Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Συμμαχία Έντι Ράμα με τους «Τσάμηδες», στις επικείμενες Αλβανικές δημοτικές εκλογές!

ENTI RAMA

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, που εκφράζεται από το Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαλεί η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας για τις επικείμενες Δημοτικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα με το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων «Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας» (PDIU). 

H συνεργασία επισφραγίστηκε σε συνάντηση που είχε ο Έντι Ράμα με τον αρχηγό  των Τσάμηδων Σπετίμη Ίντριζι και η οποία «πυροδότησε» πολιτικές αντιδράσεις καθώς το συγκεκριμένο κόμμα  ήταν «εταίρος» μέχρι τώρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Μάλιστα εκείνη η συνεργασία ήταν ένα από τα προσχήματα  που το ΚΕΑΔ χρησιμοποίησε για να συνταχθεί στις Βουλευτικές εκλογές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Η συμφωνία οδηγεί πλέον το ΚΕΑΔ να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στον Κυβερνητικό σχηματισμό και ήδη ακούγονται αρκετές φωνές που ζητούν να αποχωρήσει από αυτόν. Τα «σύννεφα» στις σχέσεις του Προέδρου του Κόμματος Βαγγέλη Ντούλε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχαν διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό με τις επικρίσεις που είχαν διατυπωθεί για τη διοικητική διαίρεση της χώρας, που έμειναν ωστόσο σε επίπεδο ανακοινώσεων. Πρόσφατα ο κ. Ντούλες φέρεται να είχε δηλώσει ότι θα επεδίωκε συνάντηση με τον Έντι Ράμα για να συζητήσουν το θέμα των υποψηφιοτήτων στις Δημοτικές εκλογές, θέλοντας ουσιαστικά να διασφαλίσει την εκλογή Ελληνικής καταγωγής Επάρχων σε περιοχές στις οποίες κυριαρχεί το Ελληνικό στοιχείο.


Μια τέτοια συνεργασία εκ των πραγμάτων καθίσταται πλέον πολύ δύσκολη, καθώς ο Έντι Ράμα, «επένδυσε» στους Εθνικιστές Τσάμηδες, έχοντας προφανώς τους λόγους του. 

Πέραν από τη συμφωνία αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του, καθώς όπως είπε το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων-PDIU είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Κυβέρνηση. Αν και όπως έσπευσαν να δηλώσουν δεν έχουν καταλήξει σε ονόματα υποψηφίων εκείνο που διέρρευσε στην Αλβανική πρωτεύουσα, είναι ότι οι «Τσάμηδες» εξασφάλισαν την υποστήριξη υποψηφίων επάρχων (δημάρχων) σε τρεις Δήμους, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει αυξημένη συμμετοχή μελών του κόμματος  σε άλλους Δήμους.

Ενδιαφέρον έχει και το αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίξει «Τσάμηδες» υποψηφίους σε περιοχές όπου κατοικεί ο κύριος όγκος της Ελληνικής Μειονότητας. Μετά πάντως τις νέες εξελίξεις, στελέχη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, υποστηρίζουν ότι πρέπει και πάλι να ανοίξει το θέμα της συνεργασίας του ΚΕΑΔ με το έτερο κόμμα των Ελλήνων MEGA, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στις εκλογές της 21ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: