Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Πλιάτσικο με «μαϊμού» συντάξεις στο ΙΚΑ

  Η καταδίκη για τα αδικήματα Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν είναι: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη με την επιβαρυντική περί

Οκτώ μέλη σπείρας, 17 γιατροί, 133 υποτιθέμενοι τραυματίες σε εργατικά ατυχήματα και τέσσερις πραγματικοί ασθενείς που εμφανίζονταν για εξετάσεις με άλλα ονόματα και... ηλικίες.


Η καταδίκη για τα αδικήματα Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν είναι: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη με την επιβαρυντική περίσταση του Νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή ισοβίων, και νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα»)

Απάτη ύψους 360.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ αποκάλυψε η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και ο 53χρονος «εγκέφαλος» της σπείρας, πρώην ασφαλιστής στην Αγία Βαρβάρα.

Στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας 45χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΕ, ο οποίος ενημέρωνε τους επιτήδειους για τους καλύτερους «πελάτες» στην απάτη. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, εκτιμάται ότι η οργάνωση είχε «εξυπηρετήσει» συνολικά 133 πρόσωπα.
Δώδεκα ακόμη άτομα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ κατηγορούνται επίσης -αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου- συνολικά 17 γιατροί (εννέα ιδιώτες και οκτώ του ΙΚΑ), οι οποίοι κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη.


Στο γραφείο του «εγκεφάλου» της σπείρας κατασχέθηκαν και 600 συσκευασίες διαφόρων φαρμάκων
Στο γραφείο του «εγκεφάλου» της σπείρας κατασχέθηκαν και 600 συσκευασίες διαφόρων φαρμάκων



Ολα ξεκίνησαν όταν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ διαπίστωσαν ότι σε διαφορετικά εργατικά ατυχήματα, για τα οποία οι παθόντες διεκδικούσαν αποζημιώσεις από τα Ταμεία, εμφανίζονταν οκτώ ίδια άτομα ως μάρτυρες. Με άλλα λόγια, τα ίδια πρόσωπα ηλικίας από 30 έως 73 ετών βρίσκονταν κάθε φορά κοντά ή πέριξ των... ατυχησάντων και ήταν σε θέση να περιγράψουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η έρευνα ξεκίνησε. Οπως διαπιστώθηκε, ο 53χρονος πρώην ασφαλιστής -που είχε ήδη έναν κοινωνικό κύκλο στην περιοχή του- προσέγγιζε υποψήφιους «πελάτες» της οργάνωσης.

Σε συνεργασία με τον 45χρονο υπάλληλο του οργανισμού, διαπίστωναν αν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο, προκειμένου το κέρδος να είναι «καθαρό» και να μην συμψηφιστεί με το χρέος τους. Τελικά, επέλεγαν «υποψηφίους» με μεγάλη ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να είναι συμφέρουσα η αποζημίωση. Το κέρδος τους ήταν το 50% της όποιας αποζημίωσης.
Στη συνέχεια, στο «κόλπο» έμπαιναν και οι γιατροί. «Εναντι αμοιβής που δεν έχει εξακριβωθεί, χορηγούσαν ιατρικές γνωματεύσεις, που πιστοποιούσαν τις «σωματικές βλάβες» που προήλθαν από το «εργατικό ατύχημα», ενώ εμφανίζονταν φυσικά πρόσωπα, τα οποία δήλωναν ψευδώς στον ΟΑΕΕ ότι ήταν μάρτυρες στα δήθεν εργατικά ατυχήματα», δήλωσε ο ταξίαρχος Εμμανουήλ Πλουμής, επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των γιατρών κυμαινόταν μεταξύ 50-700 ευρώ, ανάλογα με τις... υπηρεσίες.

Η διαδικασία
Την ίδια περίπου διαδικασία ακολουθούσαν και για τα προνοιακά επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις - που είχαν άλλωστε φροντίσει να λαμβάνουν και τα ίδια τα μέλη της σπείρας. Το θέμα με τις ακτινογραφίες το είχαν «λύσει» οι απατεώνες, αλλάζοντας με οξυζενέ το όνομα και την ημερομηνία ήδη υπαρχουσών ακτινογραφιών. Για τις εργαστηριακές εξετάσεις όμως είχαν επιστρατεύσει τέσσερις πραγματικούς ασθενείς, οι οποίοι... παρουσιάζονταν στη θέση των υποτιθέμενων αρρώστων.

«Καμπάνες» στη θηλυκή συμμορία
Συνολικά 174 χρόνια κάθειρξης επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στις πέντε πρώην υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας, μέλη της επονομαζόμενης «θηλυκής συμμορίας του ΙΚΑ», που κρίθηκαν ένοχες για την απάτη με τα επιδόματα-μαϊμού, μέσω της οποίας είχαν αποκτήσει πολυτελείς βίλες με πισίνες και ακριβά αυτοκίνητα από χρήματα του ελληνικού Δημοσίου...
Οι κατηγορούμενες γλίτωσαν τα ισόβια, καθώς το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς που επέδειξαν μετά την πράξη.
Το δικαστήριο τις έκρινε ένοχες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, μέσω της οποίας χορηγούσαν επιδόματα-μαϊμού σε δικαιούχους που δεν τα δικαιούνταν, εξαπατώντας και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ, τους αναγνώρισε ωστόσο ελαφρυντικό, που είχε ως αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα ισόβια. Συγκεκριμένα καταδικάστηκε η 58χρονη Ελένη Μπουραζάνη (37 χρόνια κάθειρξη), η 55χρονη Χρυσούλα Φέρρα (33 χρόνια κάθειρξη), η 53χρονη Χριστίνα Πατεράκη (31 χρόνια κάθειρξη), η 71χρονη Χριστίνα Σουρίδη (38 χρόνια κάθειρξη) και η 69χρονη Μυρσίνη Θωμάκου σε κάθειρξη 33 ετών.
Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν είναι: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη με την επιβαρυντική περίσταση του Νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή ισοβίων, και νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα»).
Ενοχος μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης, που αφορά το «ξέπλυμα» χρημάτων μέσω της απόκτησης πανάκριβων ακινήτων και πολυτελούς τρόπου διαβίωσης, κρίθηκε ο σύζυγος της Μπουραζάνη, Κωνσταντίνος Καραΐσκος (55 χρονών), ο οποίος αθωώθηκε για τις υπόλοιπες πράξεις. Του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών.
Αθώωση
Αθώα για όλες τις πράξεις κρίθηκε η κατηγορουμένη Περσεφόνη Νασοπούλου, καθώς αποδείχτηκε από τη διαδικασία ότι οι συγκατηγορούμενές της χρησιμοποιούσαν τον κωδικό της εν αγνοία της. Να σημειωθεί ότι κατηγορούμενος ήταν και ο σύζυγος ακόμη μίας κατηγορουμένης, ο οποίος απεβίωσε στη διάρκεια της διαδικασίας. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Δεγαΐτη, που ζήτησε να μην επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στις κατηγορούμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: