Σάββατο 11 Μαΐου 2013

O Βενιζέλος, ο Παπανδρέου και τα ασυμμάζευτα


Μετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις οποίες έλαβε η αντιπαράθεση κορυφής με φόντο τον οικονομικό κυκεώνα στο ΠΑΣΟΚ, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη σηματοδότησε την έναρξη μίας επιχείρησης κατευνασμού η οποία προβάλλει μάλλον προσχηματική, αν αναλογιστεί κανείς τα χαρακτηριστικά της αλληλοτροφοδοτούμενης κρίσης στην Ιπποκράτους: Τα χρέη προκαλούν πλημμύρα στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητεί την έξοδο κινδύνου προσδοκώντας ταυτόχρονα πολιτικά οφέλη και ο Γιώργος Παπανδρέου δένεται στο κατάρτι του Τιτανικού με το βλέμμα στο ένδοξο παρελθόν.


Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με καίριο ρόλο στο πρόσφατο παρελθόν, περιγράφει τις σημερινές συνθήκες στην Ιπποκράτους με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο: «Είναι σαν ο Χ να μεταβιβάζει μία προβληματική επιχείρηση στον Ψ και μετά από λίγο καιρό ο δεύτερος να αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, αφού από τη μία πλευρά είναι βουτηγμένος στα χρέη και από την άλλη πλευρά το προϊόν που πουλάει δεν τραβάει. Αυτομάτως, το πρόβλημα για τον Ψ δεν είναι ο Χ παρά η ίδια η προβληματική επιχείρηση από την οποία πλέον προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαχθεί».
Η συγκεκριμένη παρομοίωση χρησιμοποιήθηκε από την πηγή του tvxs.gr ως προθάλαμος για την εκτίμηση ότι ο Ευ.Βενιζέλος επιδιώκει να πολώσει το κλίμα γύρω από τις υπαρκτές οικονομικές εκκρεμότητες του κόμματος, σε σημείο που να μπορέσει να δικαιολογήσει επαρκώς τη δημιουργία ενός νέου ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αφήσει πίσω το παλιό ΠΑΣΟΚ, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη.

Μάλιστα, η ίδια ανάλυση θεωρεί σε αυτό το πλαίσιο πιθανή προοπτική μία συνέργεια με κάποια από τα υπόλοιπα υπερχρεωμένα κόμματα: «Όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, και στη δεξιά και στην αριστερά. Σημειωτέον, το timing της ανακίνησης του θέματος δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να δει κανείς τις ημερομηνίες λήξης των οικονομικών υποχρεώσεων του ΠΑΣΟΚ στην Αγροτική Τράπεζα».
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που συνοδεύουν τις τελευταίες εξελίξεις και θέλουν πιθανή μία αυτονόμηση του λεγόμενου «παπανδρεϊκού» μπλοκ εν μέσω του τεταμένου κλίματος στο ΠΑΣΟΚ, ο συνομιλητής εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει λόγο να προβεί τώρα σε μία αντίστοιχη κίνηση: «Αν ήθελε να το κάνει, θα το είχε πράξει ήδη, αξιοποιώντας το και σε μία ευρύτερη πολιτική στρατηγική. Αντιθέτως, θα θέλει σίγουρα να απαντήσει σε επικρίσεις που δέχεται ενίοτε, ότι με τις επιλογές του δεν έχει σεβαστεί το κόμμα του πατέρα του κ.ο.κ.».

Στο μεταξύ, μετά από μία περίοδο αλλεπάλληλων συγκρούσεων, διαρροών και καταγγελιών στο εσωτερικό του κόμματος περί «μαύρης τρύπας» στα ταμεία, μέσα από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, έγινε λόγος για απλό συσσωρευμένο χρέος.

Το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλά για ελλείμματα όπως αυτά που συναντά κανείς... και στα καλύτερα τα σπίτια, επισημαίνοντας ως μοναδική διαφορά το γεγονός ότι η ηγεσία επιλέγει να δώσει τέλος στην υπερχρέωση.

Παραπέμποντας για περισσότερα στην επικείμενη επίσημη παρουσίαση του πορίσματος της σχετικής έρευνας, μεταφέρει ότι δεν λείπει αξιοσημείωτος αριθμός παραστατικών και τονίζει ότι την περίοδο από το 2003 έως το 2011 το κομματικό χρέος επιβαρυνόταν με 10 εκατ. ετησίως (20 εκατ. έσοδα και 30 εκατ. δαπάνες).

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι όλος αυτός ο ντόρος έχει πλήξει ιδιαίτερα την εικόνα του στην κοινή γνώμη και πως σίγουρα το δικό του θέμα οικονομικής διαχείρισης διευκολύνει συνειρμούς που αφορούν ευρύτερα στη σημερινή κατάσταση της χώρας. 


Του Βασίλη Κωστούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: