Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Θα ασκήσει δίωξη η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά της μητέρας της;

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

Ο τίτλος του άρθρου είναι άκρως προβοκατόρικος, όμως το ερώτημα που θέτει είναι άκρως πραγματικό. Και η απάντησή του, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αξίζει 350 εκατομμύρια ευρώ.

Τόσα είναι τα χρήματα που σύμφωνα με την λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η χώρα στο Brussels Group προβλέπεται να εισπραχθούν από την πώληση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
Στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μία ανεξάρτητη αρχή που μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστή από τις υπερσυντηρητικές και φοβικές της απόψεις, τις αποφάσεις της που θυμίζουν τον σύλλογο «Πνεύμα & Ηθική» του Βασίλη Αυλωνίτη, καθώς και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που συνηθίζει να χρησιμοποιεί, αλλά από το Σύνταγμα είναι επιφορτισμένη με πολύ ουσιαστικότερες αρμοδιότητες (αναλυτικά εδώ).
Όμως, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2013, το ΕΣΡ δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση. Η τετραετής θητεία των μελών της Αρχής έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου 2012, χωρίς να προβλέπεται καμία θεσμική δυνατότητα ανανέωσης, αφού συνολικά τρία μέλη στελεχώνουν το ΕΣΡ περισσότερο από έξι χρόνια. Ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης, έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια σε αυτή τη θέση. Η πρώτη θητεία του έληξε στις 3/6/2006, υπήρξε κενό 18 μηνών, κατά το οποίο ασκούσε καθήκοντα χωρίς να έχει ανανεωθεί η θητεία του, και η δεύτερη τετραετής θητεία του έληξε στις 28/2/2012. Το ίδιο ισχύει επίσης για την Εύη Δεμίρη και τον Γιάννη Παπακώστα. Η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου, που τυχαίνει να είναι μητέρα της Προέδρου της Βουλής, έγινε μέλος του ΕΣΡ το 2011 και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Αρχής.
Το ότι το ΕΣΡ δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση σημαίνει ότι οι αποφάσεις του (όπως αυτές π.χ. σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες) μπορούν να αμφισβητηθούν και να θεωρούνται διαβλητές. Επομένως, το πρώτο που πρέπει να γίνει για να εισπραχθούν τα χρήματα που προσδοκά η κυβέρνηση, είναι να αλλάξει η σύνθεση του ΕΣΡ. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιτευχθεί ομοφωνία ή τουλάχιστον πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, της οποίας προΐσταται η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μέχρι στιγμής κάθε προσπάθεια για κάτι τέτοιο έχει αποτύχει, εξού και το ΕΣΡ είναι εδώ και χρόνια παράνομο. Η άλλη εναλλακτική είναι να αλλάξει ο τρόπος ορισμού των μελών του ΕΣΡ αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση και άρα πολλά χρόνια καθυστερήσεων. 
Ας υποθέσουμε όμως ότι με κάποιον μαγικό τρόπο αλλάζει η σύνθεση του ΕΣΡ και ξεκινάει η διαδικασία του διαγωνισμού. Η πεποίθηση της κυβέρνησης ότι θα συγκεντρωθούν 350 εκατ. ευρώ είναι εσφαλμένη. Πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας (MEGA, ANT1, ALPHA, STAR και ΣΚΑΪ) καταγράφουν συνολικές υποχρεώσεις πάνω απο 710 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να ξεπερνούν τα 226 εκατ. ευρώ. Ο Τηλέτυπος (MEGA) επί παραδείγματι, σύμφωνα με τον ισολογισμό για το 2014 που εκδόθηκε στις 18/2/15, είχε τζίρο πέρυσι 78,3 εκατ. ευρώ και ζημιές λίγο κάτω από το 1 εκατ. ευρώ. Σε μια τέτοια αγορά, καταποντισμένη, ξεφουσκωμένη, πολύ δύσκολα μαζεύεις αυτά τα 350 εκατ., ειδικά δε αν η χρηματοδότηση των σταθμών γίνεται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια όπως συζητιέται ότι θέλει να περάσει ως ρύθμιση ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Επιπλέον, το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο είναι έτσι δομημένο που δύσκολα προσελκύει ξένους επενδυτές. Τo RTL που είχε επενδύσει αγοράζοντας τον Alpha ως γνωστόν έφυγε άρον-άρον καθότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν του επέτρεπε να επιτύχει οικονομίες κλίμακας και επίσης το έπιασε και η κρίση καταμεσής και το αποτελείωσε. Δεν ξέρω, λοιπόν, ποιος Έλληνας ή ξένος θα έχει να δώσει τα χρήματα αυτά τη σήμερον ημέρα.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κινηθεί η διαδικασία. Πρέπει. Για την ακρίβεια, έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια, όχι τυχαία, και επιβάλλεται να επιβληθεί τάξη και νομιμότητα στο ομιχλώδες ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Όμως, αν το δει κανείς απλώς από πλευράς εσόδων, τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία, ούτε τόσα πολλά θα είναι, ούτε τόσο γρήγορα θα έρθουν, και άρα θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση και του ύψους του εσόδου και του χρόνου είσπραξής του.
Και φυσικά πρώτα θα πρέπει η Πρόεδρος της Βουλής να καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία με όλα τα κόμματα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, προβλέπεται να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, αλλά ενώ η κ. Κωνσταντοπούλου εξελέγη στις 6 Φεβρουαρίου, συγκάλεσε πρώτη φορά το όργανο αυτό στις 13 Μαρτίου. Κάποια στιγμή λοιπόν, και σίγουρα πριν τις 16 Απριλίου οπότε και λήγει η τελευταία, αντισυνταγματική, παράταση που έχει δοθεί στο ΕΣΡ, θα πρέπει να ευαρεστηθεί να συγκαλέσει ξανά αυτό το όργανο που τόσο την καταπιέζει, και να παύσει τα μέλη της Αρχής, μεταξύ αυτών και την μητέρα της. Αυτό είναι το εύκολο μάλλον. Το δύσκολο, αν κρίνει κανείς την συμπεριφορά της μέχρι σήμερα, είναι να επιτύχει ομοφωνία για τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Αυτό είναι το ερώτημα των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: