Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Σωτήρη Κολιούση, στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2015''


Σεβαστοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας,
Κύριοι Υπουργοί, 
Κύριοι Βουλευτές, 
Περιφερειάρχη Ηπείρου, 
κύριοι Δήμαρχοι. 

Αγαπητοί καλεσμένοι μας, 
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Ηπείρου .

Σας καλωσορίζουμε άλλη μια χρονιά στη μεγάλη γιορτή της παράδοσης, στο αντάμωμα της μουσικής, του χορού, του τραγουδιού, της φορεσιάς. Στο χρονιάτικο αντάμωμα των απόδημων Ηπειρωτών με την παράδοση μας, με τις ρίζες της ζωής μας. Στο χρονιάτικο αντάμωμα μας με τους αγώνες των γονιών μας και των προπατόρων μας, με την ιστορική μας μνήμη και διδαχή. Απλώνεται η σκέψη μας στην Ήπειρο των αγώνων, στην Ήπειρο της άγριας φύσης, στα βουνά μας, στους κάμπους μας, στα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες μας, στους αδελφούς μας που παλεύουν τη γη, τα ζωντανά, στην ανεργία και στη βιοπάλη και τους στέλνουμε αδελφικό Ηπειρώτικο χαιρετισμό. 

Χαιρετίζουμε τους συμπατριώτες μας της ξενιτειάς όπου γης και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους για να μη χάνονται οι μνήμες, να διατηρούνται οι παραδόσεις, να γνωρίζουν κάθε στιγμή τι γίνεται στην πατρίδα και να ζωντανεύει στις νεώτερες δεύτερες και τρίτες γενιές η αγάπη για την Ελλάδα, για την Ήπειρο. 

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας που ζουν στην Αλβανία και στην Ελλάδα, μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας και είμαστε μαζί τους για τη διεκδίκηση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. 

Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό σε όλες τις λαϊκές Ηπειρώτικες οικογένειες της αποδημίας που βιώνουν τις βαρειές συνέπειες της κρίσης με την φτώχεια, την ανεργία, τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα και ζητάμε την ανάκτηση των χαμένων εισοδημάτων. Με ιδιαίτερη εκτίμηση στεκόμαστε δίπλα σε όσους, χιλιάδες, συμπατριώτες κρατάνε ζωντανές τις αδελφότητες και τους ηπειρωτικούς συλλόγους μας και καλούμε όλους τους Ηπειρώτες μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουμε στις αδελφότητες και τους συλλόγους μας, να βοηθήσουμε τους χωριανούς μας τους συμπατριώτες μας που θίγονται περισσότερο από την κρίση και δεν τα βγάζουνε πέρα, με ευγένεια, με αγάπη, με αλληλεγγύη. Γι αυτό έχουμε σχεδόν σε κάθε χωριό αδελφότητα, γι αυτό έχουμε Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδία. Γιατί απλούστατα το είναι του καθενός μας ενυπάρχει στο χθες που προβάλλεται στο αύριο. Και αυτή είναι η δύναμή μας. Εμείς, οι απόδημοι Ηπειρώτες μπορεί να είμαστε μια μέρα δρόμο μακρυά, αλλά έχουμε άμεση σχέση με πολλά καθημερινά ζητήματα. Πρώτα και κύρια εμείς είμαστε που ενδιαφερόμαστε να ολοκληρωθούν οι οδικοί άξονες για να φθάνουμε στα χωριά «γρήγορα, φθηνά, με ασφάλεια». Θέλουμε έργα υποδομής που θα διευκολύνουν την επικοινωνία με ττον τόπο μας και δεν θα την αποτρέπουν. Και είναι αποτροπή τα διόδια και τα κάθε είδους τέλη στους εθνικούς δρόμους. Τα έχουμε πληρώσει πολλές φορές και χρυσά, γι αυτό και ζητάμε την πλήρη κατάργηση τους. 

Θέλουμε να ερχόμαστε στα πατρικά μας σπίτια και να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό. Μας έχουν πνίξει οι φόροι και τα χαράτσια. Η τοπική διοίκηση πρέπει άμεσα να μειώσει τα δημοτικά τέλη και να φέρει στο 50% τα τέλη των αποδήμων. Θέλουμε οι γέροντες της αποδημίας που θέλουν να γυρίσουν στο χωριό να έχουν πλήρη και δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. 

Αγαπάμε τα χωριά μας και προσπαθούμε όλοι μαζί για την προκοπή τους. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια των τοπικών φορέων, της τοπικής διοίκησης που είναι στην κατεύθυνση της ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης της καθυστέρησης, της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης των ανθρώπων ως αντικείμενα της παραγωγικής διαδικασίας και όχι ως υποκείμενα της, που παράγουν κάθε μορφής πλούτου. 

Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι ανάγκη, δεν είναι κάποια πολυτέλεια. Η διατήρηση της παράδοσης είναι υποχρέωση μας. Αν δεν την υπερασπιστούμε μεις, ποιόν περιμένουμε να το προσπαθήσει; Απαιτούμε και τα μουσικά σχήματα να σέβονται την παράδοση τόσο στη σύνθεση των οργάνων όσο και στα ακούσματα. Αυτό τον χαρακτήρα με κόπο πολύ κρατάει και η χρονιάτικη εκδήλωση μας 30 χρόνια τώρα ! Βοηθήστε μας να την κάνουμε καλύτερη! Υποσχόμαστε ότι όσες πιέσεις και να δεχθούμε, όσες προσπάθειες και να κάνουν για να ενοποιηθούμε, να ενιαιοποιηθεί ο πολιτισμός μας, να χάσει τις ιδιαιτερότητες του, εμείς θα ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. Γι αυτόν τον λόγο και ευχαριστούμε τους καλεσμένους μας Καρπάθιους που από την άλλη άκρια της Ελλάδας παλεύουν για τον ίδιο σκοπό. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας! 

Πριν από 1 μήνα ακριβώς, την 1η του Φεβρουαρίου 2015, μια μεγάλη καταστροφή έπληξε τον τόπο μας. Με τις βροχές των τελευταίων ημερών ο Άραχθος ξεχείλισε, το Ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων κατέρρευσε, χωριά στον κάμπο της Άρτας πλημμύρισαν και εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, το παλιό και χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας κινδύνευσε! 
Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα συντελέστηκε! Τα πολιτιστικά μνημεία μας, όσα οι προπάτορες μας έχτισαν με ιδρώτες και αίμα, αφήνονται έρμαια της τύχης τους και των καιρικών φαινομένων χωρίς συντήρηση. Η φύση βιάζεται. Το περιβάλλον εκτιμάται μόνο ως εμπόρευμα. Το νερό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εμπορευματοποίησης, στους καιρούς της απόλυτης ιδιωτικοποίησης κάθε τι του κοινού. Οι πολιτικές, οι αντιλήψεις που αφανίζουν τις λαϊκές ηπειρώτικες οικογένειες με τους φόρους, τα χαράτσια, τα διόδια, που ξεπουλάνε όλα όσα έχουμε δημιουργήσει με δουλειά και κόπους αιώνων, που στέλνουν ό, τι παραγωγικό έχουμε ξανά στην ξενιτειά, που αναγκάζουν τη νέα γενιά να δουλεύει ανασφάλιστη για ένα κομμάτι ψωμί, που κόβουν τις συντάξεις, που στερούν τα φάρμακα από τους ανήμπορους, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ήλιος θα βγει αύριο από τη δύση, αυτές οι αντιλήψεις είναι εκείνες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας από την πρώτη μέρα ζήτησε και ζητάει να προστατευθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Να συντηρηθούν τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια. ΝΑ ΑΝΣΤΥΛΩΘΕΙ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ. ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ! Σε αυτόν τον στόχο αφιερώνουμε τη σημερινή μας γιορτή και σας καλούμε όλοι μαζί να μην κάνουμε πίσω ούτε βήμα, ούτε δευτερόλεπτο. 

Από μέρους του ΔΣ σας εύχομαι καλή διασκέδαση, δύναμη και να κλείσω ακριβώς με τα λόγια του περσινού μας χαιρετισμού 
«Αγαπητοί συμπατριώτες 

Ο Ηπειρωτισμός ξεχώριζε πάντοτε, γιατί έβρισκε πάντα τον ένα, τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή: Τον αγώνα για λευτεριά , για πρόοδο της κοινωνίας για προκοπή του λαού. Από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας της Ηπείρου ακούεται στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την υποτέλεια την επικυριαρχία την αδράνεια και την παραίτηση. Γι΄ αυτό μπροστά στις δυσκολίες που συναντούμε, πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε ,να τραβήξουμε καταπάνω τους, να γκρεμίσουμε τα χαλάσματα που μας δημιούργησαν και να τα ξεπεράσουμε . Έτσι παραγγέλλει σε όλους τους δυνατούς τόνους το Ηπειρωτικό μας χρέος, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ιστορική μας ρίζα, οι παραδόσεις και υποθήκες των προγόνων μας.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: