Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Εξι χρόνια ψάχνουν δικαίωση για το "κανόνι" της Ασπίς

Εξι χρόνια ψάχνουν δικαίωση για το "κανόνι" της Ασπίς


Αργεί η. Ανάσταση για τους ζημιωθέντες της Ασπίς Πρόνοια που και φέτος έκαναν Πάσχα με υποσχέσεις. Οι ελπίδες κάποιων αναζωπυρώθηκαν μετά την επικοινωνία που είχαν οι εκπρόσωποί τους, αλλά και οι εκκαθαριστές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εξελίξεις γύρω από το θέμα μέσα στο καλοκαίρι. 
Σε συνάντησή τους με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Νίκο Φράγκο, παρέθεσαν τις βασικές πτυχές του προβλήματος, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και διάφορα πιθανά σενάρια επίλυσης. Πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Φράγκος ζήτησε από τους εκκαθαριστές να έχει στο γραφείο του, μέχρι τις 15 Μαΐου, όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν για το θέμα.

Εμπλοκή Σταθάκη
Προ ημερών, υπήρξε μια πρώτη επαφή και με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Οπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» ασφαλιστικές πηγές, ο υπουργός έχει εικόνα της κατάστασης, αφού την παρακολουθούσε ενεργά από το βήμα της αντιπολίτευσης. «Η εμπλοκή του σχετίζεται κυρίως με την "ηθική δέσμευση" που είχε αναλάβει -προ εκλογής ΣΥΡΙΖΑ- να συμβάλει στη διευθέτηση του ζητήματος», κατά τα λεγόμενά τους. Να σημειωθεί πως ο κ. Σταθάκης είναι υπεύθυνος για τις «ζωντανές» ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τις υπό εκκαθάριση.

Τα σενάρια
Η εφαρμογή του 3867/2010 (με κάποιες τροποποιήσεις) για καταβολή του 70% των οφειλομένων πριν το τέλος της εκκαθάρισης αποτελεί ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που μπορεί να βάλει τέλος στην πολυετή αναμονή χιλιάδων ασφαλισμένων στις εταιρίες του Ομίλου. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, Νίκος Κεχαγιάογλου, προσθέτοντας πως το προϊόν της εκκαθάρισης μπορεί να εκχωρηθεί απευθείας στο εγγυητικό κεφάλαιο. 

Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων, όμως, υπάρχει και ένα σενάριο πιο «δημιουργικό», το οποίο κάνει λόγο για συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών στη λύση του ζητήματος. Η εικόνα που μεταφέρουν κύκλοι της αγοράς είναι πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν εισπράξει όφελος 15% του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια, αφού πήραν τα υγιή συμβόλαια, αλλά και τους ασφαλιστές της Ασπίδας και της Commercial Value. 

«Κέρδισαν και κερδίζουν από αυτήν την εξέλιξη και έχουν ηθική και επαγγελματική υποχρέωση να ασχοληθούν, έμπρακτα, με την επίλυση του θέματος», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας πως «επλήγη η αξιοπιστία του κλάδου και το πλήρωσε η ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία έχασε άνω του 30% από το ενεργητικό της τα τελευταία 5,5 χρόνια, καθώς η Ασπίς Πρόνοια ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ελλάδα. Οταν, λοιπόν, λυθεί το πρόβλημα θα ανακουφιστεί και η ασφαλιστική αγορά».

Εκκαθάριση
Οπως και να έχει, η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δύο εταιριών του Ομίλου αποτελεί βασική επιδίωξη. Γι' αυτό το σκοπό προέχει η άρση της δέσμευσης υπέρ του Δημοσίου που υπάρχει στα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών Ασπίς και Commercial Value. Επειτα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα των ακινήτων τους. 

Αυτό, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, μπορεί να σημαίνει την πώλησή τους ή την εισφορά τους στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, το οποίο έχοντας ως εγγύηση αυτά τα ακίνητα μπορεί να λάβει δάνειο από τις εμπορικές τράπεζες.
Παρ' όλα αυτά το ποσό της εκκαθάρισης -βάσει υπολογισμών- δεν επαρκεί και το θέμα βέβαια που εγείρεται είναι πού θα βρεθούν οι επιπλέον πόροι για τους ασφαλισμένους. Μερικές σκέψεις αφορούν στα διαθέσιμα που βρίσκονται στο ταμείο των δύο εταιριών, αλλά και στα ποσά που θα προκύψουν από την εκποίηση των ακινήτων των δύο εταιριών, στα χρήματα που διαθέτει σήμερα το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, στην επιμήκυνση ορισμένων υποχρεώσεων των εταιριών προς μέρος των ασφαλισμένων κ.λπ.

«Είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης», δήλωσε  ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος φέρεται να απέσπασε τη δέσμευση των κυβερνητικών στελεχών ότι θα βάλουν ψηλά στην ατζέντα το θέμα της Ασπίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: