Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Φραγκάδες, στο Κεντρικό Ζαγόρι. Απολαύστε τα video.





Απολαύστε τα video.



















Φραγκάδες Ζαγορίου.

Το χωριό Φραγκάδες βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων, στο Κεντρικό Ζαγόρι και απέχει από τα Γιάννενα 58 χλμ. Μέχρι  την 31-12-2010  ήταν ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Τύμφης αλλά από την 1-1-2011 υπάγεται διοικητικά, μαζί με τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια,  στον νέο "Καλλικρατικό" Δήμο Ζαγορίου. Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου, σε υψόμετρο 960 μ. και έχει απεριόριστη θέα σε όλη την γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με τον Θ. Σακελλαρίδη, η ίδρυση του οικισμού χρονολογείται πριν από αυτή της Βοτσάς, το 672 μ.Χ. ενώ σύμφωνα με τον ιστορικό Λαμπρίδη, συμπεριλαμβάνονταν στα 14 χωριά του Ζαγοριού που συνθηκολόγησαν το 1431 με τους Τούρκους, με την συμφωνία να αποστέλλονται κάθε χρόνο στην Πόλη 15 στρατιώτες (Βοϊνίκοι). 
Το χωριό άρχισε να μεγαλώνει κατά το έτος 1583, όταν συγκεντρώθηκαν σ' αυτό οι κάτοικοι των διαφόρων οικισμών που διαλύθηκαν.










Την ονομασία Φραγκάδες, την πήρε από το όνομα του Αντώνιου Φράγκου, ο οποίος μαζί με άλλους σωματοφύλακες, δολοφόνησε στις 23 Δεκεμβρίου του 1384 τον Σέρβο ηγεμόνα των Ιωαννίνων Θωμά Πρελούμποβιτς, που είχε το χωριό κτήμα του την εποχή που η  Ήπειρος ήταν Σερβοκρατούμενη.
Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόχτιστα και τα περισσότερα είναι στεγασμένα με την παραδοσιακή πλάκα του Ζαγορίου. Υπάρχουν όμως και κάποια που φέρουν σκεπή από κεραμίδι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι οι Φραγκάδες, όπως και άλλα Ζαγοροχώρια, γνώρισαν την καταστροφική μανία των Γερμανών, οι οποίοι στις 23 Οκτωβρίου του 1943 έκαψαν τα περισσότερα από τα σπίτια του.
Ο Θ. Σακελλαρίδης στο βιβλίο του «Φραγκάδες» γράφει σχετικά με την εικόνα του χωριού πριν και μετά το κάψιμο τα ακόλουθα:
«Προτού καεί το χωριό είχε πανέμορφα επιβλητικά σπίτια με δύο και τρεις ορόφους, χτισμένα από τον πολύχρονο μόχθο και ιδρώτα των ντόπιων και ξενιτεμένων Φραγκαδιωτών. Από τα 120 που είχε κάηκαν περίπου τα 80 που ήταν και τα καλύτερα. Τα λίγα που έμειναν μαρτυρούν την αρχοντιά, τον πολιτισμό και το καλαίσθητο πνεύμα που διέκρινε κάθε Φραγκαδιώτη. Φυσικά τα σπίτια αυτά τα έφτιαχναν μόνον οι πλούσιοι και αποτελούσαν, εκτός από επίδειξη οικονομικής ευμάρειας και έναν τρόπο να ασφαλίζουν το βιός τους, αφού η ληστεία στα χωριά του Ζαγοριού βρισκόταν σε μεγάλη έξαρση στα χρόνια της τυραννίας. Οι πλακόστρωτες αυλές με καλοπελεκημένους οβορούς από βαριές δρύινες πόρτες, συμπλήρωναν τον πλούτο και το μεράκι του νοικοκύρη. Τα σπίτια που χτίστηκαν ύστερα από το κάψιμο και υπάρχουν σήμερα, δεν μπορούν να συγκριθούν και να παραβγούν μπροστά σ' εκείνα που είχε το χωριό προτού καεί. Τα έργα του ανώνυμου σμιλευτή της πέτρας και του ξύλου, του ασπούδαστου μάστορα από τα χωριά της Κόνιτσας και του διακεκριμένου ζωγράφου των Χιονιάδων, μένουν αθάνατα. Τα βλέπουμε στις επιβλητικές εκκλησίες και στα ταπεινά ξωκκλήσια, στα καλντερίμια και στα τζάκια του χωριού. Τα βλέπουμε στα περίφημα τοξωτά γεφύρια, που κάνουν ευκολοδιάβατα τα ποτάμια και τους ορμητικούς χείμαρρους. Έργα αιωνόβια, που είναι σημάδια ενός αξιόλογου πολιτισμού που είχε αναπτυχθεί από τον 18ο αιώνα στο Ζαγόρι».
Το σημαντικότερο από τα αξιοθέατα του χωριού είναι η μεγάλη πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στην  πλατεία του και είναι χτισμένη το 1799. Το καμπαναριό της, ύψους 12 περίπου μέτρων, είναι  κι αυτό πετρόχτιστο, έχει  σχήμα εξαγώνου και, όπως προκύπτει από εντοιχισμένη επιγραφή, έχει χτισθεί το 1833.
Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι το πέτρινο γεφύρι του Πετσιώνη, ο παλιός νερόμυλος, τα ξωκκλήσια, οι πετρόχτιστες βρύσες και τα καλντερίμια του ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι στους Φραγκάδες διατηρεί παραδοσιακή κατοικία και ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας

Τα τελευταία χρόνια το χωριό διαθέτει και τουριστική υποδομή. Οι επισκέπτες του, πέρα από τα αξιοθέατα που προαναφέρουμε, μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη φύση του αφού, το χωριό, περιβάλλεται από άφθονα δάση και χείμαρρους με τρεχούμενα νερά, που δίνουν ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο.









Το πέτρινο γεφύρι του Πετσιώνη
Ένα από τα παλαιότερα και επιβλητικότερα γεφύρια του Ζαγορίου είναι το πέτρινο γεφύρι του Πετσιώνη ή Πετσώνη στους Φραγκάδες. Πρόκειται για ένα τρίτοξο γεφύρι, με εντυπωσιακά υψηλό μεσαίο τόξο, το οποίο χτίσθηκε το 1818 με χορηγία του Θεόδωρου Πετσιώνη, από το Δίλοφο Ζαγορίου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Θεόδωρος Πετσιώνης, γυρίζοντας κάποτε στο χωριό του από ένα ταξίδι στη Βλαχία, δεν μπόρεσε να περάσει το ποτάμι, γιατί είχε φουσκώσει εξαιτίας καταρρακτώδους βροχής και υποχρεώθηκε να διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο, περιμένοντας να υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Αυτή η ταλαιπωρία του τον έκανε να πάρει την απόφαση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του γεφυριού. Δαπάνησε για το σκοπό αυτό 1200 ενετικά φλουριά και παράλληλα άφησε στην κοινότητα Φραγκάδων και ένα επιπλέον χρηματικό ποσό για τη συντήρησή του. Ο ιστορικός Λαμπρίδης αναφέρει σχετικά, ότι «ο ευεργέτης ούτος παρέδωκεν εις την Κοινότητα Φραγκάδων, προς ετήσιαν επισκευήν του σπουδαίου τούτου αγαθοεργήματος, γρόσια 1200 της εποχής εκείνης, άπερ έκτοτε κατά το σύνηθες αλλαχού εδαπανήθησαν. Πρόκειται δε το αξιόλογον τούτο έργον σπουδαίως να πάθη ένεκα της παραδειγματικής ακηδείας (αδιαφορίας) των διεπόντων τα της κοινότητος τούτης».
Το γεφύρι, το οποίο ενώνει τις δύο όχθες του Ζαγορίτικου ποταμού, εξυπηρετούσε παλαιότερα την επικοινωνία μεταξύ των Κήπων και της Λεπτοκαρυάς. Αποτελεί μία στιβαρή και περίτεχνη κατασκευή αγνώστων μαστόρων από την περιοχή της Κόνιτσας και είναι ένα απτό δείγμα της περίφημης αρχιτεκτονικής της εποχής του. Το έτος 1973 έγιναν εργασίες για την συντήρησή του και σήμερα ευτυχώς βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα των Φραγκάδων, ενώ παράλληλα έχει χαρακτηρισθεί και ως διατηρητέο μνημείο.
Κοντά στο γεφύρι υπάρχει πέτρινο εικόνισμα ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει και δεύτερο εικόνισμα, στο οποίο υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με την ημερομηνία 1866. Πολύ κοντά στο γεφύρι, τα παλαιότερα χρόνια, υπήρχε μύλος, στον οποίο υπήρχαν και δωμάτια για την διανυκτέρευση ταξιδιωτών.
Εάν λοιπόν βρεθείτε στους Φραγκάδες Ζαγορίου, μην παραλείψετε, εκτός των άλλων,  να επισκεφθείτε και το γεφύρι του Πετσιώνη.









Αστεροσκοπείο Ζαγορίου Στα τέλη του 2004, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τίτλο «ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ», με έδρα το ΔΔ Φραγκάδων του Δήμου Τύμφης Ζαγορίου. Σκοπός του Αστεροσκοπείου είναι η διάδοση της Αστρονομίας, η δημιουργία Λαϊκού Αστεροσκοπείου στο Ζαγόρι και η εκτέλεση διάφορων αστρονομικών παρατηρήσεων.
Το Αστεροσκοπείο Ζαγορίου είναι ανοικτό για το κοινό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ παράλληλα θα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για ερασιτέχνες αστρονόμους, μαθητές και φοιτητές, καθώς και εισαγωγικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Επίσης, θα προβεί στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.
Το διοικητικό συμβούλιο του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου αποτελείται από τους τρεις ιδρυτές του - Ν. Ματσόπουλο, Κ. Σακκά, Χ. Καμπάνη - με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Ματσόπουλο, και δύο εκπροσώπους του Δήμου Τύμφης.




Οι εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου περιλαμβάνουν ένα πετρόκτιστο κτίριο εμβαδού 90τμ με αυλή εμβαδού 500 τμ στην κεντρική πλατεία του ΔΔ Φραγκάδων, όπου στεγάζεται μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διαλέξεων και παρουσιάσεων, υπολογιστικά συστήματα και βιβλιοθήκη, καθώς και μία έκταση 2000 τμ σε υψόμετρο 960 μέτρων, όπου έχει γίνει η εγκατάσταση διαφόρων τηλεσκοπίων.
Η απόσταση του από τα Ιωάννινα είναι περίπου 55 χλμ. Ακολουθώντας την διαδρομή : Ιωάννινα Μεταμόρφωση Καρυές Ασπράγγελοι Κήποι Νεγάδες Φραγκάδες φθάνουμε μετά από περίπου 50 60 λεπτά.
Τα πρώτα τηλεσκόπια του αστεροσκοπείου είναι ένα Meade LX200 12 ιντσών, ένα Meade LX200 10 ιντσών, ένα ισημερινό Cassegrain 14 ιντσών, ένα computerized Dobsonian 16 ιντσών, ένα αχρωματικό διοπτρικό 5 ιντσών, ένα νευτώνειο 8 ιντσών, ένα νευτώνειο 6 ιντσών και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο 3 ιντσών.
Υπάρχει βοηθητικός εξοπλισμός που αποτελείται από 5 φωτογραφικές μηχανές, τρεις CCD εικονολήπτες, ένα φωτοηλεκτρικό φωτόμετρο και δύο καταγραφικά. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί ένας πλήρης αυτογραφικός μετεωρολογικός σταθμός.
Το αστεροσκοπείο Ζαγορίου διοργανώνει πολύ συχνά εκδηλώσεις για να έρθει σε επαφή με το κοινό. Μέσω του astrocom θα υπάρχει ενημέρωση για οτιδήποτε καινούργιο. Πατώντας στο παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε εδώ το Ενημερωτικό Φυλλάδιο του Αστεροσκοπίου

www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: