Τρίτη 21 Μαΐου 2013

The Doors - GLORIA. Έφυγε από τη ζωή ο συνιδρυτής των Doors Ρέι Μάνζαρεκ.



42 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του Τζιμ Μόρισον, ένα ακόμα από τα ιδρυτικά μέλη των θρυλικών Doors, ο κιμπορντίστας Ρέι Μάνζαρεκ πέθανε σε ηλικία 74 χρονών, από την επάρατο νόσο.
Όπως αναφέρει το συγκρότημα σε σχετική του ανακοίνωση, ο Μάνζαρεκ άφησε την τελευταία του πνοή στο Ροζενχάιμ της Γερμανίας, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο πολωνικής καταγωγής μουσικός μεγάλωσε στο Σικάγο όπου έμαθε πιάνο. Το μουσικό του μέλλον καθορίστηκε από την...αγάπη του για τον κινηματογράφο, καθώς οι σπουδές του για την έβδομη τέχνη την τριετία 1962-65 στην Καλιφόρνια τού επεφύλασσαν τη γνωριμία του με τον Τζιμ Μόρισον, τη μεγάλη μορφή του μετέπειτα ροκ συγκροτήματος των Doors.
Οι δυο τους συναντήθηκαν σε μια παραλία όπου ο Τζιμ Μόρισον του ζήτησε να ακούσει ορισμένα από τα τραγούδια που είχε γράψει. Ο Μάνζαρεκ ενθουσιάστηκε από το ταλέντο του και πρότεινε να δημιουργήσουν ένα ροκ συγκρότημα. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Doors.
Με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Ρόμπι Κρίγκερ και του ντράμερ Τζον Ντένσμορ άρχισε η πορεία προς την επιτυχία και την παγκόσμια καθιέρωση.
Τον Ιανουάριο του 1967 οι Doors εξέδωσαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους, ενώ τον Απρίλιο του 1971 κυκλοφόρησε το «L.Α. Woman» που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα τους.
Μετά τους Doors ο Μάνζαρεκ κυκλοφόρησε δύο σόλο άλμπουμ. Έπαιξε με διάφορα συγκροτήματα με πιο σημαντικό τους Nite City στους οποίους συμμετείχε και ο πρώην μπασίστας των Blondie, Νάιτζελ Χάρισον. Το 1983 σε συνεργασία με τον Philip Glass, ηχογράφησε μία ροκ διασκευή του Carmina Burana του Carl Orff. Επίσης έπαιξε με τον Ίγκι Ποπ και έκανε παραγωγή στους Echo & the Bunnymen και στους X.
Το 1998 κυκλοφόρησε το βιβλίο Light My Fire: My Life with The Doors. Ακολούθησαν το 2001 το μυθιστόρημα The Poet in Exile, το οποίο ερευνά τον αστικό μύθο ότι ο Τζιμ Μόρισον σκηνοθέτησε τον θάνατό του και το 2006 το μυθιστόρημα Snake Moon. 



www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: