Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Θα τηρήσει και πότε η Αλβανία τη συμφωνία για την ταφή ηρώων του '40;

BOYLIARATES NEKROTAFEIO

Το ζήτημα των άταφων Ελλήνων ηρώων του 1940, που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, επαναφέρουν στην επικαιρότητα δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων τέσσερις Ηπειρώτες, Γιάννης Καραγιάννης (Ιωαννίνων), Μάριος Κάτσης (Θεσπρωτίας), Κων/νος Μπάρκας (Πρέβεζας) και Βασ. Τσίρκας (Άρτας).

Απευθυνόμενοι προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ζητούν να μάθουν ποιες θα είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. 
Το θέμα έχει αναδείξει πολλές φορές, μέσα από τις στήλες του ο «Π.Λ.», στηλιτεύοντας την κωλυσιεργία που επιδεικνύει η Αλβανική Κυβέρνηση πάνω σ' ένα ζήτημα που αποτελεί ιστορικό χρέος προς τους ήρωες του έπους του '40.
Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «στις 23.03.2010 η Αλβανική Βουλή κύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την έρευνα, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή στρατιωτικών νεκροταφείων στην Αλβανία (Βουλιαράτες-Κλεισούρα). Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει οι ομαδικοί τάφοι και δεν έχει γίνει ο ενταφιασμός.
»Αρμόδια για την υλοποίηση της ανωτέρω συμφωνίας ορίστηκε η Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας, η οποία συνήλθε μόνο μια φορά (23.04.2012). Η μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας δυσχεραίνει τις διαδικασίες εύρεσης και ταυτοποίησης των οστών υπενθυμίζοντας, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. 
Ήρθε η ώρα να αποδοθεί η τιμή σε αυτούς, που έδωσαν τη ζωή τους σε σημαντικές μάχες εναντίον του φασισμού. Σε ένα καιρό, που ο φασισμός στην Ευρώπη ξυπνάει, η απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα, γίνεται πιο επιτακτική. Η ικανοποίηση του αιτήματος των συγγενών και φίλων των πεσόντων αποτελεί τόσο πατριωτικό, όσο και ανθρωπιστικό χρέος».
Τώρα το λόγο έχει η νέα ηγεσία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, προχωρώντας σε αυστηρό διάβημα προς την Αλβανική Κυβέρνηση, υποχρεώνοντάς την να τηρήσει την υπογραφή της και να προχωρήσει επιτέλους όλες τις διαδικασίες, ενεργοποιώντας άμεσα την Μικτή Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: