Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Tραγική η κατάσταση στην ΕΤΑΝΑΜ

                                                       
Εδώ και αρκετό καιρό έχει δει το φως της δημοσιότητας έπειτα από ενέργειες της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας και του βουλευτή του Κώστα Μπάρκα, η τραγική κατάσταση των απλήρωτων επί μήνες εργαζομένων στην ΕΤΑΝΑΜ.
Ένα έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που δημοσιεύτηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για το πως έχει διαμορφωθεί η υπάρχουσα κατάσταση.
Έπειτα από έγγραφο του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών - Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς το ΝΣΚ, διατυπώνονται τα ακόλουθα ερωτήματα και ζητάται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου:
α) Εάν, κατά την υλοποίηση Τοπικού Προγράμματος, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (Ε.Π.ΑΛ.) 2007-20013, μπορεί να θεραπευθεί η έκδοση πράξεων της Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος (ΕΔΤΠ), της οποίας η σύνθεση δεν είχε εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) παρά το νόμο (άρθρο 2 παρ. 4 ΚΥΑ 1191/2010), με την εκ των υστέρων έγκριση της συνθέσεως της και εάν είναι δυνατή η έκδοση πράξεων εντάξεως στο Πρόγραμμα, καθ'υπέρβαση της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 19 παρ. 14 της ιδίας ΚΥΑ
β) Εάν είναι νόμιμη η εξόφληση δαπανών μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο πρόγραμμα υπαλλήλων μέσω μετρητών και εάν απαιτούνται επιπλέον στοιχεία για την έγκριση πληρωμών μισθοδοσίας, στην περίπτωση που -υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στο ιστορικό του ερωτήματος - αποδεικνύεται ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος αξιοποιήθηκε για άλλους σκοπούς.



Σε ένα σημείο του εγγράφου γνωμοδότησης, αναφέρεται επίσης: «Το 2013, με το από 11-2-2013 υπηρεσιακό του σημείωμα ο υπάλληλος της ερωτώσας υπηρεσίας που ήταν αρμόδιος για την παρακολούθηση υλοποιήσεως του Προγράμματος από την ΕΤΑΝΑΜ, διατύπωσε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες επιφυλάξεις:

Δαπάνες Μισθοδοσίας
Ετεροχρονισμένη καταβολή δαπανών μισθοδοσίας (αντίθετα με τις προβλεπόμενες στην οικεία εθνική νομοθεσία διατάξεις)
Εξόφληση δαπανών μισθοδοσίας μέσω μετρητών (από την ανάλυση του λ/μου όψεως, στον οποίο είχε μεταφερθεί στο σύνολο της προκαταβολής που είχε χορηγηθεί στην ανωτέρω Ο.Τ.Δ., δεν προκύπτουν εκταμιεύσεις που να οδηγούνται με σαφήνεια στην αποπληρωμή δαπανών μισθοδοσίας και ως εκ τούτου φαίνεται να παραμένει ανεξόφλητο το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας που περιλαμβάνονται στο αίτημα μερικής πληρωμής)
 Από την ανάλυση του λ/μου όψεως, πολύ μεγάλο μέρος της προκαταβολής που χορηγήθηκε από το ΕΠ ΑΛΙΕΙΑ χρησιμοποιήθηκε για δαπάνες που δεν άπτονται του τοπικού προγράμματος
Υπογεγραμμένες αποδείξεις είσπραξης μισθοδοσίας από τους υπαλλήλους της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. (ενώ βάσει των ανωτέρω δεν προκύπτουν ανάλογες εξοφλήσεις).
Επί των ανωτέρω διαπιστώσεων, ζητήθηκε η γνώμη της ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, η οποία -εκπροσωπούμενη από στελέχη και συνεργάτες της σε ικανό αριθμό επιτόπιων συναντήσεων - απεδέχθη προφορικά ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν έχουν καταβληθεί και προς τούτο επικαλέστηκε ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο έχει συναφθεί μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας και των εργαζομένων, βάσει του οποίου έχει συμφωνηθεί άτυπος εσωτερικός δανεισμός με παράλληλη άρση της καταβολής μισθοδοσίας με σκοπό την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Από τα ανωτέρω ευρήματα φαίνεται να προκύπτουν ανεξόφλητες δαπάνες ύψους περίπου 75.000 Ευρώ».



Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα, στα τεθέντα ερωτήματα προσήκουν, οι ακόλουθες απαντήσεις, σύμφωνα με το ΝΣΚ:
α) Εάν η αναθέτουσα αρχή, αφού εξετάσει τη σύνθεση της ΕΔΤΠ, κρίνει ότι αυτή πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 45 παρ. 1, 2 και 4 του 30 κανονισμού 1198/2006, του άρθρου 23 παρ. 1 του κανονισμού 498/2007 και του άρθρου 3 παρ. 1 της Συμβάσεως, μπορεί να την εγκρίνει εκ των υστέρων, τα υπ'αριθ. 9/7-12-2012 και 10/16-1-2013 όμως πρακτικά της ΕΔΤΠ που εκδόθηκαν χωρίς να προϋπάρχει έγκριση της συνθέσεώς της, θα πρέπει να επαναληφθούν μετά την χορήγηση της εγκρίσεως. Η ενενηκονθήμερη προθεσμία του άρθρου 19 παρ. 14 της ΚΥΑ 1911/2010 είναι ενδεικτική και έχει την έννοια της έντονης υποδείξεως για ταχεία ενέργεια.
Κατά συνέπεια, εγκύρως θα εκδοθούν αποφάσεις εντάξεως στο Πρόγραμμα μετά την έγκριση της συνθέσεως της ΕΔΤΠ και καθ'υπέρβαση της εν λόγω προθεσμίας, θα πρέπει όμως να εκδοθούν άμεσα, λαμβανομένου υπόψη του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του Προγράμματος και να συνεκτιμηθεί και το επίκαιρο των υποβληθεισών προτάσεων.

β) Υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 40 Ν. 3863/2010, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξόφληση δαπανών μισθοδοσίας μέσω μετρητών.
Περαιτέρω, για το ζήτημα κατά πόσον δαπάνες μισθοδοσίας χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα για άλλους σκοπούς, χρειάζεται να διεξαχθεί έλεγχος, ο οποίος, κατά τα άρθρα 59 του κανονισμού 1198/2006 και 25 του κανονισμού 498/2007 θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και να στοχεύει στην επαλήθευση της πραγματικής πραγματοποίησης των δαπανών, στη διασφάλιση τηρήσεως από τον δικαιούχο χωριστού λογαριασμού για την εφαρμογή του Προγράμματος και χωριστού λογιστικού συστήματος ή επαρκούς λογιστικής κωδικοποίησης για όλες τις συναλλαγές, καθώς και στη διασφάλιση επαρκούς διαδρομής λογιστικού ελέγχου και να εξετάσει εξονυχιστικά όλα τα απαιτούμενα από τις διατάξεις ιδίως των άρθρων 17 παρ. 3 και 23 της ΚΥΑ 1911/2010 και των άρθρων 4 παρ. 1, 6 παρ. 1, καθώς και των άρθρων 7, και 9 παρ. 2 και 10 της ΥΑ 551/2011, όπως επίσης και του άρθρου 11 παρ. 1 και 3 της Συμβάσεως στοιχεία, όλα τα αναγκαία στοιχεία για την εκτίμηση του από 11-2-2013 ενημερωτικού σημειώματος του αρμοδίου υπαλλήλου, όλα τα αναφερόμενα στο υπ'αριθ. 465/3-4-2013 έγγραφο απόψεων της ΕΤΑΝΑΜ, μεταξύ των οποίων και το επικαλούμενο ιδιωτικό συμφωνητικό και 31 οποιοδήποτε άλλο έγγραφο κρίνει αναγκαίο για το σχηματισμό γνώμης και τη σύνταξη πορίσματος.
Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ότι από την χρηματοδότηση του Προγράμματος διενεργήθηκαν δαπάνες μη σχετιζόμενες με την υλοποίηση του Προγράμματος, αλλά για άλλους σκοπούς, επέρχεται λύση της Συμβάσεως για παράβαση των όρων της, κατά τα άρθρα 18 και 20 αυτής, καταλογισμός των παρανόμως καταβληθέντων ποσών, σύμφωνα με τα άρθρα 26 παρ. 4 της ΚΥΑ 1911/2010 και 14 παρ. 5 της Συμβάσεως και, σε περίπτωση που δημιουργηθούν υπόνοιες τελέσεως ποινικών αδικημάτων, θα πρέπει να αποσταλεί ο φάκελος της υποθέσεως στον αρμόδιο Εισαγγελέα για διερεύνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: