Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ντοκουμέντο από τα Γενικό Αρχείο τουΚράτους, Αρχεία Ν. Πρέβεζας, για τον Απρίλη του '67

Ντοκουμέντο από τα  ΓΑΚ Αρχεία Ν. Πρέβεζας για τον Απρίλη του '67

11130571 679944142134638_471348559_n

Τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Πρέβεζας παρουσιάζουν ένα ιστορικό τεκμήριο που σχετίζεται άμεσα με την επιβολή της δικτατορίας στις 21-4-1967.

Πρόκειται για μια επιστολή του βουλευτή Άρτας (και παλιότερα βουλευτή Πρέβεζας) Πέτρου Γαρουφαλιά που απευθύνεται στον πολιτικό συνεργάτη του στην Πρέβεζα Αλέκο Παπαγεωργίου. Η επιστολή γράφτηκε 3 μέρες μετά το πραξικόπημα. Ο φάκελος αλληλογραφίας της επιστολής φέρει την επισήμανση «Ελογοκρίθη».

Η επιστολή ανήκει στην ιδιωτική συλλογή της κας Βικτωρίας Τζούρου Παπαγεωργίου την οποία και ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη σύντομη επιστολή ο βουλευτής αναφέρεται στην ανάγκη διάλυσης του πολιτικού γραφείου και στα σχετικά πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν. Ενδιαφέρον έχει το σημείο στο οποίο αναφερόμενος στον εξοπλισμό του γραφείου ζητά την φύλαξή τους «για το μέλλον». Η επιστολή κλείνει με τη σαφή προειδοποίηση προς τον παραλήπτη για το καθεστώς λογοκρισίας, ώστε να είναι προσεκτικός στην διατύπωση της γνώμης του την οποία ζητά ο βουλευτής.

Παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Πέτρος Ε. Γαρουφαλιάς
Βουλευτής Άρτης
Αθήναι, 24 Απριλίου 1967
Αγαπητέ Αλέκο
Κατόπιν της εξελίξεως που εσημειώθηκε, πάσα πολιτική κίνησις πλέον σταματά. Γα αυτό το γραφείο πρέπει να διαλυθεί. Δεν γνωρίζω πότε τελειώνει η ενοικίασις. Φυσικά έχουμε νομικήν υποχρέωσιν μέχρι της λήξεως. Κανόνισε τα πάντα εσύ. Τα έπιπλα κλπ βάλε τα κάπου για το μέλλον [.].Γράψε μου πάντως τι νομίζεις. Πρέπει να ξέρης πως υπάρχει λογοκρισία στα γράμματα, τηλεγραφήματα καθώς και τα τηλέφωνα.
Με αγάπη
Π. Γαρουφαλιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: