Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κήποι Ζαγορίου. Απολαύστε τα video










Απολαύστε τα video













Οι Κήποι είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός του νομού Ιωαννίνων και αποτελεί ένα από τα 46 Ζαγοροχώρια. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Τύμφης και αποτελούσε στα νεώτερα χρόνια την πρωτεύουσα του Ζαγορίου. Το χωριό είναι χτισμένο στη βραχώδη πλαγιά ενός λόφου, σε υψόμετρο 800 μ. και απέχει 38 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, τα Ιωάννινα.

Οι Κήποι αποτελούν έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής που χρονολογείται από το 15ο αιώνα. Είναι ένα ζωντανό χωριό με αρκετούς κατοίκους και μεγάλη τουριστική κίνηση. Συγκεντρώνουν πολλές διοικητικές υπηρεσίες όπως αστυνομία, δικαστήριο, ειρηνοδικείο, υποθηκοφυλάκειο, δασονομία κ.α.

Οι Κήποι, όπως και όλα τα χωριά του Ζαγορίου αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες, όσο και για ξένους τουρίστες, χάρη στη μοναδική φυσική ομορφιά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη γραφικότητα του τοπίου. 

Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, κατάφυτα δάση, απόκρημνα φαράγγια, τρεχούμενα νερά, πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά, γραφικές εκκλησίες, λιθόστρωτα καλντερίμια και τοξωτά γεφύρια συνθέτουν ένα μωσαϊκό αστείρευτου κάλλους. Νερόμυλοι, βρύσες και πέτρινες σκάλες συμπληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό.

Οι Κήποι χαρακτηρίζονται από εξαιρετική φυσική ομορφιά και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Μπροστά από το χωριό απλώνεται μία καταπράσινη κοιλάδα που τη διασχίζουν δύο μικρά ποτάμια, στις όχθες των οποίων συναντάμε περίτεχνα τοξωτά λίθινα γεφύρια. Τα γεφύρια χτίστηκαν τους περασμένους αιώνες για τη διευκόλυνση της συγκοινωνίας και των μεταφορών και διατηρούνται σήμερα σε καλή κατάσταση, αποτελώντας πραγματικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή τους ήταν ο σχιστόλιθος, που αφθονεί στην περιοχή. Τα περισσότερα οφείλουν το όνομά τους είτε στο χρηματοδότη είτε στον κατασκευαστή τους.

Η φύση, με την ποικιλία των χρωμάτων γοητεύει κάθε επισκέπτη. Τα κίτρινα δέντρα το φθινόπωρο, τα ντυμένα στα λευκά βουνά το χειμώνα, και η καταπράσινη φύση την άνοιξη, καθιστούν την περιοχή ιδανικό προορισμό τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Η περιοχή διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, φιλοξενώντας πολλά σπάνια είδη. Στα πυκνά δάση βρίσκουν καταφύγιο ζαρκάδια, αρκούδες, αγριόγιδα, τσακάλια, πολλά είδη πουλιών κ.α.

Οι Κήποι, όπως και ολόκληρη η περιοχή του Ζαγορίου προσφέρονται για πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Εδώ οι λάτρεις της φύσης μπορούν να επιδοθούν σε πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, rafting, kayak, ιππασία, αιωροπτερισμό, ορεινή ποδηλασία, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να απολαύσουν την ξεχωριστή ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Στην περιοχή θα βρείτε μία ποικιλία από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά για κάθε προτίμηση, που θα σας προσφέρουν μία ευχάριστη και άνετη διαμονή. Το χειμώνα μπορείτε να απολαύσετε ζεστή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι, ρεμβάζοντας από το παράθυρο το αλπικό τοπίο, και να δοκιμάσετε τη ντόπια εκλεκτή κουζίνα στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Οι Κήποι, με το φυσικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Δεν έχετε κι εσείς παρά να τους επισκεφθείτε και να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες.

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: