Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Φεστιβάλ Βωβούσας. 01 - 08 Αυγούστου 2015, για την προστασία της φύσης, μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη, αφιερωμένο στους νέους, τη φωτογραφία, τη βίντεο-τέχνη και τον κινηματογράφο.





01 - 08 Αυγούστου 2015.   Η θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο, την προστασία της φύσης μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη και είναι αφιερωμένο στους νέους, τη φωτογραφία, τη βίντεο-τέχνη και τον κινηματογράφο. Μέσα από εκδηλώσεις και μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά, στοχεύουμε να προσελκύσουμε εκτός από το φιλότεχνο κοινό, και τις οικογένειες που θα επιλέξουν ως εναλλακτικό τουριστικό προορισμό το βουνό & το ποτάμι.

Γαντζωμένη στα 1000 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, η Βωβούσα, πήρε το όνομά της από τον ποταμό Αώο και τη βοή που προκαλεί όταν τη διασχίζει. Η αιώνια σχέση με τα νερά και τα παρθένα δάση που τη περιτριγυρίζουν, τη καθιστούν ιδανικό προορισμό για τη θεσμοθέτηση ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ με ορεινή θεματολογία. Επίσης το θαυμάσιο μονότοξο γεφύρι (1748) που ενώνει τους δύο μαχαλάδες της, αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού και συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία,δύο βαθιές έννοιες που είναι κενές νοήματος αν δε προσδιορίσουμε ότι αναφέρονται σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εκτός του κύριου προγράμματος με εκθέσεις και προβολές, σε παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται συναυλίες, σεμινάρια, προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναγνώσεις κειμένων, παραστάσεις κα. Καλοκαιρινά φεστιβάλ με γενική θεματολογία γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όμως ορεινό και με ανάλογη θεματολογία κανένα.




Πρόγραμμα
Εγκαίνια Σάββατο 01 Αυγούστου 2015. Διάρκεια εκδηλώσεων 01 Αυγούστου - 08 Αυγούστου. Πέρας εκθέσεων 10 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Φωτογραφία
Fred Boissonnas (1858-1946): ” Mount Olympus”


Έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο του Ελβετού φωτογράφου με θέμα τον Όλυμπο, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το  οποίο είναι θεματοφύλακας του αρχείου. Σελίδα

Κώστας Μπαλάφας (1920-2011): “Η αντίσταση εκ των έσω”
Εικόνες που διατηρούν αποστάσεις από τη λογική του φανατισμού και του διχασμού. 
Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Σελίδα
Κώστας Ζήσης : “Ζαγόρι, μπροστά απ’ τον ήλιο”.
Ο φωτογράφος, ως μόνιμος κάτοικος του Ζαγορίου, έχει εξερευνήσει και καταγράψει όλη την περιοχή πέτρα-πέτρα. Στην εργασία αυτή θα δούμε μια διαφορετική ματιά πάνω στην τοπιογραφία του ορεινού χώρου. Σελίδα
Στράτος Καλαφάτης: «Άθως, τα χρώματα της πίστης»
Φωτογραφίες από την Αθωνική Πολιτεία μετά από 25 επισκέψεις και διακόσιες ημέρες φωτογράφησης. Σελίδα
Enri Canaj: «Αώος-Vjosa, ποτάμι δίχως σύνορα». Παραγωγή του Φεστιβάλ Βωβούσας.
Τα βουνά και τα ποτάμια σε όλο τον κόσμο μοιάζουν, πόσο μάλλον των Βαλκανίων. Μία εργασία – προσκύνημα στην γενέτειρα του φωτογράφου κατά μήκος του Αώου (Vjosa) ποταμού μέχρι τη Πρεμετή. Σελίδα
Κώστας Ταματέας: «Τα βουνά της Ελλάδος», υποδιαστημική φωτογραφία. Παραγωγή του Φεστιβάλ Βωβούσας.
Ο Ταματέας, με το “μπαλόνι” του (μια ιδιότυπη πατέντα) φωτογραφίζει από τη στρατόσφαιρα στα 35.000 μέτρα, την Ελλάδα και τα βουνά της.
Οι εκθέσεις φωτογραφίας παρουσιάζονται σε αποθήκες και εργοστάσια ξυλείας σε διαφορετικά σημεία του χωριού.



Σεμινάρια
Εργαστήρια πολυμέσων σε συνεργασία: Rent Photo Video.


Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παραδοθούν εργαστήρια φωτογραφίας, βίντεο τέχνης και multimedia.


Animation σε συνεργασία: Exile Room.


Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι μας θα μυηθούν στο μαγικό κόσμο του animation με απλό και δημιουργικό τρόπο.


Εργαστήρια αστρονομίας σε συνεργασία: Ανοιχτή Τέχνη.


Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τόπος από τη Βωβούσα με την απουσία φωτορύπανσης για ένα τέτοιο εργαστήριο


Προβολές 


Ταινίες με ορεινή θεματολογία σε συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


«Νεανικό Πλάνο»: Προβολές ταινιών για νέους και παιδιά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο: Παλιός γνώριμος της Βωβούσας, ο Κουτσιαμπασάκος, είναι ο σκηνοθέτης που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής ζωής του στα ντοκιμαντέρ με ορεινή θεματολογία.
Ταινίες με ορεινή θεματολογία σε συνεργασία με το Exile Room

Οι προβολές των ταινιών γίνονται στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο του χωριού (υπαίθριες) και σε μεγάλη αποθήκη ξυλείας.
Είσοδος ελεύθερη.
Oμιλίες


ΘΕΜΑ: Πρόταση παραδείγματος αειφορίας και ανάπτυξης ορεινών περιοχών.


• Το παράδειγμα της εικοσαετούς λειτουργίας του ορεινού φεστιβάλ κινηματογράφου της Λεσσίνια στην Ιταλία.

• Πιστοποιημένη βιολογική συλλογή βοτάνων και εκμετάλευση των ενδημικών φυτών της περιοχής.
• Πρότυπες μονάδες συσκευασίας πιστοποιημένων προιόντων και παραδείγματα διάθεσης στο εμπόριο.
• Το παράδειγμα του Τιρόλο και η ενεργειακή αυτονομία του ορεινού συμπλέγματος των αλπικών χωριών.
• Aνάπτυξη της κοινωνικής συνεταιριστικής οικονομίας και η ανάδειξη του ρόλου της στην τοπική οικονομία.
• Σημασία τοπικών ποικιλιών και τοπικών φυλών στην ορεινή οικονομία.
• Οικολογικές λύσεις για λύματα και σκουπίδια σε ορεινές περιοχές.



Eκδηλώσεις


Συναυλία πνευστών.


Σε ανοιχτό χώρο, μουσικοί της ΚΟΑ παίζουν όπως μόνο εκείνοι γνωρίζουν. Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Προβολή ταινίας συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής.
«Αστέρω» (1929), βουβή.
Στις πλαγιές του όρους Χελμού, ζει ο πλούσιος τσέλιγκας μπάρμπα-Μήτρος με τη γυναίκα του Ασημίνα, τον γιο του Θύμιο και την ψυχοκόρη του Αστέρω. Τα παιδιά αγαπιούνται, αλλά ο κυρ-Μήτρος παντρεύει την Αστέρω με τον αρχιτσέλιγκα Στάμο. Όταν όμως ο Στάμος σκοτώνεται και η Αστέρω χάνει τα λογικά της, ο μπάρμπα-Μήτρος που βλέπει τον γιο του να μαραίνεται, του αποκαλύπτει ότι όλη του η περιουσία είναι της Αστέρως και τον προτρέπει να την παντρευτεί. 
Μουσική παραγωγή του Φεστιβάλ Βωβούσας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Αναγνώσεις και δανειστική βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Στο πλάισιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα γίνουν αναγνώσεις κειμένων από συγγραφείς και θα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία.
Αναγνωστήριο λευκωμάτων φωτογραφίας σε συνεργασία με το Athens House of Photography


residency.
Πρόγραμμα ΦιλοξενίαςΣ 15 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2015.


Δύο διεθνείς καλλιτέχνες, φιλοξενούμενοι του Φεστιβάλ Βωβούσας για ένα μήνα στο χωριό.

Μόνος περιορισμός: να είναι lens based artists και το υλικό που θα παράγουν να σχετίζεται με την παραμονή τους στη περιοχή.
Δωρεάν μεταφορά (από Αθήνα/Θεσσαλονίκη, προς Βωβούσα) και διαμονή σε πλήρως εξοπλισμένη κατοικία για 30 ημέρες (15 Μαΐου – 15 Ιουνίου). Δε περιλαμβάνεται η διατροφή.
Κατά το φεστιβάλ, διοργανώνεται έκθεση ή προβολή με το έργο τους από την περίοδο φιλοξενίας.



-Application Deadline: 31/3/15-

Περισσότερες πληροφορίες στο info[at]vovousafestival.gr


Δείτε το trailer της εκδήλωσης



Αναδημοσίευση από τον ''Ηπειρωτικός Αγών''. Το φεστιβάλ στη Βωβούσα

Ο ενδεχόμενος κίνδυνος να υψωθεί δεύτερο φράγμα στον Αώο, έκανε την μικρή μας κοινότητα να δείξει πως όταν θέλει, μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε θέλει να ανακινήσει το ζήτημα βρίσκει παντού αναχώματα και πιστεύω πως σύντομα θα σταματήσει κάθε ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Έχοντας κάνει το καθήκον μας ως ενεργοί πολίτες και αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είμαστε πλέον κοντά στο τέλος αυτής της ιστορίας.



Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, η κίνηση πολιτών που δημιουργήθηκε, οι Δήμοι Ζαγορίου, Κονίτσης και Πρεμετής, έχοντας στο πλάι τους δημόσιους φορείς διαχείρισης, επιμελητήρια, περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς ανθρώπους κατάφεραν να ενωθούν με ένα κοινό και ευγενή σκοπό: να μην σταματήσει το ποτάμι να ρέει ελεύθερο από τα βουνά της βόρειας Πίνδου, στον κάμπο της Κόνιτσας και από ‘κει στην Αλβανία και να αποστερηθούν ετούτη την πηγή ζωής οι άνθρωποι.
 Αυτή η σύμπραξη που θεωρώ ύψιστη πράξη πολιτισμού, με έκανε να οραματιστώ το Φεστιβάλ Βωβούσας, το μοναδικό ελληνικό ορεινό φεστιβάλ για τις τέχνες και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο οποίο μεγάλοι και παιδιά θα παρακολουθούν τις καλύτερες ταινίες του κόσμου, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και θα μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με εναλλακτικό τρόπο ανάμεσα στις βουνοκορφές.
 Όλα τα παραπάνω με ένα και μοναδικό σκοπό: την ανάδειξη του τόπου μας και της ιδιαίτερης φύσης που τον περιβάλλει μέσα από τον πολιτισμό. Η ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη και η βιωσιμότητα είναι το σκοπούμενο και τίποτα άλλο. Με τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου φεστιβάλ θα τονωθεί η ορεινή οικονομία όχι μόνο της Βωβούσας αλλά και του Ανατολικού Ζαγορίου και –το κυριότερο- θα ενισχυθεί η κοινωνία με γνώμονα την επικοινωνία και την αλληλεγγύη, δύο έννοιες που πρέπει να προσδιορίσουμε ότι αναφέρονται σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. 
 Με αυτή την ευκαιρία λοιπόν, απευθύνω πρόσκληση σε όλους και στον καθένα χωριστά να προσφέρει ό,τι νομίζει πως είναι χρήσιμο, από τη διάδοση της συλλογικής ιδέας μας μέχρι και εθελοντική εργασία. Από αυτή τη προσπάθεια φυσικά δε θα πρέπει να λείψει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας, ο Δήμος Ζαγορίου και η Περιφέρεια Ηπείρου ως συνδιοργανωτές-υποστηρικτές, ώστε η περιοχή να γίνει τουριστικός πόλος και ο πολιτισμός να συνεχίσει να ταξιδεύει προς κάθε κατεύθυνση με την αβίαστη ροή του ποταμού Αώου να τον ενισχύει.
 
ΥΓ. Περισσότερες πληροφορίες για τις συνεργασίες που έχουμε εξασφαλίσει και την ποιότητα που επιδιώκεται, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.vovousafestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: