Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ανεκμετάλλευτος πλούτος για την 'Ήπειρο τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά!


Οι καθολικές διακηρύξεις για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, δημιουργούν αμυδρές ελπίδες ότι οι αρμόδιοι επιτέλους θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους και σε μια άκρως αποδοτική δραστηριότητα, που είναι η παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, της τεχνητής ευμάρειας, δεν είχε στην ουσία κανένα οργανωμένο πρόγραμμα για τα φυτά αυτά, από τα οποία είναι  πλούσια  η Ελληνική φύση και ιδιαίτερα η Ηπειρωτική.  που άλλωστε από αρχαιοτάτων χρόνων με τους περίφημους «Βικογιατρούς» έχει αφήσει εποχή στην ιστορία και συνέδραμε στην εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης.
Αποτέλεσμα σήμερα  να μην υπάρχει ούτε καν ελάχιστη δραστηριότητα σε παραγωγή και εξαγωγή αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών, τη στιγμή που η γειτονική Αλβανία είναι τρίτη σε εξαγωγές στην Ευρώπη. Και το εξωφρενικό και συνάμα εξοργιστικό είναι ότι μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών, προέρχονται από την Ελληνική γη, την οποία λεηλατούν παράνομα, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώθηκε και κατά τον πλέον επίσημο τρόπο με τον εντοπισμό μέσα στο καλοκαίρι από δυνάμεις της Αστυνομίας δύο περιστατικών στην ακριτική επαρχία των Φιλιατών.
Τα προηγούμενα χρόνια η Πολιτεία δεν είχε μεριμνήσει για την ανάπτυξη του κλάδου, για την προτροπή νέων- και όχι μόνο-  να ενασχοληθούν με τα βότανα. Το αντίθετο μάλιστα συνέβαινε, καθώς και όσοι είχαν τη διάθεση να ασχοληθούν με αυτά βρέθηκαν γρήγορα μπροστά σε αδιέξοδο, τόσο εξαιτίας της γραφειοκρατίας, όσο και από τις πρόσθετες διαδικασίες που απαιτούνταν για τυποποίηση, πιστοποίηση κλπ. 
Αν και αργά, το Ελληνικό κράτος φαίνεται να αλλάζει ρότα και πρόσφατα θέσπισε νομικό πλαίσιο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την κατάρτιση Εθνικού καταλόγου για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας μας, με απώτερο στόχο να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με έμφαση στην καινοτομία.
Η στόχευση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για την Ήπειρο, που θεωρείται προνομιακή περιοχή για δεκάδες αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρξουν οργανωμένες κινήσεις για καλλιέργειες, μεταποίηση κλπ. Είναι μια ακόμη μεγάλη «πηγή» δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τις οποίες έχει ανάγκη η Ήπειρος. Η δυναμική που έχει ο κλάδος, τονίστηκε και σε ημερίδα που οργάνωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών. Κατά τη διάρκειά της τονίστηκε ότι η χώρα μας, μπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρασκευή φυτικών εκχυλισμάτων με φυτικές προδιαγραφές, φαρμάκων φυτικής προέλευσης, καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής. Με 700 ιθαγενή φυτά, η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε μία αγορά που γνωρίζει μεγάλη αύξηση.


Τοποθετήσεις
Στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου και στην προοπτική χρηματοδότησής του από τη νέα Κ.Α.Π. αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος.
Η Υφυπουργός Υγείας Κ. Παπακώστα επεσήμανε πως θα πρέπει να θεσπιστεί ένας οδικός χάρτης, κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας και μέσω του ΕΟΦ, ο οποίος θα δίνει κατευθύνσεις για τον τρόπο παρασκευής, αλλά και για την ασφαλή χρήση των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στη χώρα μας, ενώ απαραίτητη χαρακτήρισε τη συνεργασία των φορέων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία καινοτομίας και αειφόρου ανάπτυξης στη χώρα.
Στις αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες που έχει ελληνική χλωρίδα με τα μοναδικά ενδημικά φυτά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης. Όπως σημείωσε, ο ΕΟΦ θέλει να συνδράμει στη διαμόρφωση και ενίσχυση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την έξοδο από την κρίση. «Το ζήτημα το οποίο σήμερα θέσαμε σε δημόσια συζήτηση είναι η πρώτη μας συνδρομή και συμβολή στην ανάγκη υλοποίησης μιας νέας οικονομικής στρατηγικής που στο επίκεντρό της έχει τις νέες επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Λιντζέρης, εκτιμώντας ότι «η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή την παραγωγική δραστηριότητα. Έχει την ευκαιρία να αποτελέσει μια από τις βασικές χώρες παραγωγής πρώτης ύλης, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Και συγχρόνως να δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και επέκτασης της φαρμακοβιομηχανίας».
Ευκαιρία χαρακτήρισε τα φαρμακευτικά φυτά για τον ασθενή και για τη χώρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή γιατί και αυτά είναι φάρμακα, δηλαδή έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.



Και σε τοπικό επίπεδο;
Από τα όσα τονίστηκαν στην ημερίδα είναι σαφής ο προβληματισμός και η αναζήτηση τρόπων για την προώθηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε αρωματικά και  φαρμακευτικά φυτά. Η Πολιτεία θα πρέπει να επισπεύσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να αρθούν όλα τα αντικίνητρα και να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του κλάδου. Όπως δράση πρέπει να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο και οι φορείς, ώστε να ενημερώσουν σε πρώτη φάση για τα είδη που ευδοκιμούν στην Ήπειρο και σε δεύτερο στάδιο να δώσουν ερεθίσματα στους νέους και κυρίως σε όσους- και είναι εκατοντάδες- έχουν σπουδάσει σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ. πάνω σε αγροτικά ζητήματα, ώστε να ασχοληθούν με το επάγγελμα που μπορεί να αποδειχθεί «χρυσοφόρο» τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: