Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ακόμη και τους Εθνικά κληροδοτήματα σκοπεύουν να ξεπουλήσουν. Mεθοδεύουν την κατάργηση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται την περιουσία του Ζάππα και τις ιδιοκτησίες του Ζαππείου. Ποιοι έβαλαν στο μάτι το Ζάππειο Μέγαρο;


«Πας Ελλην χωρίς εξαίρεσιν έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση την εκτέλεσιν των διατάξεων της διαθήκης μου» έγραφε τον Οκτώβριο του 1860 ο Hπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης που μεγαλούργησε στην Ανατολική Ευρώπη, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και ταγματάρχης επί τιμή του ελληνικού στρατού, Ευαγγελής Ζάππας


Λες και προέβλεπε ότι 153 χρόνια αργότερα θα προσπαθούσαν δύο Ελληνες υπουργοί να καταστρατηγήσουν τις τελευταίες επιθυμίες του ανθρώπου που έδωσε το αίμα αλλά και την περιουσία του για την πατρίδα. Με εγκυκλίους τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών από τον περασμένο Ιανουάριο μεθοδεύουν την κατάργηση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται την περιουσία του Ζάππα και τις ιδιοκτησίες του Ζαππείου και είναι από τα ελάχιστα κερδοφόρα ιδρύματα του Δημοσίου.



Η εν λόγω Επιτροπή λειτουργεί απρόσκοπτα από την ίδρυσή της, υπέστη για πρακτικούς λόγους ορισμένες τροποποιήσεις στη μακρόχρονη λειτουργία της, αλλά δεν τόλμησε κανείς -μηδέ των Γερμανών κατακτητών εξαιρουμένων- να διανοηθεί την κατάργησή της. Επιπροσθέτως, οι έγγραφες καταγγελίες που έχουν σταλεί ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι «το τελευταίο διάστημα επιβουλεύονται την εκμετάλλευση του Ζαππείου Μεγάρου διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα με σκοπό το προσωπικό τους όφελος, παραγνωρίζοντας ότι το Ζάππειο αποτελεί περιουσία του έθνους»!


Ολα ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου 2013, όταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέσω του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε πληροφορίες για την οργανωτική δομή, τις αρμοδιότητες, το προσωπικό, τις δαπάνες κ.ά. του νομικού προσώπου Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Ετσι ονομάζεται το νομικό πρόσωπο που ιδρύθηκε έπειτα από συνεννοήσεις του Ευαγγέλη Ζάππα με το ελληνικό κράτος, ακόμη από τα χρόνια του Οθωνα. Γνωρίζοντας, το πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη, τις παθογένειες της ελληνικής διοίκησης προσπάθησε, με όσο το δυνατόν λεπτομερέστερο τρόπο να διασφαλίσει πως η προσφορά του στην πατρίδα θα έπιανε τόπο και το Ζάππειο που ήθελε να ιδρύσει θα εκπροσωπεί στο διηνεκές τις αξίες και τους αγώνες των Ελλήνων.

Πλην όμως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκοντας, όπως αναφέρει σε έγγραφό του προς τη διοίκηση του Ζαππείου, να είναι η διοίκηση του Δημοσίου «αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη» και να μην επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός «με τα έξοδα λειτουργίας φορέων που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, εν όψει και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την υλοποίηση και του προγράμματος σταθερότητας» εξετάζει και την κατάργηση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Αλλά το Ζάππειο λειτουργεί με δικό του προϋπολογισμό και όχι μόνο δεν επιχορηγείται από το ελληνικό κράτος, αλλά εισφέρει σημαντικούς φόρους που προέρχονται από μισθώσεις. Συγκεκριμένα, από το 2004 μέχρι το 2012, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο φόρους ύψους 4.900.000 ευρώ! Εξάλλου, οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν και απόγονοι του Ζάππα, όπως ήθελε ο ίδιος, είναι συμβολικές και κυμαίνονται από 90 μέχρι 150 ευρώ μηνιαίως.

Εξάλλου, το άρθρο 109 του Συντάγματος αναφέρει ξεκάθαρα ότι «δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης ή κωδίκελου ή δωρεάς ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού». Ακόμη περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση που το Ζάππειο και οι δραστηριότητές του εκπροσωπούν τα όνειρα και τη διαδρομή ενός λαού, ο οποίος από την απελευθέρωσή του εκφράστηκε με τις πράξεις μιας δράκας ευεργετών. Ο πάμπτωχος φουστανελάς Ευαγγέλης Ζάππας, όταν τέλειωσε η Επανάσταση και ελευθερώθηκε η πατρίδα, ξεκίνησε να βρει την τύχη του στο Βουκουρέστι, απογοητευμένος από τις εσωτερικές έριδες. Μεγαλούργησε, ανέγειρε το Μέγαρό του, τοποθέτησε στην είσοδο δύο φουστανελοφόρους και σχεδίαζε τον τρόπο που θα ευεργετούσε την πατρίδα του. «Εγραψα ιδιοχείρως την παρούσα και την επιβεβαιώνω διά της υπογραφής μου, όπως έχει το κύρος και την ισχύν εις τον αιώνα τον άπαντα» έγραφε στη διαθήκη του και καλούσε όλους τους Ελληνες να προστατεύσουν τη δική τους περιουσία, η οποία βρίσκεται πλέον σε ορατό κίνδυνο.

Η Αίγλη και το Καλλιμάρμαρο

Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων διαχειρίζεται τα 125 στρέμματα, που αντιστοιχούν στους Κήπους του Ζαππείου, οι οποίοι περικλείονται από τους δρόμους Ηρώδου Αττικού - Βασ. Κωνσταντίνου - Βασ. Ολγας και Βασ. Αμαλίας και στα οποία περιλαμβάνεται και η Αίγλη, τα ενοίκια της οποία εισπράττει η Επιτροπή. Επίσης, στην ιδιοκτησία του Ζαππείου περιλαμβάνονται οι λόφοι του Αρδηττού και της Αγρας, αλλά και το Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι δαπάνες για τη συντήρηση των λόφων, τις οποίες καθ' ολοκληρίαν καλύπτει η Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Επίσης, έσοδα εξασφαλίζει η Επιτροπή από την ενοικίαση των εγκαταστάσεων και αιθουσών του Ζαππείου για γιορτές και εκδηλώσεις, καθώς και την ενοικίαση του καταστήματος ΟΑΣΙΣ στη λεωφόρο Αμαλίας και ενός περιπτέρου που βρίσκεται στην πρόσοψη του ίδιου δρόμου.

Ελευθέριος Σκιαδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: