Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Με επιτυχία και την αναμενόμενη συμμετοχή των αντιπροσώπων των Αδελφοτήτων και Συλλόγων, διεξήχθη η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Διαβάστε τον Διοικητικό απόλογισμό του Δ.Σ.


Απολογισμός πεπραγμένων του Δ.Σ. της ΠΣΕ 
Από 1-4-2014  έως 28-3-2015 
Και προγραμματισμός για το 2015 

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας μας, σας καλωσορίζει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση.  
Μετά την παραίτηση του Γιώργου Οικονόμου από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της ΠΣΕ στις 5/1/15 το ΔΣ  πρόσφατα εξέλεξε πρόεδρο  του ΔΣ, τον Γιώργο Δόση, εφαρμόζοντας την γενική αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας. Το ΔΣ αποδεχόμενο την παραίτηση αποφάσισε σε ειδική συνεδρίαση να γίνει αναφορά στη θητεία και την προσφορά του Γιώργου Οικονόμου στην Ηπειρωτική Αποδημία και την Ήπειρο. 
Δυστυχώς τα προβλήματα που άρχισαν στην πατρίδα μας από το τέλος του 2008 με την οικονομική κρίση εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υφίστανται.  Η οικονομική κρίση ζει και βασιλεύει και η ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Τα προβλήματα αυτά όλοι μας τα βιώνουμε καθημερινά και ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, ακόμη χειρότερα, βρίσκεται στην ανεργία, την απόλυση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η νεολαία μας, που αποτελεί το μέλλον για την Πανηπειρωτική και τις οργανώσεις, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ευρέσεως εργασίας, με αποτέλεσμα να ακολουθεί το δρόμο της ξενιτιάς. Όσα επισημαίναμε στην περσινή μας Γενική Συνέλευση συνεχίζουν να ισχύουν:  


«Η επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζεται και τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Κανένας πλέον δεν είναι σίγουρος για το τι μισθό, σύνταξη, επίδομα θα πάρει τον επόμενο μήνα, αν θα συνεχίσει να έχει μεροκάματο. Παντού υπάρχει αγανάκτηση, αγωνία, απόγνωση, φόβος για το αύριο. Όλα αυτά έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της ζωής όλων μας και έχουν οδηγήσει τα μέλη μας σε υποτονικότητα, παρά το ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσής μας τονίζει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη και από την ίδια την κρίση, η δε επιλογή του μοναχικού δρόμου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία. Το μέλλον του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας, δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να αγκομαχάει για ένα πιάτο φαΐ. Δεν μπορεί ο λαός μας να βλέπει καθημερινά την κατάρρευση των κοινωνικών παροχών και την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, να βλέπει τους καρπούς και τους αγώνες αιώνων να κατακρημνίζονται και να διαλύονται.»

Με τα δεδομένα της πραγματικότητας, οι οικονομικές χορηγίες έπαψαν να υφίστανται έτος δεν πήραμε καμία και από κανέναν και το υπουργείο πολιτισμού έχει περικόψει τις επιχορηγήσεις κατά πολύ. Επί τέλους πήραμε τον Νοέμβριο μια επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ και έτσι πήραμε μια ανάσα. Επίσης κάποια μικρή επιχορήγηση, η οποία ήταν να δοθεί το 2013, δόθηκε μετά κόπων και βασάνων μέσα στο 2014Σημειώνουμε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές ελέγχονται από την υπηρεσία εντελλομένων εξόδων και τον επίτροπο του ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ΠΣΕ είναι απολύτως τυπική στην αιτιολόγηση των δαπανών της. Για την αντιμετώπιση των οικονομικών στηριζόμαστε στη συμπαράσταση των Ηπειρωτών. Κυκλοφορήσαμε κάρτα ενίσχυσης των 50€. Ήδη πολλές αδελφότητες, Ομοσπονδίες και σύλλογοι, αλλά και μεμονωμένοι συμπατριώτες έχουν ανταποκριθεί. Όλοι να συμβάλουμε. 
Παρά τον περιορισμό των δαπανών στο ελάχιστο, οι ανελαστικές μας δαπάνες μηνιαία ανέρχονται στο ποσό των 2.500 Όπως δείχνουν τα γεγονότα έχουν σταματήσει εντελώς οι κρατικές επιχορηγήσεις των μαζικών φορέων του πολιτισμού και θα λειτουργούν μόνο τα διάφορα προγράμματαΟι οργανώσεις μας στην πλειοψηφία αιμορραγούν οικονομικά και δεν επιχορηγούνται εδώ και καιρό από κανέναν αρμόδιο φορέα. Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά οι οργανώσεις αντιμετώπισαν φορολογικά θέματα και θέματα νομιμοποίησης στην περιφέρεια για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.  
Παρ’ όλα αυτά το Δ.Σ. το χρόνο που πέρασε ανέπτυξε δράσεις και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε καίρια ζητήματα με πρόγραμμα που εσείς θα κρίνετε κατά πόσον είναι πολύ πλούσιο ή φτωχό. Η λειτουργία του ΔΣ, του Προεδρείου των επιτροπών ήταν τακτική. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014-2015 
Ένας από τους κύριους άξονες στο έργο της Π.Σ.Ε. είναι ο πολιτισμός. Και η πολιτιστική δράση της Π.Σ.Ε. στην περίοδο που σήμερα απολογίζουμε είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια εδώ και πολλά χρόνια. Οκτώ αυτοτελείς εκδηλώσεις, ένας τριήμερος κύκλος εκδηλώσεων, σειρά άλλων εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Π.Σ.Ε. αλλά και οι ετήσιες δράσεις συνθέτουν ένα πλουσιότατο, επίζηλο απολογισμό, εξαιρετικά χρήσιμο για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τη μελλοντική κλιμάκωση και αναβάθμιση της δράσης μας. 
Βασική παράμετρος στο πλούσιο πολιτιστικό έργο αποτέλεσε η συλλογική, τακτική, ομόθυμη και αποτελεσματική λειτουργία της Πολιτιστικής Επιτροπής, με την καθοδήγηση της Εφορίας Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της Επιτροπής δημιουργήθηκαν ξεχωριστές ομάδες δουλειάς για τις ανάγκες κάθε εκδήλωσης. Επιδιώχθηκε η συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων από κοινού με μέλη μας ή άλλους φορείς. Καθοριστικός στάθηκε ο έγκαιρος, μεθοδικός και ολοκληρωμένος προγραμματισμός. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικούς προϋπολογισμούς, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες παραγωγής έργου ακόμη και στις τόσο δυσμενείς σημερινές οικονομικές συνθήκες.  
Η απαρίθμηση των σταθμών της πολιτιστικής δράσης, ξεκινά από την εκδήλωση «ΈΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΉΠΕΙΡΟ» που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Δυτικής Αθήνας τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας. Παρά τη δυσμενή συγκυρία και τα ανύπαρκτα οικονομικά, πήραμε το βάρος της διοργάνωσης της εκδήλωσης μεσοκαλόκαιρο στο Θέατρο Πέτρας βάζοντας και αρχή για την αντιμετώπιση του ζητήματος των Ηπειρώτικων Πανηγυριών και της προστασίας της παράδοσης σήμερα. Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης εστίαζε στη συμμετοχή του κόσμου, προσκαλώντας σε ένα ανοιχτό γλέντι, δείχνοντας και την προοπτική μετεξέλιξης αυτής της ετήσιας, καλοκαιρινής εκδήλωσης στο μέλλον. Το πρόγραμμα βασίστηκε, όπως και σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις φέτος, στην εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών. Η προσέλευση θεωρήθηκε επιτυχής, με δεδομένη την πραγματοποίησή της στο μέσο του καλοκαιριού, ημέρα Δευτέρα. Η εκδήλωση, με το συμβολικό εισιτήριο των 5 ευρώ, υπερκάλυψε τα έξοδά της, συνεισφέροντας στο ταμείο της Π.Σ.Ε. 
Στις 23 Ιουλίου, αντιπροσωπεία της Π.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, παρουσιάζοντας τον πολιτιστικό προγραμματισμό και επικαιροποιώντας το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης. Ένα μήνα μετά γνωστοποιήθηκε η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ. για επιχορήγηση της Π.Σ.Ε.. 
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες», ο πολιτιστικός περιβαλλοντικός θεσμός που θεμελιώθηκε από την Π.Σ.Ε., για τις οποίες είχε οριστεί ως θέμα η παραμεθόρια Ήπειρο, στάθηκε αδύνατο να πραγματοποιηθούν, λόγω οικονομικής αδυναμίας. 
Ο Σεπτέμβριος αφιερώθηκε στον μεθοδικό προγραμματισμό σε βάθος ενός χρόνου, με την καθοδήγηση του Προεδρείου και την εντατική προεργασία της Πολιτιστικής Επιτροπής. Βασικό μέλημα η ενεργοποίηση του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών, αυτής της κυψέλης πολιτισμού στην καρδιά της πρωτεύουσας, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μηδενικού κόστους και ελεύθερης εισόδου.  
Πρώτη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο ήταν η εκδήλωση - συζήτηση «Τα Ηπειρώτικα Πανηγύρια σήμερα» στις 25 Νοεμβρίου. Η επιλογή ενός θέματος με κέραια σημασία, η καλή προετοιμασία, το μεγάλο ενδιαφέρον των μελών της Π.Σ.Ε. και των συμπατριωτών συνετέλεσαν σε μια εκδήλωση με ιστορικό υψηλό προσέλευσης, όντας η πλέον μαζική στο χώρο τα τελευταία 30 χρόνια! Εκπροσωπήθηκαν πάνω από 200 Αδελφότητες, Συλλόγοι, Ομοσπονδίες. Η εκδήλωση επαναβεβαίωσε την προνομιακή σχέση των αποδήμων Ηπειρωτών με την παράδοση, τον ομφάλιο λώρο που συνέχει γενιές και γενιές Ηπειρωτών, σε όλο τον κόσμο, με τη μάνα Ήπειρο. Η σχέση μας με την παράδοση είναι μια ζώσα σχέση ταυτότητας και αυτό, πέρα από τη μαζικότητα, εκφράστηκε και από την ποιότητα της συμμετοχής, με ένα διάλογο πλουσιότατο σε ποικιλία προβληματισμών και απόψεων που αναζητά τη συνέχισή του και την εξαγωγή πρακτικών συμπερασμάτων για τη δουλειά, τις ευθύνες και το ρόλο των συλλόγων μας.  
Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών η εκδήλωση «Δυό χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο», μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο Ηπειρώτη στιχουργό. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης η Αδελφότητα Κοκκινιάς Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Παργινών Αθήνας. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια εξαίσια σκυταλοδρομία μνήμης, λόγου και μέλους που μέσα από διαφορετικές ψηφίδες συνέθεσε μια αριστοτεχνική προσωπογραφία του Βαγγέλη Λιάρου της Κοκκινιάς, του Άλκη Αλκαίου της Πάργας. Συμμετείχαν η οικογένεια, οι φίλοι και οι σύντροφοί του Αλκαίου, κορυφαίοι συνεργάτες του, όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Θάνος Μικρούτσικος, αποτίοντας, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την καλύτερη σπονδή στη μνήμη του Ηπειρώτη ποιητή που κράτησε ολάνοιχτα τα παράθυρα της ποίησής του στις αγωνίες και τους αγώνες στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. 
Από την Πέμπτη 5 έως και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 η Π.Σ.Ε. διοργάνωσε στα Γιάννενα τον κύκλο εκδηλώσεων «Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο κύκλος εκδηλώσεων συμπεριλάμβανε προβολές, παρουσιάσεις, συζητήσεις, περιήγηση και την κεντρική, καταληκτική εκδήλωση στην κατάμεστη Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας». Το σύνολο των εκδηλώσεων χαρακτηρίστηκαν από την υψηλή ποιοτική αρτιότητα και την οργανωτική επιτυχία, αναβαθμίζοντας αποφασιστικά το έργο της Π.Σ.Ε. Τα Γιάννενα αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις, με την πάνδημη συμμετοχή τους. Το κύρος των συνδιοργανωτών και η ευρύτητα της συνδιοργάνωσης, το πλούσιο πρόγραμμα, η συμμετοχή της οικογένειας και συνεργατών του αξέχαστου δημιουργού, άφησαν τον καλύτερο απόηχο για την παρουσία της Π.Σ.Ε. στα Γιάννενα. Το κόστος της εκδήλωσης στο μεγαλύτερο μέρος του καλύφθηκε με χορηγίες σε είδος (AEGEAN, EKO, MITSIS HOTELS, PEUGEOT), αναδεικνύοντας μια εναλλακτική δυνατότητα οικονομικής στήριξης της δράσης μας πολύτιμη στη δύσκολη εποχή μας.  
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στα Γιάννενα και μετά από αντίστοιχες συναντήσεις του Προεδρείου με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, τον πρύτανη του πανεπιστήμιου, το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αποφαστηκε η συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας της Π.Σ.Ε. με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο, ενώ μπήκαν οι βάσεις για σταθερή συνεργασία με τους λοιπούς φορείς.  
Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η Π.Σ.Ε. διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο την εκδήλωση «200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας». Συνδιοργανώτρια η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Η απέριττη εκδήλωση λόγου και μέλους  ανέδειξε τη διαχρονία της προσφοράς των Ηπειρωτών στους εθνικοαπευθερωτικούς αγώνες με την έντονη κοινωνική σήμανση και περιεχόμενο. Ιδιαίτερη η συμβολή της ομιλίας της Πανεπιστημιακού κας Κουρμαντζή με θέμα «Φιλική Εταιρεία και Ηπειρώτες Φιλικοί», η εκπροσώπηση των Δωδεκαννησιακών Σωματείων όπως και της Αδελφότητας Κομποταίων Άρτας – ως εκπροσώπων των γενέθλιων τόπων των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας καθώς και η συνεργασίαμε τη Βουλή των Ελλήνων. 
Κορυφαία εκδήλωση της Π.Σ.Ε. κάθε χρονιά αποτελεί εδώ και τρεις δεκαετίες η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» που φέτος διοργανώθηκε την Κυριακή 1η Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στον απόηχο της κατάρρευσης του Γεφυριού της Πλάκας, η εκδήλωση αφιερώθηκε στα Ηπειρώτικα Γεφύρια. Συμμετείχαν εβδομήντα χορευτικά, χιλιάδες χορευτές, περισσότερες κομπανίες, τραγουδιστές και πολυφωνικοί όμιλοι παρά ποτέ άλλοτε. Ξεχωριστή στιγμή, για τέταρτη χρονιά, η ένθετη ενότητα «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», στην οποία φέτος παρουσιάστηκε η «μονάκριβη κιβωτός της ζώσας παράδοσης» Όλυμπος Καρπάθου, με τη συμμετοχή της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» που λάμπρυνε τη γιορτή μας. Το οπτικοακουστικό θέαμα ήταν απαράμιλλο, συμπατριώτες που παρακολουθούν την «Πίτα του Ηπειρώτη» χρόνια τώρα, το χαρακτήρισαν σαν το καλύτερο τόσων χρόνων.  
Ωστόσο, η πλήρης απουσία χορηγών, η αντικειμενική αλλά και η υποκειμενική υστέρηση στην προβολή της εκδήλωσης, συνυπολογίζοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη δημόσια τηλεόραση μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, συνέβαλαν στη μικρή μαζικότητα που προβλημάτισε, θέτοντας επιτακτικά στη συζήτηση την ανάγκη επανεξέτασης του μοντέλου της εκδήλωσης, στην προοπτική αντιστοίχισης της με τις σημερινές ανάγκες. Η πολύχρονη προσφορά της «Πίτας του Ηπειρώτη», το γεγονός ότι αποτελεί το μεγαλύτερο αντάμωμα των ξενιτεμένων Ηπειρωτών και των φίλων της παράδοσης γενικότερα κάθε χρονιά στην Αθήνα, ακόμη και στις τόσο δύσκολες, σημερινές εποχές, προσφέρει τη βάση στη συλλογική αναζήτηση για τη μετεξέλιξή της. Μετά από εισήγηση της Εφορίας Πολιτισμού, το είχαμε σημειώσει και στον περσινό πολιτιστικό προγραμματισμό, «η Π.Σ.Ε. και τα μέλη της, οι Αδελφότητες, οι Σύλλογοι κι οι Ομοσπονδίες, πρέπει να ανοίξουμε το διάλογο για την επόμενη μέρα στην «Πίτα του Ηπειρώτη», με στόχο την ουσιαστική ανανέωση, τις δυνατότητες αυτοτελούς οικονομικής στήριξης, την αποφασιστική μαζικοποίηση της εκδήλωσης». Σε αυτή την προοπτική το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. πρέπει να κινηθεί άμεσα, πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά.  
Την Κυριακή 8 Μαρτίου, στα Γιάννενα διεξάχθηκε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Π.Σ.Ε., της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Θέμα ήταν η «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Η Π.Σ.Ε. συμμετείχε στην προετοιμασία της όσο και στο πρόγραμμα της ημερίδας. 
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, η Π.Σ.Ε. από κοινού με την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, διοργάνωσαν στην Αργυρούπολη, την εκδήλωση «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ». Το πρόγραμμα αρθρώθηκε με εξαίρετα συστατικά στοιχεία, σε μια εκδήλωση με χαρακτηριστικά πολυθεάματος. Η συμμετοχή του κορυφαίου Ηπειρώτη εικαστικού Θεόδωρου Παπαγιάννη και του κορυφαίου ερευνητή των Ηπειρώτικων Γεφυριών Σπύρου Μαντά, το ιδιαίτερα φροντισμένο ποιητικό, μουσικό και κινηματογραφικό αναλόγιο, κατέστησαν την εκδήλωση σαν την καλύτερη ολοκλήρωση για την τόσο πλούσια περίοδο 2014-2015, αναδεικνύοντας παράλληλα, για άλλη μια φορά, τις δυνατότητες που ξανοίγονται με την συνεργασία της Π.Σ.Ε. με τα μέλη της αλλά και με την αποκέντρωση των εκδηλώσεων.  
Πέρα από τις εκδηλώσεις, το πολιτιστικό έργο συμπεριλαμβάνει την τακτική, ετήσια λειτουργία της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε. Η Χορωδία που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου αποτελεί ένα καύχημα για την Πανηπειρωτική, εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο τη Συνοσπονδία σε σειρά εκδηλώσεων αλλά και σε εθιμικές εκδηλώσεις, όπως στα κάλαντα των εορτών. Το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού λειτουργεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, και ήδη κοινωνεί τους πρώτους καρπούς της δουλειάς του, με την επάξια συμμετοχή σε σειρά εκδηλώσεων. 
Η ΠΣΕ έθεσε υπό την αιγίδα της σειρά εκδηλώσεων και βιβλιοπαρουσιάσεων. Ανάμεσα τους στις 14/11/14 και με ουσιαστική συμμετοχή μας διοργανώθηκε από το ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.ΠΑ μουσική εκδήλωση στο ΜΜΑ με θέμα «ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ». Κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης μας δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουμε τις πάγιες θέσεις μας για πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
Η Πανηπειρωτική αντιπροσωπεύει μέσω των οργανώσεων, των Αδελφοτήτων, Ομοσπονδιών και ενώσεων των Δήμων εκατοντάδες χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες. Είναι σύμφωνα με τους σκοπούς που περιγράφονται στο άρθρο 2 του καταστατικού της οργανισμός διεκδικητικός και συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη συμβολή για υλοποίηση κοινωφελών έργων και  γενικά κάθε προβλήματος σχετικά με τους όρους εργασίας και διαβίωσης των Ηπειρωτών στην ιδιαίτερη  πατρίδα, καθώς και στη διεκδίκηση δικαιωμάτων και δίκαιων αιτημάτων τους

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ 
Τηρώντας αυτές τις καταστατικές διατάξεις αντέδρασε έντονα με απόφαση του Δ.Σ. στις 28/4/2014 στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας περί εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων των σχεδιασμένων  από τη ΔΕΗ και την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ  για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή ΑΒΑΡΙΤΣΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Η παραπάνω απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έλαβε υπ’ όψιν της τις τεκμηριωμένες θέσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά ούτε και τις αντιρρήσεις του Δήμου Φιλιατών  και των τοπικών κοινοτήτων για τις δυσμενείς επιπτώσεις  στο οικοσύστημα του ποταμού και τις παραγωγικές δυνατότητες των κατοίκων της περιοχής, χωρίς κανένα θετικό για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Ταχθήκαμε αλληλέγγυοι με τις απόψεις των υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών και δηλώσαμε την αντίθεσή μας μαζί με αυτή στην κατασκευή του φράγματος, στην κατασκευή παρόμοιων έργων στον Καλαμά ή σε άλλα ποτάμια της Ηπείρου αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις: 
  • Ο προσδιορισμός των χρήσεων γης επί των όχθεων των ποταμών από το αρμόδιο  υπουργείο  
  • Η μελέτη  φέρουσας ικανότητας, επί όλων των ποταμών που θα προσδιορίζει σεαριθμό μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, την ισχύ και τη θέση αυτών, με την παράλληλη χρήση ως αρδευτικά για την περιοχή όπου υπάρχει δυνατότητα και αναγκαιότητα. 
Έντονα αντιδράσαμε κατά της ιδιωτικοποίησης του υδροηλεκτρικού φράγματος του Πουρναρίου και καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο καθόσον ακόμη και το πρόσχημα του ανταγωνισμού καταρρίπτεται  από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 27% τα τρία τελευταία χρόνια.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ  
Η Πανηπειρωτική  για μια ακόμη φορά σε ανακαίνιση του θέματος της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή της για τους λόγους που είναι γνωστοί από τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. και βέβαια από τη συζήτηση στην ημερίδα που διοργάνωσε στο Καλπάκι στις 25/5/2013 με τη συμμετοχή και του ΔημάρχουΠωγωνίου, όπου οι απόδημοι με την τοπική κοινωνία εξέφρασαν την αντίθεσή τους. 

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 
Ο Πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ο βασικότερος τομέας παραγωγικής ανάπτυξης της Ηπείρου, που παρά τη συνειδητή από την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωση της αγροτικής παραγωγής και τα μεγάλα προβλήματα κρατάει ακόμη τους αγροτοκτηνοτρόφους  στις πατρογονικές τους ρίζες. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το μεγάλο κόστος παραγωγής, τη μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων, τις μειώσεις των τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και την εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες και τις τράπεζες, της υπερφορολόγησης τύπου ΕΝΦΙΑ παλεύουν με νύχια και με δόντια για να αποφύγουν το ξεκλήρισμα και να μείνουν στην πατρώα γη.  
Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ  στις 15-10-2014 εξέδωσε ψήφισμα για μέτρα υπέρ της στήριξης των κτηνοτρόφων για τις μεγάλες απώλειες του ζωικού της κεφαλαίου εξαιτίας της μεγάλης επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού  που έπληξε την κτηνοτροφία στην Ήπειρο και οδήγησε σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.  
Με επιστολή στο ΥΠΕΚΑ το Υπουργείο Γεωργίας και όλους τους αρμόδιους φορείς των Ιωαννίνων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας διαμαρτυρηθήκαμε για τον εντοπισμό ποσοτήτων νεκρών ψαριών στο ποταμό Καλαμά κοντά στο Σουλόπουλο λόγω μόλυνσης των υδάτων από απόβλητα. 
Συμπαράσταση εξέφρασε επίσης το συμβούλιο στον αγώνα των πλημμυροπαθών ηπειρωτών για πλήρη αποζημίωση, για τις ζημιές σε σπίτια, χωράφια και ζωικό κεφάλαιο.



ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ 
Ψήφισμα επίσης εξέδωσε η Πανηπειρωτική εναντίoν της δρομολόγησης   ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου του Ακτίου Πρέβεζας και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων που αποτελούν δημόσια περιουσία και καλούσε τα σωματεία των Ηπειρωτών της αποδημίας να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Η οποία ιδιωτικοποίηση έχει να κάνει με την ασφάλεια των πτήσεων, την Εθνική ασφάλεια, τις απολύσεις των εργαζομένων, την ανεργία, το αυξημένο κόστος για τη μετακίνηση των λαϊκών μαζών και τα μεγάλα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.  
Στις 9-10-2014 το Δ.Σ. εξέδωσε ψήφισμα για συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αποδήμων Ηπειρωτών για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τόσο στην πρώτη όσο και στην πατρογονική κατοικία  καθώς και της άγονης φτωχής σε απόδοση και ακαλλιέργητης γης (χωράφια, οικόπεδα κλπ.) 
Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ  εις βάρος του ιδιότυπου Αγροτικού Συνεταιρισμού Εξαγοράς Κτημάτων ποσού 46.768€ της τοπικής κοινότητας Δολιανών Ιωαννίνων. 
Αντιδράσαμε επίσης για την δημιουργία σταθμού διοδίων στο χωριό Δροσοχώρι Ιωαννίνων της Εγνατίας οδού από 17/11/2014, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση μας για κατάργηση όλων των διοδίων που εξακολουθούν να εισπράττονται στο υποτυπώδες εθνικό οδικό δίκτυο Αθηνών –Πατρών και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Ακτίου Πρέβεζας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ  
Στις 2 Αυγούστου 2014 η Ομοσπονδία Τζουμέρκων, η Πανηπειρωτική και η Λαογραφική εταιρεία Τζουμέρκων διοργάνωσαν ημερίδα στα Άγναντα, με θέμα την ανάπτυξη και τον πολιτισμό των Τζουμέρκων. Η ΠΣΕ συμμετείχε ουσιαστικά στην προετοιμασία και τη διοργάνωση της ημερίδας. Στην εισηγητική μας ομιλία και στη συζήτηση  τονίσαμε το χαρακτήρα της Ηπειρωτικής Αποδημίας που οργανωμένη μέσα από πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια και το τριτοβάθμιο σωματείο αγαπάει τα χωριά και τον τόπομας και προσπαθεί για την προκοπή τους. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια των τοπικών φορέων, της τοπικής διοίκησης που είναι στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της καθυστέρησης, της εκμετάλλευσηςτης εμπορευματοποίησης του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης των ανθρώπων ως αντικείμενα της παραγωγικής διαδικασίας και όχι ως εκείνους που ενώ παράγουν κάθε μορφής πλούτο, δεν απολαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη. 
Εκφράσαμε τις θέσεις μας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσα από καθετοποιημένους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που αποτελούν τους άξονες για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ηπείρου και τονίσαμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα,πολιτισμός είναι η διάδοση και η ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ - ΕΞΟΡΡΥΞΗ   ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ 
Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 η Πανηπειρωτική διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα;». 
Παρέστησαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, της περιφέρειας Ηπείρου, βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου. 
Ο πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου κάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας μας, μιας από τις φτωχότερες της Ε.Ε. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στα πλαίσια μιας ισόρροπης ανάπτυξης και με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα καθιστούν την αξιοποίηση του επωφελή για την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και του λαού της. 
Ακολούθησαν βασικές εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων όπως: ο Ηλίας ΚονοφάγοςΧημικός μηχανικός επισκέπτης καθηγητής πολυτεχνείου Βιέννης, Νίκος Μαρκάτος πρώην πρύτανης Ε.Μ.Π., Δημήτρης Καλιαμπάκος Μεταλλειολόγος καθηγητής μεταλλευτικής Ε.Μ.Π. και Γεράσιμος Παπαδόπουλος Μηχανολόγος μηχανικός. Όλοι κατέληξαν με ελαφρές διαφοροποιήσεις, στο ότι  
  • Η χώρα διαθέτει ορυκτό πλούτο ικανό να συμβάλει μελλοντικά στην ευημερία της. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτησης και να μη κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελαχίστων επενδυτών.  
  • Να σέβεται την ισόρροπη ανάπτυξη και την  αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και τις πολιτιστικές αξίες. Να διασφαλίζει το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος των μελετών με επιστροφή αντισταθμιστικών οφελών στην κοινωνία. 
  • Εμείς ως ΠΣΕ θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και η κοινωνία ολόκληρη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Εθνικού πλούτου και της χώρας.  
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 
Στις 29-4-14 η Πανηπειρωτική παραχώρησε συνέντευξη προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το καυτό και οξύτατο θέμα της μη επαρκούς φύλαξης των συνόρων των τριών ακριτικών επαρχιών Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Κλήθηκαν να συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των επαρχιών αυτών. Συμμετείχαν ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης και ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος ΓκοσιόπουλοςΤονίσαμε ότι η πλήρη αδιαφορία για την ελλιπέστατη φύλαξη των συνόρων έχει σαν αποτέλεσμα: 
  • Την ελεύθερη διακίνηση και εμπορία τόνων ναρκωτικών ουσιών και όπλων και καθιστούν την Ήπειρο το πρώτο στη χώρα διαμετακομιστικό κέντρο λόγω γειτνίασης με την Αλβανία  
  • Αύξηση διαρρήξεων και λεηλασιών σπιτιών κυρίως αποδήμων  
  • Αύξηση ανθρωποκτονιών και ληστειών  
  • Κλοπή ζωικών κεφαλαίου και αυτοκινήτων  
  • Διάρρηξη εκκλησιών και εξωκκλησιών  και αφαίρεση εικόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.  
  • Αρχαιοκαπηλίας που σημειώθηκαν στην περιοχή  
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των δύο Δημάρχων. Στη συνέχεια κατατέθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας  στον πρόεδρο της Βουλής.  

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
Από την κακοκαιρία στην Ήπειρο στο τέλος Γενάρη και την 1η Φλεβάρη του 2015  τα ποτάμια ξεχείλισαν και πλημύρισαν οι κάμποι. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έλαβαν χώρα στα Τζουμέρκα και στον κάμπο της Άρτας. Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων κατέρρευσε. Τα πολιτιστικά μας  μνημεία αφήνονται έρμαια στην τύχη τους χωρίς συντήρηση.  
Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής συγκλήθηκε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων, του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων κ. Σεντελέ, του αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Περικλή Βασιλάκη, του κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Δημήτρη Κουτσογιάννη, του καθηγητή Ε.Μ.Π. Δημήτρη Καλιαμπάκου, του καθηγητή λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου, του περιβαλλοντολόγου Νίκου Γιαννούλη και των πρώην προέδρων της ΠΣΕ Κώστα Αλεξίου και Παύλου Κοσοβίτσα. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες μας και ζητήσαμε  την άμεση βοήθεια της πολιτείας και την πλήρη αποκατάσταση από ζημιές. Θεωρήσαμε ότι η καταστροφή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε συντηρηθεί κανονικά, αν είχε γίνει οριοθέτηση των ποταμών, έργα αναχωμάτων, αν λειτουργούσε το Πουρνάρι και ως φράγμα ύδρευσης και άρδευσης, όχι αποκλειστικά για την εξασφάλιση κερδών για τους μετόχους της ΔΕΗ.  
Το γεφύρι της Πλάκας μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί με τα υλικά και την τεχνοτροπία του πρωτότυπου και αποτελεί ευθύνη του υπουργείου πολιτισμού να συντονίσει όλες τις προσφορές του τεχνικού κόσμου (Ε.Μ.Π. , Τ.Ε.Ε. κλπ) και την οικονομική συνδρομή των επωνύμων και ανωνύμων Ηπειρωτών που άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται. Είναι αναγκαίο να χαραχθεί χρονοδιάγραμμα με σαφείς στόχους. Οι Ηπειρώτες και οι φορείς τους θα επαγρυπνούν και θα ενεργούν. 
Η Επιτροπή μας αμέσως την επομένη, επισκέφτηκε τον υπουργό πολιτισμού, ο οποίος συμφώνησε με τις προτάσεις μας και εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης για αναστήλωση του μνημείου. 
Το Δ.Σ. της  Πανηπειρωτικής αφιέρωσε όλες τις εκδηλώσεις του 2015 στη σωτηρία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αιχμή την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας και ορίστηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα αγώνα για την σωτηρία ευρύτερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 
Ασχοληθήκαμε επίσης με μείζονος σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Διαμαρτυρηθήκαμε με υπομνήματά μας στους αρμόδιους φορείς για την περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ, για την υφαρπαγή  των ιδιοκτησιών των Ελλήνωντην διακοπή των συγκοινωνιακών γραμμών που  συνδέουν την Αθήνα με το Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα και Χιμάρα. Διαμαρτυρηθήκαμε για την διαστρέβλωση των τοπωνυμίων, καθώς και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων, απόμαχων της ζωής. 
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας και την ανησυχία μας για την επιχειρούμενη νέα Διοικητική διαίρεση από την Αλβανική Κυβέρνηση στους Ο.Τ.Α Αλβανίας όπου προσπαθεί να εντάξει του δήμους όπου διαβιεί η ελληνική μειονότητα σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές περιοχές όπου διαβιούν Αλβανοί με στόχο απόσπασης των Ελληνικών μειονοτικών χωριών από τις παραδοσιακές ελληνικές επαρχίες. 
Εμμένουμε πάντα στη θέση ότι οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες με πλήρη απόλαυση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων.  
Το ΔΣ προετοιμάζει ημερίδα για να διερευνήσουμε τη σημερινή κατάσταση των προβλημάτων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
Η επιτροπή του ΔΣ που αποτελείται από τις γυναίκες μέλη του ΔΣ, ξεκίνησε μια σοβαρή παρέμβαση 
  • Ανάδειξε το θέμα των παιδικών σταθμών: Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε για όλους τους γονείς χωρίς αποκλεισμούς  Δωρεάν Δημόσιους παιδικούς σταθμούς. 
  • Με πρωτοβουλία και με την ουσιαστική συμμετοχή στην διοργάνωση της επιτροπής Γυναικών, φέτος  η χορωδία της Πανηπειρωτικής είπε  τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και στο παίδων  « ΕΛΠΙΔΑ- ΜΑΡΙΆΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ». 
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΣΕ 
Ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας μια πορεία σύνδεσης του Δ.Σ. της ΠΣΕ  με τις αδελφότητες, τις ομοσπονδίες και τις ενώσεις μας. Το Δ.Σ. χωρίστηκε σε ομάδες και άρχισε συστηματική επαφή. Το Δ.Σ. έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εμπειρία να συντονίσει, να βοηθήσει σε κάθε δραστηριότητα με κύριο στόχο:

«ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ» 
Η προσπάθεια αυτή διαπιστώσαμε ότι έχει αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι εάν συνεχισθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα πετύχουμε άριστα τον αρχικό μας στόχο. Μεγάλη συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή έχει η λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου. Δύο φορές συγκλήθηκε μέσα στο χρόνο και παραβρέθηκαν πάνω από 70 μέλη μας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στα σωματεία για φορολογικά θέματα που ανακοίνωσαν οι Δ.Ο.Υ  και για Διοικητικά θέματα της περιφέρειας. Ως φαίνεται μας μπέρδεψαν με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχορηγούνται από το κράτος. Το Δ.Σ αντέδρασε άμεσα και σύστησε επιτροπή που διερεύνησε το θέμα. Η περιφέρεια εφαρμόζοντας ένα Νόμο του 1914 ζητούσε από συστάσεως των σωματείων Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές συνελεύσεις και οικονομικούς απολογισμούς. Η δε εφορία ζητούσε οτιδήποτε προβλέπεται για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα φορολογικές δηλώσεις, συγκεντρωτικές καταστάσεις πρόστιμα και προσαυξήσεις, κλπ. 
Η επιτροπή εξέδωσε πόρισμα και στις 12-6-14 συγκλήθηκε το Γενικό Συμβούλιο όπου έγινε  ενημέρωσηΑναλύθηκαν διεξοδικά οι υποχρεώσεις των σωματείων μας απέναντι στην Εφορία σύμφωνα με το Νόμο.  Μετά τη σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου συνήλθε εκ νέου η επιτροπή και αποφάσισε να εισηγηθεί στις αρμόδιες αρχές: 
Διοικητικά τα στοιχεία που ζητάει η περιφέρεια να τα παίρνει ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ εκτός από την αρχική καταγραφή που θα γίνεται στην αρμόδια Περιφέρεια μόνο με τον αριθμό του καταστατικού στο Πρωτοδικείο και τον ΑΦΜ. 
Φορολογικά  
  • Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να τακτοποιηθούν τα πολιτιστικά σωματεία μέχρι τέλους του έτους 2015 χωρίς επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.  
  • Να δοθεί η δυνατότητα συστέγασης των πρωτοβάθμιων σωματείων είτε μεταξύ τους, είτε με τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία στα οποία ανήκουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.  
  • Η επιβολή προστίμων και το ύψος αυτών να λαμβάνει υπ’ όψιν τον εθελοντικό και τον ουσιαστικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. 
  • Οι εισπράξεις από μισθώματα των πολιτιστικών σωματείων που αποτελούν και πόρο ζωής για αυτά να φορολογούνται με το καθεστώς των φυσικών προσώπων και όχι των νομικών.  
Στη συνέχεια το Δ.Σ. αποφάσισε να καλέσει σε σύσκεψη και άλλες ομοσπονδίες και σωματεία που έχουν τα ίδια προβλήματα ούτως ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε τις λύσεις. 
Στις 25-9-2014 συναντηθήκαμε στα γραφεία μας με την Πανθρακική Ομοσπονδία, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, την Παναρκαδική Ομοσπονδία. Αμέσως μετά τη συνέλευση πρέπει να επισκεφτούμε την υπουργό οικονομικών κ. Βαλαβάνη προς διευθέτηση του θέματος. 
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ 
Για όλα τα θέματα που μας απασχόλησαν και αναφερθήκαμε παραπάνω, εκδόθηκαν αντίστοιχα ανακοινώσεις, δελτία τύπου, ψηφίσματα, τα οποία στάλθηκαν ηλεκτρονικά στα μέλη μας και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας και στο facebookΈχουμε σοβαρό ζήτημα με την επικοινωνία μας με τα ΜΜΕ. Παρά την απαξιωτική τους γενικά πολιτική απέναντι στην παράδοση πρέπει να βρούμε δρόμους να δημοσιεύονται  οι δράσεις μας. Η ιστοσελίδα μας είναι πολύ φτωχή και τεχνολογικά απαρχαιωμένη. Απαιτείται άμεσα να εξοικονομηθεί κάποιο ποσό να γίνει σύγχρονη και λειτουργική. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε με το facebookΤο τέλος του 2014, εντοπίστηκαν καταχρηστικές και απαράδεκτες υπεξαιρέσεις των σελίδων της Π.Σ.Ε. στο Facebook, καθώς και η δημιουργία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΠΣΕ profils, σελίδων, κοινοτήτων κλπ στο Facebook σε συλλόγους, χωρίς την έγκριση και εν αγνοία του ΔΣ της ΠΣΕ. Κινηθήκαμε άμεσα, και καλέσαμε τους Ηπειρωτικούς Συλλόγους και οιουσδήποτε άλλους απέκτησαν εν αγνοία του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. είτε profil, είτε κοινότητα, ομάδα ή σελίδα στο f\b με εμφανιζόμενο δημιουργό και διαχειριστή την Π.Σ.Ε. να προσέλθουν να παραλάβουν τους κωδικούς, ώστε μόνοι τους να διαχειριστούν εφεξής τα μέσα τους. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 
Ο προγραμματισμός για την περίοδο 2015-2016 φιλοδοξεί να συνεχίσει και να αναβαθμίσει την πολιτιστική δράση της Π.Σ.Ε. και τις παρεμβάσεις της στα θέματα ανάπτυξης, περιβάλλοντος, αποδήμων Ηπειρωτών κλπ, αξιοποιώντας τις κατακτήσεις της περασμένης περιόδου, σε αντιστοίχιση με τις ανάγκες και τις τωρινές απαιτήσεις. Ο προγραμματισμός θα εμπλουτισθεί με την ενεργοποίηση των συμφωνιών προγραμματικής συνεργασίας που έχει συνάψει η Π.Σ.Ε. όπως αναφέρθηκε στην Ήπειρο και την Αττικήν, οι οποίες θα επιδιωχθεί να πλαισιωθούν και με σύμφωνα συνεργασίας και με άλλους φορείς. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων με μέλη μας (Αδελφότητες, Ενώσεις, Συλλόγους και Ομοσπονδίες) και άλλους φορείς, με τη συμμετοχή τους και στις ομάδες δουλειάς που θα συσταθούν για κάθε εκδήλωση στο πλαίσιο των αντίστοιχων επιτροπών και του ΔΣ. 
Ο προγραμματισμός για την περίοδο 2015-2016 κεντρικό άξονα έχει τησυνδιοργάνωση των εκδηλώσεων με μέλη μας  και άλλους φορείς και συμπεριλαμβάνει, κατά χρονική ακολουθία, τις ακόλουθες εκδηλώσεις, που παρακαλούμε να μελετηθούν στα ΔΣ σας ώστε να αποφασίσετε σε ποιες θα επιδιώξετε τη συμμετοχή σας και τη συνδιοργάνωση: 
«Η Προβολή της παράδοσης σήμερα» - εκδήλωση, συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών την Τετάρτη 29 Απριλίου. Η εκδήλωση αποτελεί το επόμενο βήμα στη σειρά εκδηλώσεων που άνοιξε η Π.Σ.Ε. με θέμα την Παράδοση σήμερα. Στην εκδήλωση εισηγητικά θα συμμετέχουν γνωστοί συντελεστές τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών που καταγίνονται με την προβολή της παράδοσης σήμερα, εστιάζοντας στη σχέση των Μ.Μ.Ε. αλλά και του διαδικτύου με την παράδοση. Φροντίδα της Π.Σ.Ε. αποτελεί η ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων μελών της, με την κατάθεση των απόψεων στο διάλογο αλλά και την πρακτική αξιοποίηση των συμπερασμάτων.  
«9 Μάη, η Αντιφασιστική Νίκη των λαών» τόσο αναγκαία και επίκαιρη εκδήλωση σήμερα. Σε συνδιοργάνωση με τις αδελφότητες των μαρτυρικών χωριών και κάθε Ηπειρώτικου χωριού που έχει εκτελεσμένο.  
«Η υγεία και η πρόληψη σήμερα» Μια ημερίδα το τέλος Μαΐου, με επίκεντρο τις ανάγκες της απόδημης Ηπειρώτισσας για σύγχρονες παροχές υγείας και πρόληψης. Ανάγκες, ενημέρωση, διεκδίκηση. Επιδίωξη να συνδιοργανωθεί με όλες τις εκλεγμένες στα ΔΣ των αδελφοτήτων, συλλόγων, Ομοσπονδιών. 
«ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ», το Σάββατο 20 Ιουνίου, στο Θέατρο Πέτρας. Η κορυφαία καλοκαιρινή εκδήλωση της Π.Σ.Ε στην Αθήνα. Για πρώτη φορά η γιορτή θα στηθεί σε όλη την έκταση μεταξύ των δύο σκηνών του Θεάτρου Πέτρας, έχοντας το χαρακτήρα ενός πανηγυριού στην καρδιά του καλοκαιριού. Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών από όλη την Αττική. Το πρόγραμμα υπολογίζει στην εθελοντική συμμετοχή κομπανιών, μουσικών, ερμηνευτών και στην κάλυψη των εξόδων της από την ύπαρξη ενός συμβολικού εισιτηρίου. 
«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015». Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη συνέχισης του πρωτότυπου πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού που θεμελίωσε η Π.Σ.Ε. πριν από τέσσερα χρόνια. Θέμα θα είναι τα Ηπειρώτικα Γεφύρια. Προτείνεται η τριήμερη διάρκεια, από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου, περίοδο στην οποία ο θεσμός θα είναι το κεντρικό γεγονός για την Ήπειρο. Με απαρχή μια συμβολική εκδήλωση στη Δερόπολη της Β. Ηπείρου, οι «Ηπειρώτικες Όχθες» θα εξαπλώσουν τις εκδηλώσεις τους από το Πωγώνι και το Ζαγόρι στη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα για να καταλήξουν στο Γεφύρι της Πλάκας, συμμετέχοντας και προβάλοντας τον τόσο επίκαιρο αγώνα για την αναστήλωσή του. Το κοστολόγιο των εκδηλώσεων θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί με χορηγίες αλλά και με βάση την προγραμματική συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.  
«ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ». 15-18 Οκτωβρίου, «Αλκυονίδα» ή «Ταινιοθήκη της Ελλάδας». Κινηματογραφικό αφιέρωμα στους Ηπειρώτες κινηματογραφιστές αλλά και, γενικότερα, στις ταινίες για την Ήπειρο. Ένα πανόραμα ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, τετραήμερης διάρκειας. Στην Οργανωτική Επιτροπή του αφιερώματος θα συμμετέχουν σειρά Ηπειρωτών κινηματογραφιστών ενώ θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.  Το κόστος του αφιερώματος, αν δεν υπάρξει σχετική χορηγία, θα καλυφθεί από τα εισιτήρια των προβολών, χωτη"﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ειρσμμ με σκοπα αναδειια ο εξωτερικθερίς να επιβαρύνει το ταμείο της Π.Σ.Ε.  
«ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Ένα χρόνο μετά, επανερχόμαστε, να εξετάσουμε την κατάσταση, αφού έχουμε προετοιμαστεί από τον Απρίλιο 2015 με συσκέψεις, συναντήσεις με τους εισηγητές της εκδήλωσης του 2014, επαφές με μελετητές, φορείς, υπηρεσίες. Νέο δεδομένο η έναρξη των εργασιών στο «οικόπεδο» Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας  και οι νέες προκηρύξεις συμβάσεων με παραχωρήσεις στα «οικόπεδα» Άρτας και Πρέβεζας. 
«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ». Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Εκδήλωση, συζήτηση για τον Ηπειρώτικο χορό σήμερα, τους χορευτικούς ομίλους, τη διδασκαλία, την ευθύνη και το ρόλο των Συλλόγων μας. Με τη συμμετοχή χοροδιδασκάλων και, κυρίως, εκπροσώπων των μελών της Π.Σ.Ε., επιδιώκουμε να ανοίξουμε το διάλογο για το θέμα του χορού 
«Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ», Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Ένας από τους πλέον γνωστούς Ηπειρώτες συγγραφείς την τελευταία εικοσαετία είναι ο Θεσπρωτός Σωτήρης Δημητρίου. Διηγήματά του έχουν εξαντληθεί και επανεκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και το θέατρο, έχουν επανειλημμένα βραβευθεί. Η εκδήλωση θα προσπαθήσει να αναδείξει τη σχέση του συγγραφέα και του έργου του με το γενέθλιο τόπο του και θα επιδιωχθεί η συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Μουργκάνας και την Αδελφότητα Αμπελώνας (Πόβλας). Θα επιδιωχθεί, να αποτελέσει η εκδήλωση ένα πρώτο βήμα σε ένα μελλοντικό κύκλο εκδηλώσεων με γενικότερο τίτλο «Λόγος και Τόπος» που θα προσπαθεί να αναδείξει τη γενέθλια θέση της Ηπείρου στο έργο των Ηπειρωτών ποιητών και λογοτεχνών.  
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΠΟΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ;»  Ένας κύκλος ενεργειών και εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσει από την άνοιξη του 2015 για να κορυφωθεί σε ένα 2 ήμερο συζητήσεων μέσα στον Δεκέμβρη 2015, παραστάσεων σε Υπουργεία και Δημόσιες υπηρεσίες, ανάδειξης του καίριου ζητήματος της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου, σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου, με φορείς των αγροτοκτηνοτρόφων, των εργαζομένων.  
«ΖΩΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΦΟΛΚΛΟΡ», Μάρτιος 2016. Ανοίγουμε το διάλογο για το φολκλόρ που ταλανίζει την πασεις﷽﷽﷽﷽και τη συμμετοχαληθινάιλοδοξειθε Η Χορωδράδοση, αποκόπτοντας το ζωντανό της περιεχόμενο από τη μορφή της, προσφέροντας το πλαίσιο για την εμπορευματοποίησή της και την απονέκρωσή της. Η εκδήλωση, σαν η καταληκτική σε ένα κύκλο τεσσάρων εκδηλώσεων, θα συνοψίσει και τα συμπεράσματα από τις προηγούμενες, μεθοδεύοντας την πρακτική αξιοποίησή τους στη δουλειά των συλλόγων καθώς και τα επόμενα βήματα. 
«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ», Φεβρουάριος 2016.  Όπως ήδη αναφέρθηκε στον απολογισμό του Δ.Σ. κρίνεται επιτακτική η επανεξέταση και η μετεξέλιξη της κορυφαίας ετήσιας εκδήλωσης της Π.Σ.Ε. Αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία από την τριαντάχρονη, μέχρι τώρα, διαδρομή, η Π.Σ.Ε. σε διάλογο με τα μέλη της, θα ξεκινήσει το σχεδιασμό της νέας «Πίτας του Ηπειρώτη» με πλατύ και ουσιαστικό διάλογο που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.  
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ», Άνοιξη 2016Ένα ποιητικό αναλόγιο, αφιερωμένο στους ζώντες Ηπειρώτες ποιητές, εκδήλωση που θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί στοΖάπειο Μέγαρο, με συνδιοργανωτές τα μέλη μας που αναφέρονται στους γενέθλιους τόπους των ποιητών που θα παρουσιαστούν. Θα επιδιωχθεί η συμμετοχή νέων Ηπειρωτών ηθοποιών στην παρουσίαση των ποιημάτων, δημιουργώντας, παράλληλα με την εκδήλωση, το αρχικό πλαίσιο συνάντησης ενός πυρήνα ανθρώπων του θεάτρου που θα μπορούν να στηρίξουν μελλοντικά ένα θεματικό αφιέρωμα «ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ». 
Οι πολιτιστικές δράσεις Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, θα ενισχυθούν. Και τα δύο τμήματα αποτελούν εκφράσεις της Π.Σ.Ε, πρεσβεύουν την Π.Σ.Ε. με τις συμμετοχές τους και αυτό πρέπει να είναι βασικό μέλημα στη λειτουργία τους όσο και γνώμονας στη στήριξη που παρέχει το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. σε αυτή τη λειτουργία.  
Προτείνεται η δημιουργία Πανηπειρωτικού Αρχείου Άυλης Πολιτιστικής ΚληρομιάςΠρόκειται για τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Αρχείου που θα συλλέξει, ψηφιοποιήσει, συστηματοποιήσει, προβάλει δείγματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα προσφέρει ένα δυνητικό συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον. 
Προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα οπτικοακουστικών εκδόσεων (cddvd) από μέρους της Π.Σ.Ε. με βάση τις καταγραφές των εκδηλώσεών της που θα ενισχύσουν και το πολιτιστικό της έργο και τα οικονομικά της. Ανάλογη πρόταση κατατίθεται για τη διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας διαδικτυακού ραδιοφώνου, με πρόγραμμα που θα προβάλει την Ηπειρώτικη παράδοση και τις εκδηλώσεις της Π.Σ.Ε. και των Συλλόγων μας. 
Ο πλουσιότατος προγραμματισμός, η τεκμηριωμένη πολιτιστική προσφορά της Π.Σ.Ε. διαμορφώνουν το πλαίσιο της εύλογης διεκδίκησης επιχορήγησης από το πρόγραμμα δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2016. Παράλληλα, θα αναζητηθούν χορηγίες για κάθε εκδήλωση, είτε χρηματικές, είτε σε είδος. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν  μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι απραξίας, όταν μάλιστα ο απολογισμός της χρονιάς δείχνει πως ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να παραχθεί έργο και, μάλιστα, πλουσιότατο, υψηλής ποιότητας και αποδοχής. Το πολιτιστικό μας έργο στην εποχή της κρίσης δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση του πολιτιστικού μας έργου. Είμαστε βέβαιοι, ότι ένα τέτοιο φιλόδοξο πρόγραμμα, με την μέχρι τώρα πείρα και γνώση, θα γίνει πράξη με τη βοήθεια όλων. Σας καλούμε να συμβάλετε με όλες τις δυνάμεις σας. 
Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι επιμένουμε ότι οι απόδημοι Ηπειρώτες, στηριζόμενοι στις παραδόσεις αγώνα, αλληλεγγύης, αγάπης στον άνθρωπο, μπορούν να αντέξουν στις επιθέσεις που δέχεται η λαϊκή Ηπειρώτικη οικογένεια και να συμβάλουν σε ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.



Το Δ.Σ. της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: