Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η επιτροπή «σοφών» που ορίστηκε για τη χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος


Περιλαμβάνει και «παιδιά» του Δημοσίου που τράφηκαν σε οργανισμούς επί χρόνια και με τις αποφάσεις τους συνέτειναν στην γιγάντωση του προβλήματος.Τώρα  προτείνουν «λύσεις»που στερούν από εκατομμύρια πολίτες  την αξιοπρεπή διαβίωση

Το «τέρας» των ελλειμμάτων και των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία προσπαθεί να «ξορκίσει» το υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας το πόρισμα της επιτροπής «σοφών», στην οποία όμως περιλαμβάνονται και κάποια μέλη λιγότερο ή περισσότερο «κρατικοδίαιτα», με την έννοια ότι έκαναν καριέρα σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου, σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει μέλος με παρελθόν στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο διετέλεσε «πρωτοπαλίκαρο» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (Μιλτιάδης Νεκτάριος), άλλο μέλος που στις πρόσφατες εκλογές βρέθηκε σε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (Ξενοφών Κοντιάδης), ενώ ακόμη και η πρόεδρος της επιτροπής, Αννα Λιγωμένου, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αναρριχήθηκε σε κορυφαία δικαστική λειτουργό της χώρας. Προφανώς, τα μέλη αυτά διαδραμάτισαν ρόλο στην τελική πρόταση που κατατέθηκε και η οποία, αν τελικά εφαρμοστεί, μπορεί να προκαλέσει σαρωτικές περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης.
Παράλληλα, κινδυνεύουν με διπλασιασμό εισφορών οι αγρότες - ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, μέσω της δημιουργίας ενιαίων κανόνων σε εισφορές και παροχές.
Θα επηρεαστούν όλοι
Επίσης, η πρόταση αποτελεί και προαναγγελία επιβολής ενός νέου φόρου, που θα επηρεάσει είτε υψηλόμισθους μισθωτούς, είτε τραπεζικές συναλλαγές, ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Παρ' όλα αυτά, επειδή η επιτροπή απαρτίζεται και από έγκριτους δικαστικούς -μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου-, εκτιμάται ότι η πρότασή της θα αποφύγει τον κίνδυνο της αντισυνταγματικότητας. Αρα, τα μέλη της κλήθηκαν να διαδραματίσουν έναν συγκεκριμένο ρόλο, ανεξάρτητα αν η κατάληξη είναι η κατάρρευση των συντάξεων για 2.600.000 συνταξιούχους...
Ποιοι είναι οι δώδεκα «σοφοί»;
* Μιλτιάδης Νεκτάριος
Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) θεωρείται το πιο προβεβλημένο στέλεχος της επιτροπής. Θεωρείται άνθρωπος του Σημίτη, αφού διετέλεσε ειδικός σύμβουλός του από το 1983 έως το 1987 στο υπουργείο Εμπορίου. Θεωρήθηκε προσωπική επιλογή Σημίτη η τοποθέτησή του στο ΙΚΑ, στις 16 Φεβρουαρίου 1999. Χαρακτηρίστηκε τότε ως ο άνθρωπος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Εως τότε ήταν γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ακούστηκε το σύνθημα «κάτω τα χέρια από το ΙΚΑ». Την περίοδο της θητείας του ξεκίνησε η διαδικασία μηχανοργάνωσης στο Ιδρυμα, η οποία παραχωρήθηκε σχεδόν εξολοκλήρου σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία (ΙΝΤΡAΚOM). Πρόκειται για τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα (ΟΠΣ), ένα έργο που είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο διοικητή, Γρηγόρη Σολωμό. Επί ημερών Νεκτάριου όμως σημειώθηκαν οι πρώτες καθυστερήσεις και οι πρώτες υπερβάσεις του προϋπολογισμού, που ήταν στα 12.000.000 ευρώ. Είναι εκείνος που πρότεινε να στηριχθεί η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, που ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ως αντικαταστάτες της επικουρικής ασφάλισης. Σήμερα είναι καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πρόεδρος στο Δ.Σ. της International Life ΑΕΑΖ.
* Ξενοφών Κοντιάδης
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, εκτός από υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, έχει παρελθόν στην κατάληψη κρατικών θέσεων. Τον Αύγουστο του 2002 (επί ΠΑΣΟΚ) τοποθετήθηκε αναπληρωματικό μέλος του Επιστημονικού - Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου και παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή λίγους μήνες αφότου η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ηταν έως και αναπληρωματικό μέλος στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών την τριετία 2000-2003.
* Αννα Λιγωμένου
Η πρόεδρος της επιτροπής, που δέχτηκε προ ημερών και σφαίρα σε φάκελο για τον ρόλο της στην πρόταση που κατατέθηκε προς το υπουργείο Εργασίας, αναδείχτηκε σχεδόν αποκλειστικά το διάστημα της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Αρχικά διετέλεσε από αριστούχος της Νομικής Σχολής νομική συνεργάτιδα στο υπουργείο Παιδείας το 1985 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Επίσης, επί ΠΑΣΟΚ έγινε πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1996) και σύμβουλος (2004). Με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πάλι επί ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε την τριετία 2001-2004 δικαστής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον έλεγχο δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δημόσιων λειτουργών.
* Αγγελος Στεργίου
Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της προηγούμενης επιτροπής, που είχε συσταθεί με σκοπό να σώσει το Ασφαλιστικό της χώρας, το 2010, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Ουσιαστικά, ο καθηγητής Δικαίου του ΑΠΘ αποτέλεσε τον βασικό εμπνευστή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (ν. 3863/2010), ο οποίος δημιούργησε τη βασική και την αναλογική σύνταξη. Ενας νόμος που από φέτος και έως το 2040 είχε προβλεφθεί να προκαλεί απανωτές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, συνεχώς αυξανόμενες χρόνο με τον χρόνο...
* Βασίλης Ανδρουλάκης
Ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε θέση στην επιτροπή, ώστε να αποφευχθεί το σκέλος της αντισυνταγματικότητας. Αλλωστε, αφού συμμετείχε στην ομάδα των δικαστών που έκριναν αντισυνταγματικές τις προηγούμενες μειώσεις, ήξερε πώς θα μπορούσαν οι επόμενες, που αναμένεται να «βαφτιστούν» μεταρρύθμιση, να κριθούν απόλυτα συνταγματικές. Αλλωστε μπορεί να κληθεί και ο ίδιος να πράξει κάτι τέτοιο. Δηλαδή, να κρίνει περικοπές που ο ίδιος συμφώνησε να γίνουν...
* Σπύρος Μαρκάτης
Επίσης δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρείται επιλογή Κατρούγκαλου, προκειμένου να στηριχθεί ακόμη περισσότερο το σκέλος της συνταγματικότητας των όποιων παρεμβάσεων γίνουν στις συντάξεις από εδώ και στο εξής.
* Αθηνά Πετρόγλου
Βασικό χαρακτηριστικό της -εκτός από δικηγόρος- είναι ότι είναι στενή συνεργάτιδα και προσωπική φίλη του Γιώργου Κατρούγκαλου. Είναι το δεύτερο μέλος της επιτροπής, το οποίο δέχτηκε απειλές μετά τη δημοσίευση του πορίσματος, ενώ θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την «ιδέα» του επανυπολογισμού των συντάξεων ως προϋπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί η αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έρχονται.
* Δημήτριος Μπούρλος
Εργατολόγος, με τεράστια εμπειρία στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Είχε διατελέσει άτυπος σύμβουλος του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση, ενώ είχε «ειδική σχέση» και με τους επίσης υπουργούς Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Ηρθε σε κόντρα με τον προηγούμενο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά, ενώ λέγεται ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον σημερινό υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Διαφώνησε ανοιχτά με την πρόταση της επιτροπής και αντιπρότεινε τη δημιουργία τριών ταμείων ασφάλισης και διατήρηση της επικουρικής σύνταξης.
* Διονύσης Γράβαρης
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης και επιστημονικός διευθυντής του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αναδείχτηκε στην «πολιτική αρένα» ως υποψήφιος με την παράταξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Επίσης, ανήκει στους διαφωνούντες στην επιτροπή, καθώς πρότεινε να συνδεθεί το Ασφαλιστικό με τη φορολογία, ένα μοντέλο που μοιάζει με το αγγλοσαξωνικό και ήταν η πρόταση που είχε καταθέσει και ο Γιώργος Ρωμανιάς στην προηγούμενη επιτροπή, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτό...
* Σταυρούλα Κτιστάκη
Νομικός με σπουδές στη Θεσσαλονίκη και διδακτορικό στη Σορβόνη, αποτελεί άλλο ένα μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επελέγη να στελεχώσει τη συγκεκριμένη επιτροπή. Η προφανής σύνδεση επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι λέγεται πως διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του τελικού κειμένου της πρότασης προς το υπουργείο Εργασίας.
* Φρόλη Κουσκουνά
Πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θεωρείται η κατεξοχήν εξειδικευμένη να αποδείξει, με μαθηματικό τρόπο, την αποτελεσματικότητα -σε βάθος χρόνου- της πρότασης που κατατέθηκε.
* Κωνσταντίνος Κρεμαλής
Νομικός με ειδίκευση σε θέματα εργασίας και ασφάλισης, διευθύνει το Εργαστήριο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: