Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αρχίζει η Σούπερ Λίγκα ποδοσφαίρου. Θρίαμβος της επαρχίας και των Ελλήνων προπονητών



Η μπάλα στα σέντρα. Για... 36η φορά επί επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Με την περιφέρεια και τους Ελληνες προπονητές να κερδίζουν, σε πρώτη φάση, τις εντυπώσεις και να σχηματίζουν «κυβέρνηση» και τον Ολυμπιακό να αποτελεί για ακόμη μία χρονιά το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος, του 42ου από ιδρύσεως του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
Η επαρχία, λοιπόν, δεν έχει απλώς λόγο, διαθέτει κυρίαρχο λόγο, καθώς έβαλε στην άκρη τους εκπροσώπους των μεγάλων αστικών κέντρων, που βλέπουν διαρκώς τη δύναμή τους να μειώνεται.
Πριν από έντεκα χρόνια (αγωνιστική περίοδος 2003-2004) η Αττική εκπροσωπούνταν με 10 συλλόγους (ΑΕΚ, Αιγάλεω, Ακράτητος, Ιωνικός, Καλλιθέα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Προοδευτική, Χαλκηδόνα), η Θεσσαλονίκη με τρεις (Αρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ) και η περιφέρεια επίσης με τρεις (OΦΗ, Πανηλειακός, Skoda Ξάνθη), ενώ στο 36ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα που ξεκινά σήμερα η Αττική παρουσιάζεται με τέσσερις ομάδες (Ατρόμητος, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος), η Θεσσαλονίκη με μία (ΠΑΟΚ) και η επαρχία με δεκατρείς (!) εκπροσώπους (Αστέρας Τρίπολης, Βέροια, Εργοτέλης, Καλλονή, Κέρκυρα, Λεβαδειακός, Ξάνθη, ΟΦΗ, Νίκη Βόλου, Παναιτωλικός, Πανθρακικός, ΠΑΣ Γιάννινα, Πλατανιάς), ποσοστό 72,2% (!), γεγονός μοναδικό στην ιστορία της Α' Εθνικής.


Οπως, βέβαια, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η νησιωτική Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη παρουσία της από καθιέρωσης Α' Εθνικής, με πέντε εκπροσώπους (Εργοτέλης, Καλλονή, Κέρκυρα, ΟΦΗ, Πλατανιάς). Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση της επαρχίας ήταν την αγωνιστική περίοδο 1996-97, όταν διέθετε εννέα εκπροσώπους (Καστοριά, Εδεσσα, Βέροια, Ξάνθη, Καβάλα, Παναχαϊκή, Πανηλειακός, Καλαμάτα, ΟΦΗ) σε σύνολο 18 ομάδων. Οσο για τη χειρότερή της, ήταν στις αγωνιστικές περιόδους 1960-61 (Δόξα Δράμας, Παναιγιάλειος) και 1961-62 (Δόξα Δράμας, Νίκη Βόλου), όταν συμμετείχε με δύο ομάδες.
Οι Ελληνες προπονητές κάνουν τη δική τους... επανάσταση, καθώς μόνον πέντε θα είναι αλλοδαποί. Πρόκειται για τους Ισπανούς Μίτσελ (Ολυμπιακός), Χοσέ Κάρλος Γκρανέρο (Βέροια), Χουάν Φεράντο (Εργοτέλης), τον Ιταλό Τζενάρο Γκατούζο (ΟΦΗ) και τον Ολλανδό Γουίλιαν Βλουτ (Νίκη Βόλου). Οι Ελληνες κόουτς είναι οι Αγγελος Αναστασιάδης (ΠΑΟΚ), Γιάννης Αναστασίου (Παναθηναϊκός), Γιώργος Παράσχος (Ατρόμητος), Στάικος Βεργέτης (Αστέρας Τρίπολης), Γιάννης Πετράκης (ΠΑΣ Γιάννινα), Σάκης Τσιώλης (Skoda Ξάνθη), Ακης Μάντζιος (Πανθρακικός), Δημήτρης Τερεζόπουλος (Πανιώνιος), Γιάννης Χριστόπουλος (Πλατανιάς), Σάββας Παντελίδης (Λεβαδειακός), Μάκης Χάβος (Παναιτωλικός), Γιάννης Μαντζουράκης (Καλλονή), Μιχάλης Γρηγορίου (Κέρκυρα).


Μακροβιότεροι
Μπορεί ο ιδιοκτήτης της Skoda Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, να... αναζητούσε με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19/6/2014, προπονητή «νέο, ωραίο, γνώστη της αγγλικής, πτυχιούχο γαλλικής φιλοσοφίας, απόφοιτο του Χάρβαρντ και με μεταπτυχιακό στην πυρηνική φυσική και γνωρίζοντας και λίγο από ποδόσφαιρο», αλλά τελικά κατέληξε στον Σάκη Τσιώλη.
Από όλους τους (παραμένοντες) προπονητές που παρουσιάζονται στο νέο πρωτάθλημα ο Μάκης Χάβος είναι εκείνος με τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής σε πάγκο ομάδας... κερδίζοντας κατά 12 ημέρες τον Μίτσελ. Ο πρώτος ανέλαβε τον Παναιτωλικό στις 24/1/2013 και ο Ισπανός τον Ολυμπιακό στις 5/2/2013. Από πέρυσι συνεχίζουν στον πάγκο των ομάδων τους και οι Αναστασίου (ΠΑΟ), Βεργέτης (Αστέρας Τρίπολης), Παράσχος (Ατρόμητος), Πετράκης (ΠΑΣ Γιάννινα), Μάντζιος (Πανθρακικός), Παντελίδης (Λεβαδειακός), Μαντζουράκης (Καλλονή), Γρηγορίου (Κέρκυρα), ενώ πέραν των ξένων, νεοπροσληφθέντες είναι οι Αναστασιάδης (ΠΑΟΚ), Τσιώλης (Ξάνθη), Χριστόπουλος (Πλατανιάς), Τερεζόπουλος (Πανιώνιος).
Η Νίκη Βόλου επέστρεψε στην Α' Εθνική ύστερα από 48 χρόνια, ωστόσο δεν κατάφερε να αδειοδοτηθεί, όπως έγινε και με τους Πανιώνιο, ΠΑΣ Γιάννινα. Και στις τρεις εν λόγω ομάδες επιτρέπεται να αποκτήσουν μέχρι τρεις παίχτες ηλικίας άνω των 24 ετών, ενώ τους παρακρατείται το 20% των πάγιων εσόδων τους (τηλεοπτικά, ΟΠΑΠ, χορηγίες) για την εξόφληση παλαιών χρεών. Η νεοφώτιστη Νίκη Βόλου οδηγήθηκε στη λύση των δανεικών παιχτών, αποκτώντας εννέα ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι πέντε είναι από τον Παναθηναϊκό!
Η μπάλα στη... σέντρα, με την καχυποψία, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, να βρίσκεται σε θέση άμυνας και να ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί, αλλά και τον νέο αρχιδιαιτητή Χιου Ντάλας να... απειλεί πως θα βάλει τάξη στα κακώς κείμενα της ελληνικής διαιτησίας. Το μόνο που δεν μπορεί να αυξήσει είναι τους θεατές των γηπέδων, οι οποίοι συνεχώς μειώνονται, με τον μέσο όρο αγωνιστικής να κυμαίνεται περί τους 35.000 φιλάθλους. Κι όταν κάνεις συγκρίσεις με την πρεμιέρα του πρώτου πρωταθλήματος της Α' Εθνικής (1959-1960), την οποία είχαν παρακολουθήσει 41.500 θεατές (!), θλίβεσαι.
Οσον αφορά τις μεταγραφές, οι ελληνικές ομάδες απέκτησαν παίχτες από 38 χώρες, με την Ισπανία και την Αργεντινή (από 14 ποδοσφαιριστές) να αποτελούν τις κυρίαρχες αγορές.


Κάνουν τη διαφορά με την παρουσία τους στα γήπεδα
Αφελάι και Αμπιντάλ
Η Μπαρτσελόνα και οι... αναποδιές κοινός τόπος και για τους δύο. Τον πρώτο, που πήγε με πολλά όνειρα στο «Καμπ Νου», πριν από τρία χρόνια, τον πλήγωσαν οι τραυματισμοί. Τον δεύτερο, η μοίρα της ζωής. Υποβλήθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια σε μεταμόσχευση ύπατος, αλλά βγήκε νικητής ο γεννημένος μαχητής. Πέρυσι, στα 33 του, απέδειξε στη Μονακό, με την οποία αγωνίστηκε σε 29 αγώνες, ότι παραμένει μεγάλος και τρανός.
Αριέλ Ιμπαγάσα
Σε δύο μήνες ο Αργεντινός άσος θα κλείσει τα 38 του χρόνια. Ωστόσο ο... μάγος τσέπης, μετά τη φυγή του από τον Ολυμπιακό, αποτέλεσε «μήλον της Εριδος» για δύο συλλόγους της Σούπερ Λίγκας: τον Πανιώνιο και τη Βέροια. Ο πρώτος, που τον κέρδισε τελικά, του προσέφερε τις επιλογές της μεγαλούπολης, ενώ η μακεδονική ομάδα περισσότερα λεφτά. Η «Πλατεία» απέκτησε έναν «πυλώνα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: