Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Τι είναι... ανάπτυξη στην Ελλάδα του 2015;


Η ανάπτυξη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι λόγια του αέρα - ευχολόγια των πολιτικών αλλά συγκεκριμένες παρεμβάσεις με ισχυρό αποτύπωμα στο έδαφος της πραγματικής οικονομίας και προπαντός, με διακριτό μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια - τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων- σε ένα δυσμενές περιβάλλον από κάθε άποψη υπάρχουν θετικά παραδείγματα συνεισφοράς στην ανάπτυξη που στις περισσότερες των περιπτώσεων αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τα τηλεοπτικά δελτία των κυρίαρχων media και δεν πέρασαν καν στην κοινή γνώμη. Άλλωστε, ήταν προγράμματα ή εργαλεία ή πρωτοβουλίες με δύσκολα ονόματα όπως JESSICA ή Συμβολαιακή Γεωργία.


Και τα δύο - τόσο η JESSICA, όσο και το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας/Κτηνοτροφίας - έχουν κάνει μικρά θαύματα δημιουργώντας αγορές εκ του μηδενός, θέσεις εργασίας, εισοδήματα αλλά και στηρίζοντας πραγματικές προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης σε υποβαθμισμένες περιοχές μεγάλων πόλεων αλλά και στην περιφέρεια.



Αλλά, ας πάμε γρήγορα στα παραδείγματα. Μια από τις τράπεζες που εμπλακεί με ενεργό και δραστήριο τρόπο για την προώθηση του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας μέσα σε μια τριετία έχει καταφέρει να δώσει μισό δις ευρώ στην πραγματική οικονομία στηρίζοντας τα εισοδήματα χιλιάδων αγροτών αλλά και τις παραγωγικές επενδύσεις εκατοντάδων μεταποιητικών επιχειρήσεων με αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις. Το πρόγραμμα που διασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα, από τον παραγωγό μέχρι τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα και την εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα έχει ήδη αφήσει το ποσοτικό και ποιοτικό του αποτύπωμα στην αγροτική οικονομία της χώρας μας: Περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί σε αυτό. Περισσότερες από 150 μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί συμμετέχουν και συνεργάζονται. Οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία απασχολώντας 12.500 εργαζόμενους και πραγματοποιώντας εξαγωγές 1,2 δις ευρώ σε 54 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ οι χρηματοδοτήσεις σε παραγωγούς και επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 500 εκατ. Ευρώ.
Νούμερα, νούμερα, νούμερα - Καμία αντίρρηση αλλά εδώ τα νούμερα αφορούν σπιτικά και ψυχές! Και αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα της ανάπτυξης.

Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Το πρόγραμμα Jessica δηλαδή η κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές που είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) έχει αφήσει και εκείνο το αποτύπωμα του στην ελληνική πραγματικότητα.

Μια από τις τράπεζες που εμπλέκεται στην προώθηση αυτού του προγράμματος σε μια από τις περιφέρειες της χώρας με τον τρόπο που λειτούργησε αλλά και με τις επιλογές της κατάφερε να αξιοποιήσει με το παραπάνω τα κεφάλαια που έλαβε και απέδωσε έργο. Συγκεκριμένα, προχώρησε μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση δύο πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα ιδιωτικών επενδύσεων με τεράστια συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και με «πράσινη» σηματοδότηση. Πρόκειται για δύο πρότζεκτ που αφορούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Τα δύο πρότζεκτ υπολογίζεται ότι θα προσφέρουν πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας προσωρινές και μόνιμες κατά τη λειτουργία τους, ενώ το σύνολο ύψος των πρότζεκτ έφθασε τα 10,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η μία από αυτές τις μονάδες ξεκίνησε να δίνει ήδη κιλοβατώρες στο σύστημα.

Συμπέρασμα; Όποτε ακούσετε κυβερνητικό παράγοντα να μιλάει για ανάπτυξη καλό θα ήταν να φέρετε στο μυαλό σας τα συγκεκριμένα παραδείγματα και να αναρωτηθείτε τι γίνεται και τι δεν γίνεται καλά σε αυτή τη χώρα. Τα παραδείγματα υπάρχουν. Είναι δίπλα μας και μα ς καλούν να τα ακολουθήσουμε και να τα πολλαπλασιάσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: