Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΤΕΙ Ηπείρου και ΒΙΚΗ Α.Ε. πρωτοπορούν με το πράσινο χοιρινό



Τα θεµέλια για τη δηµιουργία ενός νέου σήµατος ποιότητας που θα µπορούσε να προσδώσει αναγνωρίσιµη ταυτότητα στο ελληνικό χοιρινό και να λειτουργήσει ως εργαλείο εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις κρέατος και την αλλαντοβιοµηχανία βάζει το πρόγραµµα «Πράσινο Χοιρινό- Green Pork», καρπός της συνεργασίας των ΤΕΙ Ηπείρου, Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων της Κίνας και της εταιρείας ΒΙΚΗ.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ερευνητικό έργο που έχει ως τελικό στόχο την αειφορική παραγωγή χοιρινού κρέατος µε ιδιότητες λειτουργικού τροφίµου και τη χρήση τοπικών φυσικών πόρων.
Σύµφωνα µε το ΤΕΙ Ηπείρου, εφόσον η βιοµηχανία αξιοποιήσει τα αποτελέσµατά του, «θα µπορούσε να καταστήσει την τοπική παραγωγή εξαιρετικά εξωστρεφή, εξαγωγική δύναµη και αναγνωρίσιµη και την Ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτοµία παραγωγής πράσινου κρέατος, αφού παράγει το 17% της εγχώριας παραγωγής χοιρινού».
Μιλώντας στην Agrenda, o επιστηµονικός υπεύθυνος του τµήµατος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Γιάννης Σκούφος εξηγεί δύο από τα στοιχεία που καθιστούν το πρότζεκτ ενδιαφέρον από οικονοµικής-επιχειρηµατικής σκοπιάς:
1)H χρήση εγχωρίως παραγόµενων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών αντί του εισαγόµενου σογιάλευρου. Σε µια αρχική φάση θα µπορούσε, όπως εκτιµά, να γίνει αντί της πλήρους µια µερική έστω αντικατάσταση του τελευταίου.
2) Η προσθήκη στις χοιροτροφές φυσικών αυξητικών παραγόντων εγχώριας παραγωγής, όπως µείγµατα αιθέριων ελαίων και αρωµατικών φυτών (ή εκχυλισµάτων τους) της ελληνικής πανίδας εν είδη αυξητικών, αντιοξειδωτικών και άνοσο-διεγερτικών ουσιών. Επίσης, η προσθήκη οργανικών γαιών ελληνικής προέλευσης «ακόµα πιο προχωρηµένων από το ζεόλιθο», όπως σηµειώνει ο κ. Σκούφος.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, από τις πειραµατικές εκτροφές σε φάρµα µαζικής παραγωγής, τα αποτελέσµατα ήταν άκρως ενθαρρυντικά: «Η έκλυση αζώτου και αζωτούχων ενώσεων µειώθηκαν από 9% έως 12%, οι ποσότητες αµµωνίας που εκλύθηκαν ήταν µειωµένες κατά 38%, ενώ το βελτιωµένο µικροκλίµα επηρέασε θετικά και τη µικροβιακή χλωρίδα του ζώου».



Πέραν αυτών, όµως, υπάρχει και µετρήσιµο οικονοµικό αντίκρισµα καθώς αυξήθηκε κατά 3-4 κιλά το βάρος σφαγής µέσα στο ίδιο χρονικό διάστηµα εκτροφής. Με δυο λόγια, περισσότερο κρέας προς πώλησης στις ίδιες µέρες παραγωγής.
Εξίσου σηµαντικό είναι, σύµφωνα µε τον κ. Σκούφο, το γεγονός ότι η τελική επιβάρυνση από τον «εναλλακτικό» αυτό τρόπο εκτροφής στην τελική τιµή του προϊόντος δεν ξεπερνά το 10%- ένα ποσοστό που κρίνεται εντός των ορίων της σηµερινής οικονοµικής συγκυρίας και απολύτως λογικό για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.
Στο ράφι τα πρώτα έτοιµα προϊόντα
Η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραµέτρων, η χρήση πρωτεϊνικών διατροφικών πηγών από τη χώρα του προτύπου παραγωγής (δηµιουργώντας γύρω από αυτή µια νέα αλυσίδα υπεραξίας) και το µειωµένο περιβαλλοντικό αποτύπωµα θα µπορούσαν, σύµφωνα µε το ΤΕΙ Ηπείρου να καταστήσουν το «Πράσινο Χοιρινό» ακόµα και εθνικό πρότυπο µε ευρωπαϊκές «βλέψεις».
«Στο σηµερινό άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον µαζικής παραγωγής είναι απαραίτητο για την ελληνική χοιροτροφία και τη βιοµηχανία κρέατος να επενδύσουν σε καινοτόµα και τα ποιοτικά προϊόντα που τις διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισµό. Το «Πράσινο Χοιρινό» θα µπορούσε ακόµα και να πάρει το χαρακτήρα ενός Εθνικού Προτύπου ή ενός προτύπου πιστοποίησης και να χρησιµεύσει ως εργαλείο για εξαγωγές», επισηµαίνει ο κ. Σκούφος.
Η αλλαντοβιοµηχανία ΒΙΚΗ, πάντως, που συµµετέχει ως βιοµηχανικός εταίρος στο εγχείρηµα, φαίνεται διατεθειµένη να το αξιοποιήσει. Ήδη έχει προχωρήσει στην παραγωγή µιας πρώτης σειράς αλλαντικών που φέρουν πάνω τους το «πράσινο σήµα». Το ντεµπούτο των νέων προϊόντων και η γευσιγνωσία τους πραγµατοποιήθηκαν σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Επιµελητηρίου Άρτας όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσµατα και οι ερευνητικές µέθοδοι του προγράµµατος.
Σύµφωνα µε πληροφορίες το πρότζεκτ παρακολουθεί µε προσοχή ο ΕΛΓΟ-∆ήµητρα ενώ δεν αποκλείεται στην πορεία ενδιαφέρον να εκφράσουν και άλλες αλλαντοβιοµηχανίες.

www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: