Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Θορυβημένοι οι αγρότες της Πρέβεζας από την απειλή του βακτηρίου της ελιάς. Εκατομμύρια εκτάσεων ελαιόδεντρων καταστράφηκαν στην Ιταλία



Θορυβημένοι οι αγρότες της Πρέβεζας από την απειλή του βακτηρίου της ελιάς- Εκατομμύρια εκτάσεων ελαιόδεντρων καταστράφηκαν στην Ιταλία

Θορυβημένοι είναι οι αγρότες της Πρέβεζας αλλά και  της ευρύτερης περιοχής από την απειλή του καταστροφικού βακτηρίου «xylella fastiddiosa» που καταστρέφει τις ελιές ενώ παράλληλα σε συναγερμό βρίσκονται στις ελληνικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες.

Στη γειτονική Ιταλία μέχρι στιγμής το βακτήριο έχει καταστρέψει εκατομμύρια εκτάσεων με ελαιόδεντρα και οι ανησυχία των αγροτών της  περιοχής μας είναι διάχυτη καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει πλήγμα για την ελαιοκομική ζώνη της Πρέβεζας με συνέπειες καταστροφικές.
Το συγκεκριμένο βακτήριο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα το δέντρο να μην έχει σωστή τροφοδοσία με θρεπτικά συστατικά και να ξεραίνεται. Ξήρανση που ξεκινά από τους βλαστούς και στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλο το δέντρο.
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ανήσυχος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεοπόνων Πρέβεζας Τάσος Γάτσιος. Ο κ. Γάτσιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελαιόδεντρα της περιοχής μας αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ο κίνδυνος είναι ορατός και ιδιαίτερα σοβαρός διότι αφενός είμαστε πολύ κοντά στην Ιταλία και αφετέρου υπάρχει και αυξημένο εμπόριο με τη γείτονα χώρα. Το βακτήριο ξηραίνει και καταστρέφει τα ελαιόδεντρα ολοσχερώς χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιος τρόπος αντιμετώπισης» είπε ο κ. Γάτσιος. 


Όσον αφορά την πρόληψη, υπογράμμισε «Τα θέματα φυτοϋγείας καθορίζονται από την Ε.Ε. και υπάρχει μια απαγόρευση διακίνησης φυτών από την Ιταλία προς άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς άλλωστε τα φυτά είναι ο Φορέας του Βακτηρίου. 
Το ζήτημα έγκειται όμως στο γεγονός ότι το κοινοτικό εμπόριο δεν  μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Μπορεί και σήμερα που μιλάμε να φορτωθεί ένα φορτίο από  Ιταλία και μέσω φεριμπότ να ξεφορτωθεί στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και να μεταφερθεί στο Νομό μας. Το Κοινοτικό Εμπόριο είναι εύκολο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, οπότε ο κίνδυνος είναι σοβαρός» ανέφερε και επισήμανε «το βακτήριο προσβάλει μια σειρά από φυτά που υπάρχουν στο μεσογειακό περιβάλλον όπως η πικροδάφνη. Υπάρχουν όμως και φυτά που είναι  φορείς, δηλαδή μεταφέρουν το βακτήριο χωρίς να προσβάλλονται τα ίδια».
Για τα μέτρα πρόληψης, ο κ. Γάτσιος ανέφερε «Το πρώτο βασικό μέτρο πρόληψης είναι να αποφευχθεί η είσοδος του βακτηρίου στη Χώρα μας, πρέπει δηλαδή να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη μετακίνηση των φυτών που είναι το πολλαπλαστιαστικό υλικό του βακτηρίου. Ένας αγρότης ή έμπορος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν  προμηθεύεται φυτό ελιάς ή και άλλα είδη όπως ακτινίδια, εσπεριδοειδή κ.α.
Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του βακτηρίου είναι  τα φυτά. Από την στιγμή όμως που θα εμφανιστεί στην περιοχή μας το βακτήριο, τότε μεταφέρεται από τα ασθενή στα υγιή φυτά πολλά μυζητικά έντομα, τα γνωστά τζιτζικάκια, τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Πρόκειται  για έντομα τα οποία τρέφονται  με φυτικούς χυμούς από τα φυτά» κατέληξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων
Να επισημάνουμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κατεπείγον έγγραφό του έχει καλέσει τις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου να διενεργούν εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν δενδρυλλίων ελιάς που διακινούνται από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας προς τη χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: