Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

''Πάρτι'' αδιαφάνειας. Πώς στήθηκε το οικονομικό σκάνδαλο με τις «χρυσές» παραλίες της Μυκόνου

Πώς στήθηκε το οικονομικό σκάνδαλο με τις «χρυσές» παραλίες της Μυκόνου

Σοβαρές καταγγελίες για «πάρτι» φοροδιαφυγής, αλλά και έντονο παρασκήνιο σχετικά με το πώς και σε ποιους ενοικιάζονται οι χρυσοφόρες παραλίες της Μυκόνου, έρχονται στο φως. Όταν για μια ολόκληρη σεζόν παραλίες φημισμένες στις οποίες πηγαίνουν καθημερινά χιλιάδες λουόμενοι μισθώνονται με 1.500 και 2.000 ευρώ για όλη τη σεζόν, τότε προκύπτουν ερωτήματα για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση.

Σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή αναφέρει ότι στο Καλό Λιβάδι, εκεί που συνέβη το καλοκαίρι το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 10χρονου, εκτός της παραλίας αναπτύσσονται και θαλάσσια σπορ. Ο επιχειρηματίας στη συγκεκριμένη παραλία, ακολούθησε την... τυπική διαδικασία.
Λίγες ημέρες μόνον πριν από το διαγωνισμό είχε υποβληθεί μήνυση εναντίον του καθώς πέραν των θαλασσίων σπορ είχε αναπτύξει, παρανόμως φυσικά, και ομπρέλες - ξαπλώστρες, παρέχοντας πλήρη «μυκονιάτικη φιλοξενία» στους λουομένους.


Πώς στήθηκε το οικονομικό σκάνδαλο με τις «χρυσές» παραλίες της Μυκόνου


Μάλιστα, εναντίον της υπογραφής της σύμβασης είχε ταχθεί ένα μέλος της επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, οι ενστάσεις του οποίου ωστόσο αγνοήθηκαν. Ενδεικτικό, άλλωστε, του εναγκαλισμού δημοτικών αρχών και επιχειρηματιών είναι και το γεγονός ότι στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης, μετά την πανελλήνια κατακραυγή, δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα και διαβιβάστηκαν στο υπ. Εσωτερικών, είναι σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά για το οικονομικό πάρτι της Μυκόνου και, προφανώς, και άλλων τουριστικών προορισμών ανά την Ελλάδα. Από τα 13 τμήματα παραλίας που ενοικιάστηκαν, δύο διατέθηκαν έναντι του ποσού των 141.000 ευρώ (500 τ.μ. παραλίας στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν 50 «σετ» ομπρέλας με ξαπλώστρες), ενώ ένα ακόμη παραχωρήθηκε προς 25.050 ευρώ, μόλις 50 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης. 

Εφόσον εγκαταστάθηκαν μόνον οι 50 προβλεπόμενες ομπρέλες και δεν υπήρξαν οι συνήθεις στην Ελλάδα... επεκτάσεις, προκύπτει ένα κόστος 500 ευρώ ανά σετ ομπρέλας - ξαπλώστρας, το οποίο δεν αποκλείεται να αποσβένεται εντός ολίγων ημερών, σε περιόδους αιχμής. Από εκεί και πέρα για σειρά εκμεταλλεύσεων, τύποις μόλις 50 τ.μ. για την εκμετάλλευση θαλασσίων σπορ, τα ενοίκια που καταβάλλονται κυμαίνονται στα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο παραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: