Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Όσο πάνε και... αδειάζουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας και αδυναμίας συνεισφοράς των εκκλησιαζομένων, τα παγκάρια των Εκκλησιών στην Ήπειρο

PAGARI

Αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες είναι στις μέρες μας η Ελλαδική Εκκλησία και τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί είναι λίγο - πολύ ίδια με αυτά που έχουν όλες οι Μητροπόλεις της Ηπείρου, οι οποίες επίσης πλήττονται ιδιαίτερα, όπως και όλη η Ήπειρος, από την κρίση.


Το... παγκάρι όσο πάει αδειάζει λόγω της οικονομικής δυσχέρειας. Πάνω από 70% είναι η μείωση των εσόδων της Εκκλησίας και είναι πλέον αντιμέτωπη με άνοιγμα εκατομμυρίων στα ταμεία της. Δύο είναι οι βασικές αιτίες γι' αυτό. Από τη μία, η πτώση της οικονομικής απόδοσης των ακινήτων της και από την άλλη, το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους πιστούς να αφήνουν ελάχιστα χρήματα, ενώ η μείωση των μυστηρίων και των δωρεών διογκώνει το πρόβλημα.

Πρόβλημα στα ακίνητα
Βασική πηγή εσόδων της Εκκλησίας είναι τα ακίνητά της, ωστόσο αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος τους, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου, είναι ξενοίκιαστα, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί αισθητά τα μισθώματα σε τουλάχιστον 605 οικήματα, με την πτώση να φτάνει ακόμα και στο 60%! Παράλληλα, από το 2008 σταμάτησε η καταβολή τραπεζικών μερισμάτων, που επίσης αποτελούσαν βασικό έσοδο για την Εκκλησία.

Στα Γιάννενα
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης που προκαλεί δυσχέρειες στην Εκκλησία. Διαθέτει μεγάλο αριθμό ακινήτων που εκμεταλλεύεται νοικιάζοντάς τα. Σήμερα πολλά απ' αυτά έχουν μείνει κενά ή το μίσθωμά τους έχει μειωθεί, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις «τρέχουν».
Επίσης η Μητρόπολη λάμβανε ως το 2008 ένα σημαντικό ποσό από την Εθνική Τράπεζα ως μέρισμα για τις μετοχές της σ' αυτήν. Με αυτό το ποσό χρηματοδοτούσε το κοινωφελές έργο της και τα ιδρύματά της όπως το Γηροκομείο «Ζωσιμάδες». Τα τελευταία χρόνια που δεν εισπράττει το μέρισμα, έχουν εμφανιστεί πολλά προβλήματα, όπως έχει ξαναγράφει ο «Π.Λ.», με βασικότερο την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Γηροκομείου.




Καταγραφή περιουσίας
Πάντως, μετά τον θάνατο του κυρού Θεόκλητου, η Αρχιεπισκοπή ζήτησε καταγραφή κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων όλων των ενοριών της Μητρόπολης Ιωαννίνων και αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσο για τον νέο Μητροπολίτη, ο κ. Μάξιμος προς το παρόν ενημερώνεται και στη συνέχεια θα μιλήσει στα ΜΜΕ για την υπάρχουσα κατάσταση.

Πολλά ακίνητα
Η εκκλησιαστική περιουσία περιλαμβάνει σε πανελλαδικό επίπεδο 300 δεσμευμένα ακίνητα, 570 ακίνητα, διαμερίσματα γραφεία, 225.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 7.400 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις και 440 οικόπεδα εντός σχεδίου. Ωστόσο, τα έσοδά της από την εκμετάλλευση της περιουσίας αυτής διαρκώς συρρικνώνονται.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα έσοδα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών μειώθηκαν από 10 εκατ. που ήταν το 2011 σε περίπου 9.330.000 εκατ. το 2012 και σε 7.400.000 περίπου το 2013, ενώ αναμένεται να πέσουν κι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: