Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Η ΄Ηπειρος να βγει από τα... σύνορα της. Πίσω έμεινε το «καλάθι αγροτικών προϊόντων» της και η προώθηση άλλων θησαυρών της

KALATHI HPEIROY


- Μεγάλο το «στοίχημα» για την Περιφέρεια. Το παράδειγμα της Κρήτης μας δείχνει τον δρόμο 

- Εγκρίθηκαν  δύο δράσεις για γαλακτοκομικά και μανιτάρια σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Δηλώσεις Τ. Καλογιάννη

Φτωχός τόπος σε χρήμα είναι η Ήπειρος, πλούσιος όμως σε μοναδικής ποιότητας προϊόντα και φυσικά αγαθά που μπορεί να βρει κανείς παντού γυρίζοντας στην ύπαιθρο.
 Μοναδικά αρωματικά βότανα, μανιτάρια, γαλακτοκομικά, κρέατα, αλλαντικά, αλιεύματα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ποτά, αλλά και μεταποιημένα προϊόντα υπάρχουν στον τόπο μας, τα οποία δυστυχώς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, περιορίζονται στα στενά όριά του, ενώ θα μπορούσαν να ταξιδεύουν παντού στην Ελλάδα αλλά κι εκτός συνόρων.
Προσπάθειες φυσικά γίνονται, κυρίως από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες όμως δεν έχουν αποδώσει ως τώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» που ξεκίνησε δυναμικά, στην πορεία όμως. κόλλησε! Δεν λείπουν επίσης οι συμμετοχές σε εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων αλλά και οι συνεργασίες όπως η τελευταία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που αφορά γαλακτοκομικά και αυτοφυή μανιτάρια.
Τελικά, αποδεικνύεται πως για να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά οι «θησαυροί» της Ηπειρώτικης γης χρειάζεται ένας ενιαίος σχεδιασμός με μακρύ «ορίζοντα» και μία στρατηγική η οποία θα συνδιαμορφωθεί με τη συνεργασία τοπικών παραγωγικών φορέων. Αυτό προβάλλει κι ως ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της νυν Περιφερειακής Αρχής υπό τον Αλέκο Καχριμάνη για την επόμενη τετραετία.

«Οδηγός» η Κρήτη!
Πανελλήνια προβολή έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες η 4η Παγκρήτια Έκθεση με τίτλο «ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση» που παρουσιάζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες επιχειρήσεις από κάθε γωνιά του νησιού παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, έχοντας προσελκύσει ήδη χιλιάδες επισκέπτες, ενώ συνεχή είναι τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ. Την έκθεση πλαισιώνει ένα πυκνό πρόγραμμα μουσικοχορευτικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται ο στόχος προώθησης των Κρητικών προϊόντων σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό «οδηγό» και για την Ήπειρο, προκειμένου να προβάλλει με ανάλογο τρόπο τα δικά της τοπικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. Εξάλλου, είναι υψηλής ποιότητας και κάποια απ' αυτά μοναδικά στο είδος τους!

Απαιτείται συντονισμός
Τέτοιου είδους μεγάλες εκθέσεις τοπικών προϊόντων έχουν όμως απαιτήσεις. Χρειάζονται πολλή δουλειά, καλή οργάνωση και μεγάλη συμμετοχή Ηπειρωτικών επιχειρήσεων και παραγωγών για να πετύχουν. Κι εδώ η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, αναλαμβάνοντας να σχεδιάσει ένα πλήρες πλάνο και να συντονίσει την όλη προσπάθεια. Θα χρειαστεί όμως η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι πάντως δύσκολα θα έλεγαν όχι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προώθησης των ειδών που παράγουν.

Το «καλάθι»... κόλλησε!
Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς τα βήματα που έχουν γίνει από πλευράς τουλάχιστον της Περιφέρειας Ηπείρου για την προώθηση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Ίσως το πιο σημαντικό απ' αυτά υπήρξε η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» (www.agro epirus.gr), η οποία δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς να φτιάξουν το δικό τους ηλεκτρονικό «κατάστημα», προκειμένου να διοχετεύσουν μέσω του διαδικτύου τα προϊόντα τους σε καταναλωτές απ' όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς, παρά το καλό ξεκίνημα, οι εγγραφές παραγωγών στην πλατφόρμα παραμένουν ακόμα χαμηλές, λίγες δεκάδες, ενώ θα έπρεπε να ανέρχονται πλέον σε αρκετές εκατοντάδες. Προφανώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη ενημέρωση και προβολή του εγχειρήματος, ώστε αυτό να «περπατήσει» καλύτερα!

Το «Ηπειρώτικο πρωινό»
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως συνέβη τελικά και με το περίφημο «Ηπειρώτικο πρωινό» το οποίο προβλήθηκε πέρυσι ως εναλλακτική επιλογή για τα ξενοδοχεία της περιοχής μας κι όχι μόνο. Φτιάχτηκε ένα πρωινό με παραδοσιακά Ηπειρωτικά προϊόντα, έγινε με κάθε επισημότητα σε εκδήλωση στα Γιάννενα η παρουσίασή του σε ξενοδόχους της Ηπείρου κι έκτοτε. ουδέν νεώτερον! Άγνωστο παραμένει αν και πόσα ξενοδοχεία εντός κι εκτός Ηπείρου πείστηκαν να το υιοθετήσουν.

Δράση με τον ΕΛΓΟ
Πάντως, ενδιαφέρουσα είναι η δράση που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου από κοινού με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τοπικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Τη σχετική απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των τριών φορέων, έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας στη χθεσινή συνεδρίασή της και περιλαμβάνει δύο δράσεις. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία νέων λειτουργικών τροφίμων από γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, γιαούρτι κλπ.) με β-γλουκάνες ή σκόνη εδώδιμων φαρμακευτικών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου, συνολικού ποσού 71.856,60 ευρώ. Η δεύτερη δράση έχει να κάνει με τη    «Συλλογή, αναγνώριση, ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτοφυών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου με έμφαση στη διερεύνηση της περιεκτικότητας βιοδραστικών πολυσακχαριτών (β-γλουκάνες)», συνολικού ποσού 69.519,60 ευρώ.

Τι θα μελετηθεί
Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών θα μελετηθεί η προσθήκη β- γλουκανών ή ξηρής σκόνης εδωδίμων φαρμακευτικών μανιταριών από βιοτεχνίες παραγωγής μανιταριών της Ηπείρου και των Γρεβενών σε γιαούρτια και τυριά με χαμηλά λιπαρά και θα εκτιμηθεί η σωστή αναλογία με στόχο τη δημιουργία «Λειτουργικών τροφίμων» υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας. 
Ο σκοπός και τα οφέλη της προτεινόμενης μελέτης είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, «η μεταφορά τεχνογνωσίας και επιστημονικής εμπειρίας σε ΜMΕ των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή νέων ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και η αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων και αποβλήτων χαμηλού και αρνητικού κόστους (όπως τα κοτσάνια από την παραγωγή μανιταριών για την απομόνωση των β- γλουκανών)».

Η Τατιάνα Καλογιάννη
Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη δράση, η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας με έντονο τοπικό ενδιαφέρον, καθώς αφορά την τοπική παραγωγή μανιταριών. «Με αντίστοιχες έρευνες και δράσεις συνδράμουμε στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για την ένταξη των δράσεων στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης - Τομέας Αγροβιοδιατροφής».



Δεν υπάρχουν σχόλια: