Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Επτά (συν επτά) επί τα αυτά

image


Κι όμως. Για δύο και πλέον εβδομάδες, ζούσαμε το έπος της κατάληψης της Πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να διαπιστωθεί χτες ότι «φύλαγαν Θερμοπύλες» συνολικά 14 (δεκατέσσερα) άτομα, αυτοπροσδιοριζόμενα ως αντιεξουσιαστές. Το κέντρο της πρωτεύουσας ήταν άνω-κάτω εδώ και μέρες, η κρίση στην κυβέρνηση είχε βαθύνει με τις παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση περί «Αριστεράς του Τίποτα» και εκκλήσεις του προς τον πρωθυπουργό να κάνει κάτι, τα ΜΑΤ έγιναν αντικείμενο μπουγελώματος με κόκκινη μπογιά έξω από την Πρυτανεία, οι συγκρούσεις στα Εξάρχεια κλιμακώθηκαν, τα τηλεοπτικά δελτία εστίαζαν καθημερινά στο «έπος» της κατάληψης-κι όλα αυτά για να διαπιστωθεί ότι μετά την έφοδο της αστυνομίας στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου υπήρχαν επτά «αντιεξουσιαστές» και επτά «αντιεξουσιάστριες». Είχε προηγηθεί βεβαίως μια άτυπη ηρωική έξοδος με συλλήψεις εκτός του κτιρίου αλβανών «βαπορακίων» από τα Εξάρχεια, ενός Πολωνού με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για διακίνηση ναρκωτικών και δύο Αράβων, που δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είχαν έρθει εκδρομή στην Αθήνα και νόμιζαν ότι γινόταν κάποια εκδήλωση στην Πρυτανεία-προφανώς με την προσδοκία ενός φολκλορικού συναπαντήματος.

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα εξής διλήμματα. Ήταν παραβίαση του ασύλου ή όχι αυτό που έγινε με τα ΜΑΤ; (Ήταν, είπε ο υπουργός Παιδείας, που επαναφέρει τις διατάξεις περί ασύλου μετά βαϊων και κλάδων). Ακόμα: Τα ΜΑΤ που έκαναν την έφοδο στην Πρυτανεία, πότε επιτέλους θα αφοπλιστούν και θα γίνουν παράρτημα μιας άτυπης λαϊκής πολιτοφυλακής; Είναι οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ένα άχρηστο εργαλείο αποτροπής των ελεύθερα εκφραζόμενων διαδηλωτών; Πότε οι αστυνομικοί θα πάψουν να οπλοφορούν; (Αν νομίζετε ότι τα ερωτήματα αυτά είναι δικής μας επινόησης, ρωτήστε τον κ. Πανούση να σας περιγράψει στιχομυθίες με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα ακανθώδη αυτά ζητήματα.).
Ας μην απελπιζόμαστε όμως. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την επιστροφή στις παλιές καλές μέρες: εκτός από την επαναφορά των διατάξεων περί ασύλου, οι αιώνιοι επιστρέφουν στα μητρώα των ΑΕΙ, οι φοιτητοπατέρες ετοιμάζονται να συνδιοικήσουν τα Πανεπιστήμια, η επάρατη αξιολόγηση διαγράφεται από τα μητρώα της κυβέρνησης.
Οι επτά συν επτά μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ας αναλάβουν δυνάμεις για την επόμενη κατάληψη.


Ευτύχης Παλληκάρης




www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: