδο). Και στην περιοχή του στρατοπέδου Παπαγεωργίου στα Γιάννενα(185-187ο χλμ.), όπου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο δεν θα παραδοθεί στην Ιονία Οδό κανένας από τους 5 σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) του άξονα, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργούν τουλάχιστον επαρκή πρατήρια καυσίμων, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα... Εγνατίας Οδού.


Ε65

Το τμήμα Ξυνιάδας - Τρικάλων θα παραδοθεί στο τέλος Μαρτίου στο σύνολό του. Στα πρώτα 5 χλμ. του τμήματος, ωστόσο, η κυκλοφορία ενδέχεται να εξυπηρετείται για κάποιους μήνες ακόμα από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, καθώς οι εργασίες καθυστέρησαν να ξεκινήσουν.

Τέμπη - Πλαταμώνας
Μπορεί η συμφωνία αποζημίωσης της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να αναμένεται από ημέρα σε ημέρα... τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα θα παραδοθούν και αυτές έως τα τέλη Μαρτίου. Εως τον Αύγουστο θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες στο βόρειο κομμάτι του παραχωρημένου άξονα Ραχών Φθιώτιδας - Κλειδιού Ημαθίας (νέες γέφυρες Αιγινίου και Κορινού Πιερίας).


Κατασκευαστικές υποχρεώσεις

Εκτός από τα νέα οδικά τμήματα που πρέπει να δοθούν στην κυκλοφορία έως το τέλος Μαρτίου, οι παραχωρησιούχοι έχουν και κάποιες άλλες κατασκευαστικές υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι σημαντικότερες εντοπίζονται στο τμήμα Μεταμόρφωσης - Σκάρφειας (της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας), ευθύνης της Νέας Οδού. Τρεις είναι οι βασικές εκκρεμότητες:
1. Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών μιας από τις στροφές της Υλίκης (89ο-91ο χλμ.). Το πρόβλημα λύθηκε μέσα στο 2016 και το τμήμα θα παραδοθεί μέχρι τον Μάρτιο.
2. Η κατασκευή σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στην περιοχή Αταλάντης. Αρχικά είχε προκριθεί η κατασκευή ΣΕΑ στο Μαρτίνο και στην Αρκίτσα. Ομως, επειδή η αδειοδότηση καθυστερούσε, προκρίθηκε η λύση της κατασκευής ΣΕΑ στην Αταλάντη, σε ήδη απαλλοτριωμένο τμήμα. Στόχος της κοινοπραξίας είναι το ΣΕΑ να λειτουργήσει τον Μάρτιο.
3. H κατασκευή πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου. Η κατασκευή τους δεν έχει ξεκινήσει, καθώς το υπουργείο Υποδομών δείχνει να προτιμά να χρεώνει τον προϋπολογισμό με αποζημιώσεις για τη μη λειτουργία τους, παρά να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος από τη λειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: