Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Γαλλογερμανικό «New Deal» κατά της ανεργίας των νέων. Κοινή πρωτοβουλία για τη χορήγηση πιστώσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε επιχειρήσεις που θα απασχολούν νέους.

Γαλλογερμανικό «New Deal» κατά της ανεργίας των νέων

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει κυριολεκτικά τους νέους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (βλ. του «ευρωπαϊκού νότου») αναλαμβάνουν από κοινού Γερμανία και Γαλλία, με τη χορήγηση πιστώσεων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε επιχειρήσεις που θα απασχολούν εργαζομένους της συγκεκριμένης κατηγορίας.


Οπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με την- φιλόδοξη- επωνυμία «New Deal για την Ευρώπη» (με σαφή αναφορά στη σειρά μέτρων οικονομικής ανάκαμψης, γνωστά και ως New Deal, που ελήφθησαν τη δεκαετία του '30 στις ΗΠΑ από τον τότε αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ) αναμένεται να παρουσιαστεί από κοινού από τον γάλλο υπουργό Εργασίας κ. Μισέλ Σαπέν και τη γερμανίδα ομόλογό του κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις 28 Μαΐου στο Παρίσι. Διοργανωτής του συνεδρίου είναι ο γνωστός γερμανο-αμερικανός (με εβραϊκές ρίζες) επενδυτής και φιλάνθρωπος κ. Νίκολας Μπέργκρουεν, ενώ παρόντες στην εκδήλωση, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, κ.κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί. 

Τι προβλέπει το σχέδιο 
Σύμφωνα με την «Rheinische Post», το σχέδιο, το οποίο προσυπογράφουν μεταξύ άλλων «μεγάλες επιχειρήσεις», προβλέπει τη χορήγηση πιστώσεων «ύψους πολλών δισεκατομμυρίων (sic)», από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), σε επιχειρήσεις οι οποίες θα απασχολήσουν ή θα επιμορφώσουν νέους.
Στο πλαίσιο των δράσεων για την πάταξη της ανεργίας των νέων, η οποία έχει λάβει δραματικές διαστάσεις κυρίως στον «ευρωπαϊκό νότο», η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη δεσμευτεί να χορηγήσει, μέσω του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» από το 2014 έως το 2020 το ποσό των 6 δισ. ευρώ. Η πρωτοβουλία «New Deal για την Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, αναμένεται να λειτουργήσει ως μόχλευση για το ανωτέρω ποσό, μέσω της χορήγησης από την ΕΙΒ εγγυήσεων, ύψους έως και 10 φορές πιο πάνω, φθάνοντας ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ, στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. 

«Μάστιγα» η ανεργία των νέων στην ΕΕ 
Η γαλλο-γερμανική κίνηση για την τόνωση της απασχόλησης των νέων έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία το ποσοστό ανεργίας της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζει συνεχή αύξηση σε χώρες του «ευρωπαϊκού νότου» απειλώντας την ίδια τη συνοχή της ΕΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 14-24 ετών φθάνει το 38,7%, την Πορτογαλία το 38,6%, την Ισπανία το 55,5%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 64%. Αλλά και στην Ιρλανδία το συγκεκριμένο ποσοστό φθάνει το 30,9%, ενώ στην Κύπρο και τη Γαλλία το 28,4% και το 26,9% αντίστοιχα. Οι δραματικές- όσο και αυξητικές- διαστάσεις του φαινομένου έχουν θορυβήσει ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς, με τις φωνές που ζητούν δραστικότερα μέτρα για την αντιμετώπισή της ανεργίας των νέων να πληθαίνουν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Ενρίκο Λέτα ζήτησε να καταρτιστεί και να συζητηθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου κατεπείγον σχέδιο για την αντιμετώπιση της «μάστιγας» της ανεργίας των νέων, όπως τη χαρακτήρισε, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς εργασία για τους νέους δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε για τα κράτη- μέλη ούτε για την ΕΕ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: