Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Δεν γίνεται πλέον λόγος για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολις στα μνηυμεία της UNESCO. Τι ακριβώς συμβαίνει;



Ξεκινούν οι πολιτιστικές διαδρομές για τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, θετικό αυτό! Το αρνητικό είναι  ότι δεν  υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη ως προς το εγχείρημα ένταξης της Νικόπολης στα προστατευόμενα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφής ο λόγος που η Περιφερειακή Αρχή και πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου κωλυσιεργεί.
Εδώ και 1,5 χρόνο η Εθνική Οδός δίπλα από τα αρχαία Μνημεία που αποτελούν βασική προϋπόθεση οι εργασίες διακοπής της , ώστε στη συνέχεια να μετατραπεί η περιοχή σε ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο, δεν βλέπουμε να προχωρούν.


«Εάν ο δρόμος δεν κλείσει, τότε Unesco δεν πρόκειται να δει η Νικόπολη», αναφέρουν οι πληροφορίες της Τ.Φ. από το Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα.
Εδώ και  τρία χρόνια περίπου, αιρετοί, τωρινοί και προηγούμενοι, ανέφεραν συχνά την πρόθεση ένταξης - κυρίως προεκλογικά - χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει το παραμικρό. 


Ο φάκελος της Νικόπολης για την Unesco παραμένει άδειος και από την στιγμή που ξεκινούν οι Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, κάποιοι υποστηρίζουν πως το εγχείρημα για τη Νικόπολη εγκαταλείπεται και παραπέμπεται στις καλένδες μέχρι νεωτέρας.
Η μόνη αλλαγή που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια δίπλα ακριβώς από τα αρχαία μνημεία είναι η βλάστηση, η οποία περιορίστηκε ελαφρώς τις τελευταίες μέρες λόγω των αιγοπροβάτων που βόσκουν έξω από τα τείχη σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Οι αρμόδιοι Φορείς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να επανεκκινήσουν όποιες διαδικασίες ώστε το ζήτημα να δρομολογηθεί.
Εκτός κι αν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή αποτελούν εμπόδιο ή εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι οικονομικοί.


Η Περιφέρεια Ηπείρου και  πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου πρέπει να απαντήσουν στην κοινή γνώμη  εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή του φακέλου της Νικόπολης στην Unesco ή εάν όλα όσα έταζαν κατά καιρούς είναι στο πλαίσιο ενός μεγαλόπνοου σχεδίου ή ενός οράματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση  εκτιμώ δεν γνωρίζω ποιος είναι ο λόγος που εμποδίζει την έναρξη των εργασιών, τουλάχιστον για την διακοπή της Εθνικής Οδού δίπλα από τα Μνημεία, ώστε να υπάρχει έστω μια βάση σε όσα υποτίθεται ότι πρόκειται να ακολουθήσουν. 

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: