Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Την σημαία του αντιμνημονίου σηκώνει και πάλι ο Σαμαράς


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε, την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καλώντας την να αφήσει τα ψέματα προς τον ελληνικό λαό, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου. 


Ο κ. Σαμαράς έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου και έχει την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Η κυβέρνηση επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.
Εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο για να δει και να καταλάβει ο κάθε έλληνας πολίτης. Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε. Η δική μας κυβέρνηση όμως, την τελείωνε και μαζί και το μνημόνιο. Η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Το ότι το μνημόνιο επεκτείνεται, επιβεβαιώνεται και από την υπόλοιπη τρόικα, από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ας μην μας πουν ότι δεν ξέρουν κι εκείνοι να διαβάζουν τα κείμενα.
Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες.
Μέχρι πριν από έναν μήνα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται την δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, ενώ τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό για να περιορίσει την εσωτερική στάση πληρωμών».
Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι «όλα αυτά είναι μέρος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση» και την κάλεσε να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια. «Δημιουργική ασάφεια σημαίνει ψέματα μέσα στη χώρα. Ας σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και ας εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία αυξάνεται» υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο των δύο επικαιροποιημένων Συμβάσεων είναι πανομοιότυπο.
Σχολιασμός: Είναι απίθανος ο Σαμαράς. Σήκωσε πάλι τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα, αυτή τη φορά διαφορετικά απ' ότι το 2010. Τότε, έλεγε ότι "δεν συναινεί στο λάθος" και ότι 'ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός με διαφορετικό μίγμα πολιτικής, χτίζοντας τον μύθο του αντιμνημονίου, τον οποίο μετά πήραν σκυτάλη οι Τσίπρας-Καμμένος. Τώρα επιστρατεύει πάλι το αντιμνημόνιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας οδηγεί στην υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, από το οποίο εκείνος μαζί με τον Βενιζέλο θα μας έβγαζε τον Φλεβάρη!
Ο Σαμαράς δεν έχει καμία τσίπα να ξεκινήσει έναν αντιμνημονιακό αγώνα από την ανάποδη, συντηρώντας τον ψεύτικο διχασμό "μνημόνιο-αντιμνημόνιο", τον οποίο εκείνος έστησε και συντήρησε τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ζάππεια), όσο και ως πρωθυπουργός, όταν μαζί με τον Βενιζέλο έσκιζαν τα μνημόνια και έδιωχναν το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2014. Από το success story του πρώτου εξαμήνου του 2014, στην δραπέτευση από την κυβέρνηση, με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας να μην έχει καμία σχέση με τα όσα ισχυριζόταν ως πρωθυπουργός.
 Και όσο παραμένει αρχηγός της ΝΔ ο μεγαλύτερος πολιτικά τυχοδιώκτης της μεταπολίτευσης, που η πρόκληση των δίδυμων εκλογών το 2012 μας οδήγησαν στην πολύ σκληρότερη λιτότητα της περιόδου 2012-2014, με το ξήλωμα του συνόλου σχεδόν των μεταρρυθμίσεων που είχαν προωθηθεί και θεσπιστεί την περίοδο 2009-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: