Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού ''Αθήνα 1997'': Το μεγάλο φαγοπότι που «εξαφάνισε» η Βουλή!


Προϋπολογισμός 5.180.626.000 δρχ., τελικό κόστος 19 δισ δρχ.! Πώς, ενώ ήταν όλα έτοιμα για να σταλεί ο λογαριασμός (περίπου 30.000.000 ευρώ) στους υπευθύνους,δόθηκε «συγχωροχάρτι».

Το πανηγύρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997» είχε προϋπολογιστεί να κοστίσει 5.180.626.000 δρχ. Τελικά, ο λογαριασμός έφτασε τα 19 δισ. δρχ. Το θέμα της κακοδιαχείρισης, των υπερτιμολογήσεων και άλλων ανομημάτων σερνόταν επί χρόνια και μόλις το κράτος ετοιμάστηκε να καταλογίσει το κόστος στους υπευθύνους της διοργάνωσης (περίπου 30.000.000 ευρώ έφταναν οι καταλογισμοί, τα πρόστιμα δηλαδή στους υπευθύνους), το μεγάλο πλυντήριο της Βουλής έκανε το έγκλημα αόρατο! Χρειάστηκε μόλις μια τροπολογία γι' αυτό.

Η έρευνα της «δημοκρατίας» για το μεγάλο ξέπλυμα στο φαγοπότι του «Αθήνα 1997» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας εκ των τελευταίων συνεδριάσεων των θερινών τμημάτων της Βουλής, όπου σφηνώνονταν τροπολογίες επί τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια - για τους γνωστούς λόγους που καθορίζουν την πολιτική ζωή μιας τυπικής μπανανίας.



Η πρώτη σελίδα από το πόρισμα του ελέγχου για το «Αθήνα 1997», που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών και ολοκληρώθηκε το 2007.


Την 1η Οκτωβρίου η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία είχε συνυπογράψει την τροπολογία 1856 σ' ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έφερε τον αθώο τίτλο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και σε άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις», εξέπληξε το ακροατήριο.

Η αιτιολογία

Ζήτησε την απόσυρση της υπογραφής της από την τροπολογία 1856, λέγοντας τα ακόλουθα: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω κάπως ανάποδα την τοποθέτησή μου. Θα ξεκινήσω από τις τροπολογίες, μια που χθες τοποθετήθηκα επί της αρχής και γενικά είμαστε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Θα ήθελα, λοιπόν, να διευκρινίσω ότι με την υπ' αριθμόν 340/29/9/2014 επιστολή μου προς το Τμήμα Νομοθετικού Εργου της Βουλής ζήτησα την απόσυρση της υπογραφής μου από την τροπολογία με αριθμό 1856/214/26-9-2014, που αφορά την Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού "Αθήνα 1997", όταν, διαβάζοντας την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσα ότι όσα αναγράφονται στην αιτιολογική έκθεση είναι ψευδή και παραπλανητικά. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχαστεί και οι συνέπειές του να παραγραφούν».



Η επίμαχη τροπολογία με την οποία «ξεπλύθηκε» το φαγοπότι στο Παγκόσμιο

Πρωτάθλημα Στίβου.



Τι είδους υπόθεση εκκρεμούσε από το 1997 και η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ήθελε άρον άρον να την κλείσει μέσα σε μια τροπολογία; Την περιέγραψε ευσύνοπτα η κυρία Δέσποινα Κωνσταντάρα, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε εισήγησή της στην πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2014.

Απογοήτευση
Η κυρία Κωνσταντάρα είπε στους συναδέλφους της: «Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από πάρα πολύ κόπο και με μηδαμινά τεχνικά μέσα, κατέληξε σε ένα πόρισμα σε σχέση με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που διοργάνωσε η χώρα μας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, και κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο εντόπιζε ελλείμματα κατά υπολόγων οι οποίοι είχαν διαχειριστεί αυτή τη διαχείριση του φορέα του πρωταθλήματος. Με κατάπληξη, πικρία και απογοήτευση, στις 7/10 του 2014 ψηφίστηκε τροπολογία, βουλευτική, με την οποία νομιμοποιήθηκαν αυτές οι δαπάνες, και ενώ -να επισημάνω- το Ελεγκτικό Συνέδριο βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης των ελλειμμάτων από τους ελλειμματίες υπολόγους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Κωνσταντάρα δεν μίλησε... θεωρητικά στους συναδέλφους της. Είχε ιδία γνώση και άμεση ανάμειξη με την έρευνα για το «πού πήγαν τα λεφτά» των υπερφορολογημένων Ελλήνων. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το "Αθήνα 1997", που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013, φέρει την υπογραφή της, μια και εκείνη ήταν η επικεφαλής της ομάδας ελέγχου!



Το ΦΕΚ της σύστασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 1997», που

φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα

Το (πλήρες) κείμενο της ντροπής στην τροπολογία-σκάνδαλο

Ακολουθεί το κείμενο με το οποίο η Βουλή ενταφίασε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των προσώπων που αναφέρονται σε δύο εκθέσεις (η μία του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιούλιο του 2013 και η άλλη της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2007).
Αρθρο 45 Νομιμοποίηση δαπανών - Αρση καταλογισμών του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997».
1. Οι δαπάνες που διενεργήθηκαν από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», το οποίο έχει συσταθεί με το άρθρο 4 του ν. 2435/1996 και με την υπ' αριθμ. 5896/29/2/1996 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού (Β΄ 146), θεωρούνται νόμιμες, εφόσον αυτές αφορούσαν άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τη λειτουργία των αγώνων, ακόμα κι αν η υλοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου.
Οι δαπάνες αυτές είναι ενδεικτικά όσες αφορούσαν έργα, εργασίες, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, μισθώματα, χρηματοδοτήσεις και παραχωρήσεις πάγιου εξοπλισμού σε νομικά πρόσωπα συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και ήδη έχουν καταβληθεί και έχει βεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα η εκτέλεση όλων των παραπάνω.
2. Καταλογισμοί, οι οποίοι έγιναν και αφορούν δαπάνες της προηγούμενης παραγράφου, σε βάρος των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997» και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, εφόσον δεν έχουν εκτελεσθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.
Το κείμενο της τροπολογίας που ψήφισαν οι βουλευτές σε αυτή την ανεκδιήγητη συνεδρίαση δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Αρκεί να επισημανθούν δύο σημεία του για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι στόχος της τροπολογίας ήταν η προστασία των μελών του «Αθήνα 1997» από το... δημόσιο συμφέρον και όχι το αντίστροφο. Στο πρώτο άρθρο της η τροπολογία δίνει συγχωροχάρτι στις υπερβάσεις κόστους «εφόσον αυτές αφορούσαν άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τη λειτουργία των αγώνων, ακόμα κι αν η υλοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου».
Και στο δεύτερο άρθρο το... κλασικό: η διαγραφή των ποσών που καταλογίστηκαν σε βάρος των υπευθύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Εξωφρενικές αμοιβές και προμήθειες αλλά χωρίς ιδιωτικά συμφωνητικά
600.000.000 δρχ για εθελοντές! Σημεία και τέρατα στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Προσλήψεις από το παράθυρο, πληρωμές και προμήθειες δίχως να έχει προηγηθεί σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, εξωφρενικές αμοιβές, «εθελοντές» που κόστισαν 600.000.000 δραχμές, ορδές δημοσιογράφων που πληρώθηκαν αδρά, πανάκριβες τελετές έναρξης και λήξης, κατασκευές στούντιο και άλλες που πληρώθηκαν στο ακέραιο χωρίς να υπάρχει έγκριση από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, έργα εκτός σκοπού και δαπάνες επί δαπανών που πλήρωσαν οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι πένητες Ελληνες. Ολα αυτά ελέγχθηκαν μέχρι δραχμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα μη δικαιολογημένα ποσά καταλογίστηκαν σε πρόσωπα που έφεραν την ευθύνη για τις πληρωμές που έγιναν σε αυτό το πανηγύρι. Ενδεικτικά θα αναφερθούν μερικά τιμολόγια που πληρώθηκαν στο ακέραιο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν θυμηδία - αν δεν υπέφεραν τόσο πολύ οι Ελληνες από τα ατιμώρητα οικονομικά εγκλήματα του παρελθόντος: Τιμολόγιο 189 της 4ης Αυγούστου 1997: Καθαρισμός W.C. και λαμπών 1.888.000 δρχ. Την ίδια ημερομηνία με τα τιμολόγια 185, 186, 187 και 188 πληρώθηκαν για καθαρισμούς 7.280.600 δραχμές. Η καθαριότητα των κερκίδων ανά τιμολόγιο κόστιζε περίπου 4.000.000 δραχμές.




Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία υπογράφει η κυρία

Κωνσταντάρα, αναφέρεται σε κραυγαλέες περιπτώσεις υπερβάσεων
κόστους

Οποιος ανατρέξει στις σελίδες της συνταρακτικής έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα μείνει άναυδος με τα ευρήματα της ομάδας που ανέλαβε τούτο το τιτάνιο έργο. Στη σελίδα 85, στην ενότητα «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων το ακόλουθο: «Στην 18η/15/7/1997 Συνεδρίαση της ΚΟΕ εγκρίθηκε η πραγματοποίηση 30 εκδηλώσεων, ποσού 70.000.000 δραχμών, υπάρχει δε αναφορά του Προέδρου για υπερτιμολογημένες πολιτιστικές δαπάνες διότι, ενώ η κα... κλείνει μια εκδήλωση με ποσόν 2.5000.000 δρχ., την ξαναπαίρνουν μετά τηλέφωνο και της λένε "Για το Αθήνα '97 είναι 10.000.000 δρχ."». Κοντολογίς, οι φορολογούμενοι πολίτες πλήρωναν ό,τι γινόταν στο «Αθήνα 1997» πολλαπλάσια σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς.


Αλλες μεγάλες τρύπες της καταβόθρας που άνοιξε την εποχή του «καταλληλότερου» Σημίτη είναι τα υλικά που αγοράστηκαν για το «Αθήνα 1997» και έπειτα, όταν έγιναν οι έλεγχοι, ουδέποτε βρέθηκαν!
Είναι πολλές οι σχετικές με το θέμα αναφορές της έκθεσης που υπογράφει η κυρία Κωνσταντάρα: «Τα κατωτέρω έργα τέχνης δεν ανευρέθησαν κατά τον έλεγχο, καίτοι αγοράστηκαν με δαπάνες του ελεγχόμενου προϋπολογισμού:

1) Το άλμπουμ με διάφορες ασφράγιστες και σφραγισμένες σειρές αθλητικού περιεχομένου, σύμφωνα με το 215/18.7.97 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο της Μαρίας Βλαστού, αξίας 843.700 δρχ.
2) Τα μικρά έργα ζωγραφικής, που χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση σειράς γραμματοσήμων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», σύμφωνα με το 15/27/5/1997 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο του ζωγράφου Παναγ. Γράββαλου, αξίας 3.240.000 δρχ.
3) Τα προσχέδια και οι τελικές μακέτες των μεταλλίων των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», σύμφωνα με το 13/13/3/1997 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο του ζωγράφου Παναγ. Γράββαλου, αξίας 1.180.000 δρχ.
4) Οι αφίσες των 18 σπουδαστών της ΑΚΤΟ, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν για την εκτύπωση λευκώματος με θέμα τον εορτασμό των 100 ολυμπιακών χρόνων».
Οι ελλείψεις του εξοπλισμού και τα αντικείμενα που δεν έβρισκαν οι ελεγκτές γίνονται ακόμα πιο... εντυπωσιακές: αναφέρεται ότι δεν βρέθηκαν εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται καναπέδες, τραπέζια καθιστικών με μάρμαρο και κρύσταλλο, κρύσταλλα τραπεζιών με αμμοβολή, πάγκοι - στηθαία από ξύλο και μάρμαρο, 4 έπιπλα τηλεοράσεων, φωτιστικά ορόφων και πλαϊνών τοίχων, κολόνες από μάρμαρο, 10 τραπέζια μπαρ από μάρμαρο και κρύσταλλο.

Επίσης, στο ίδιο άρθρο καθίσταται σαφές ότι «δεν βρέθηκαν βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης των εργασιών ούτε πρωτόκολλα ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής των προμηθειών».
Και ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν βρέθηκε καν το σκηνικό του Καλλιμάρμαρου Σταδίου! Οπως αναφέρεται στη σελίδα 91 της έκθεσης «(δεν ανευρέθη κατά τον έλεγχο) το σκηνικό του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, το οποίο, σύμφωνα με την 23η/10/8/1997 Συνεδρίαση της ΚΟΕ δωρίστηκε στον Δήμο Αθηναίων. Με το έγγραφο με αρ. Πρωτ. 26449/13/5/2010 ζητήσαμε στοιχεία από τον Δήμο Αθηναίων για την τύχη του εν λόγω έργου, αλλά δεν λάβαμε απάντηση».
Παρακάτω εξηγείται στους παραλήπτες της έκθεσης ότι η αξία του σκηνικού του Καλλιμάρμαρου «δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί».

Η «διαβασμένη» ερώτηση Δραγασάκη το 2004

Στις 28/9/2004, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (τότε απλός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Δραγασάκης, έχοντας εξαιρετικά καλή πληροφόρηση για την πορεία των ερευνών για τις «τρύπες» του «Αθήνα 1997», υπέβαλε ερώτηση στο υφυπουργείο Αθλητισμού και δημοσιοποίησε σχετικό δελτίο Τύπου. Αξίζει τον κόπο η υπενθύμισή του: «Οικονομικός απολογισμός της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα '97". Η χώρα μας βαδίζει προς τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εκτός από τις εύλογες ανησυχίες για τη διόγκωση του κόστους των αγώνων, η ελληνική κοινωνία απαιτεί να διεξαχθούν σε συνθήκες οικονομικής διαφάνειας και να γνωρίζει το τελικό κόστος της διοργάνωσης.

Πλην όμως και κατά το παρελθόν, όποτε η χώρα μας ανέλαβε και διοργάνωσε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, παρατηρήθηκε μεγάλη ασυνέπεια, από την εκάστοτε αθλητική ηγεσία, στην απόδοση λογαριασμού και την έγκαιρη δημοσιοποίηση του οικονομικού απολογισμού.
Για παράδειγμα, έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στην Αθήνα (1997) και ακόμα η αθλητική ηγεσία δεν είχε την ευαισθησία να πει επίσημα στον ελληνικό λαό ποιο ήταν το τελικό κόστος και ποια ήταν η υπέρβαση από τα αρχικά 9 δισ. δραχμές.
Κατόπιν τούτου,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Συνεδρίασε η, εκ του νόμου και με υπουργική απόφαση συσταθείσα, Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα '97", και αν ναι, έκανε απολογισμό;
  • Κατατέθηκαν και, αν ναι, πότε όλα τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού για έλεγχο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής;
  • Πόσο κόστισε τελικά το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της "Αθήνας του 1997";
  • Ποια ήταν η συνολική υπέρβαση από το αρχικά υπολογισθέν κόστος;

Επίσης ζητάμε να κατατεθούν:

1. Τα πρακτικά της τελικής συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα '97", κατά την οποία έγινε οικονομικός απολογισμός και κλείσιμο του λογαριασμού.
2. Τα στοιχεία που αφορούν τον ισολογισμό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου "Αθήνα '97" και αναλυτική κατάσταση εσόδων - εξόδων.
3. Τα στοιχεία σχετικά με τη διάθεση των εισιτηρίων».
Τι επιβάλλεται να κάνει άμεσα η σημερινή κυβέρνηση
Με το αμαρτωλό «Αθήνα 1997» δεν έχει ασχοληθεί μόνο ο κ. Δραγασάκης αλλά και σειρά ερωτήσεων έχει κατά καιρούς υποβάλει ο βουλευτής και γενικός γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. Νίκος Νικολόπουλος. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ζήτημα το γνωρίζουν και αρκετά άλλα σημαίνοντα στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝ.ΕΛ. Είναι πλέον η ώρα των έργων. Μπορούν και οφείλουν στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό να ακυρώσουν την ισχύ της ντροπολογίας 1856/214/26-9-2014 και να αφήσουν τις αρχές του κράτους να απαιτήσουν από τους υπευθύνους να πληρώσουν για τα σπασμένα. Η πατρίδα μπορεί με μια ακύρωση τροπολογίας να εξοικονομήσει περίπου 30.000.000 ευρώ. Ο τρόπος υπάρχει. Ας βρεθεί και η θέληση να γίνουν πράξεις οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των δημόσιων πόρων.

Παναγιώτης Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: