Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Τι γυρεύει ένας βουνήσιος Ηπειρώτης στα ψάρια; Ζωή σαν μυθιστόρημα του Αντώνη Σταύρου που έχει δημιουργήσει τον Όμιλο Καστελόριζου

Καβουρι


Έφηβος ακόμη είχε ένα όνειρο. Από σερβιτόρος σ΄ ένα μαγαζί, να φτιάξει δικό του στέκι. Η μοίρα κι ο αδερφός του, που ήταν μετανάστης στο εξωτερικό, τον έφεραν στο τσακ να τα καταφέρει. Αλλά την πρώτη φορά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Κι αναγκάστηκε να ξαναξεκινήσει από την αρχή. Πιο δύσκολα. Γιατί χρωστούσε πια και στην αδελφό του. Δεν το έβαλε κάτω. Έβαλε μεγαλύτερο πείσμα να περάσει πάνω από τον πήχη, με μύριες δυσκολίες τούτη τη φορά, ώστε να ξαναστήσει κάτι από την αρχή.

Αντωνης Σταυρου



Αν και «βουνίσιος» έχοντας δουλέψει σε ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές έμαθε τα μυστικά του ψαριού. Κι από τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησε μια διαδρομή ανοδική, μ΄ εύκολες αλλά και ζόρικες στιγμές. Ο Ηπειρώτης Αντώνης Σταύρου, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας του Ομίλου Καστελόριζου μαζί με  την Κρητικιά γυναίκα του, που υπήρξε σπουδαία σύντροφος και μητέρα, δημιούργησαν σχολή στο χώρο του εστιατορίου και της προώθησης ψαριού. Δημιούργησαν χώρους όμορφους που μέσα σ΄ αυτούς έγιναν πολιτικά τραπέζια, κλείστηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες, γνωρίστηκαν ζευγάρια, γεννήθηκαν νόμιμοι και παράνομοι έρωτες. Με πρώτο βιολί την ποιότητα εξακολουθούν να προσφέρουν τα εξαίσια εδέσματα προσαρμοσμένα όμως στην εποχή, με γεύματα για όλα τα βαλάντια.
Σήμερα με βασικά συστατικά τις φρέσκες πρώτες ύλες διαλεγμένες μία προς μία, στηρίζοντας πρωτίστως τα ελληνικά προϊόντα , προσφέροντας   νόστιμες και υγιεινές επιλογές , προσαρμόζοντας παράλληλα με την κρίση οικονομικές τιμές στα ποιοτικά πάντα μενού ο Όμιλος Καστελόριζο επιχειρεί να κάνει στροφή και στους ανθρώπους που λόγω της κρίσης δεν θα έμπαιναν να δοκιμάσουν γεύσεις σε χώρους που θεωρούνταν πολυτελείς.  Έτσι κι αλλιώς τώρα πια έχουν αναλάβει και τα παιδιά του σπουδαίους ρόλους στην εταιρία, με στόχο αυτό που ξεκίνησε με μεράκι να μη σταματήσει.

ποτά

«Πιάτο» η Αθήνα στο εστιατόριο  Ορίζοντες Λυκαβηττού, μαγεία το Καστελόριζο στη Βάρκιζα για τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας, αριστοκρατικό το Καστελόριζο στην Κηφισιά για τους θησαυρούς της θάλασσας, «Αληθινή Κουζίνα» στη Ν. Ερυθραία με τον εντυπωσιακά ατμοσφαιρικό του κήπο, πιο δροσερό το εστιατόριο  στις Τζιτζιφιές ,  το Ρακί Μεζέ  για θαλασσινά, καλή ρακή  και  ωραία μουσική, γήινο το  Κ.Grill  για τους λάτρεις του κρέατος,  μίνιμαλ το Mezze Glyfada για να απολαύσετε τους πιο νόστιμους ελληνικούς μεζέδες  και  την  κρητική ρακή.
«Το Mezze Glyfada είναι το νέο μέλος του Ομίλου μας , η φρέσκια πρόταση μιας ομάδας νέων ανθρώπων, που  δημιούργησαν έναν ατμοσφαιρικό χώρο», λέει  μεταξύ άλλων η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ  του Ομίλου, Μαρία Σταύρου , κόρη του  ιδρυτή που μαζί με τον  αδελφό  της οικονομικό σύμβουλο της εταιρίας,  Βασίλη  Σταύρου,  τον   Κώστα Παπαθεοδώρου  και  τη Μελίνα Αναγνωστοπούλου, άνοιξαν ένα χρόνο πριν , το  νέο εστιατόριο. Επιβεβαιώνει απλά τη ρήση, το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει κι αν κρίνουμε από τη «μηλιά» τότε και τα μήλα μια χαρά θα είναι.
Στην άκρη της Γλυφάδας  στο Mezze Glyfada  υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες, όπως λένε οι ιδιοκτήτες, για να μυηθούν όλοι  στα μονοπάτια των ελληνικών γεύσεων και ν΄ ανακαλύψουν  νέους γευστικούς προορισμούς. Το κάθε πιάτο κρύβει τη δική του έκπληξη με τη σφραγίδα του σεφ Νίκου Φωτιάδη,  που έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο με τις νόστιμες ιδέες του βασισμένες στην ελληνική κουζίνα,  προσφέροντας απολαύσεις που δεν τις χορταίνεις. Στο εστιατόριο της Γλυφάδας, υπάρχουν φιλικές τιμές  όπως το  «Mezze menu» με κρασί ή ρακή και μεζέδες από τη στεριά  με 17 ευρώ  και  από τη θάλασσα με 23 ευρώ και πιο ακριβά φυσικά πιάτα.

Ομιλος Καστελοριζου

Σήμερα ο όμιλος επιχειρήσεων Καστελόριζο έχει στο χαρτοφυλάκιο του ετήσιο τζίρο 7 εκατομμυρίων ευρώ. Και το παιδί της πολυμελούς οικογένειας από ένα χωριό των Ιωαννίνων, ο Αντώνης Σταύρου εξακολουθεί να δείχνει το δρόμο για την επιτυχία. Από τις Τζιτζιφιές ως τη Γλυφάδα ένα τσιγάρο δρόμος και μια ιστορία ζωής 

Της Άννας Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: