Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Προγράμματα δύο κομμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάβει αριστερό φλας η «Πλατφόρμα». Πόλεμος συνιστωσών.


Κατέθεσε δεύτερο κείμενο προγραμματικών θέσεων, η αριστερή ''πλατφόρμα'',  με διαπιστώσεις ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιδευτεί στο μυωπικό ευρωκεντρισμό» και ότι «αυτή η Ε.Ε. πλέον δεν μετασχηματίζεται»

Δύο κείμενα που αποτυπώνουν τις σαφείς αποστάσεις σε βασικές πολιτικές θέσεις, ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία και την αριστερή μειοψηφία, συνιστούν τη βάση της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται το βράδυ. 


Βαθαίνει η πολιτική διαφωνία Τσίπρα-Λαφαζάνη, αλλά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν απειλείται. Στο επίσημο κείμενο των Θέσεων, που κατατέθηκε με σκοπό να αποτελέσει την ιδρυτική διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε το κείμενο συμβολής της «Αριστερής Πλατφόρμας» που σε βασικά ζητήματα (όπως π.χ. το νόμισμα και η Ευρωζώνη) βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος. 
Παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις συνιστώσες (ΔΕΑ, ΔΗΚΚΙ, ΚΕΔΑ και Ενεργοί Πολίτες) αντιδρούν στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, πράγμα που προϋποθέτει την αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών αμέσως μετά το συνέδριο του Ιουλίου. 

«Να απεμπλακεί» 
Αντιθέτως με την ηγεσία που εκτιμά ότι η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με αυτή της Ευρώπης και ότι η λύση στα Μνημόνια θα βρεθεί μέσα από την αλλαγή συσχετισμών στους κόλπους της Ευρωζώνης, στο κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας» προτάσσεται το συμπέρασμα ότι αυτή η Ε.Ε. πλέον δεν μετασχηματίζεται και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απεμπλακεί από έναν «μυωπικό ευρωκεντρισμό» στον οποίο «έχει παγιδευτεί». 
«Ενα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά καταστροφή ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα Μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο. Και διευκρινίζεται ότι η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά δηλώνει αποφασιστικότητα να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο. 
Προσθέτει ακόμη η «Αριστερή Πλατφόρμα» ότι, κατά τα πρότυπα του ΑΚΕΛ, και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου, με τις ιδιαίτερες εκδοχές και παραμέτρους του, «θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, απευθυνόμενες και σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση». 
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «υπό τις νέες συνθήκες που προκύπτουν όχι μόνον από τη ραγδαία αυταρχικοποίηση της Ε.Ε. αλλά τις γενικότερες που συντελούνται στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο, οφείλει να μην περιορίζει τις σχέσεις του μόνο με ορισμένα τμήματα της Αριστεράς των χωρών της Ε.Ε., αλλά να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με αριστερές προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρου του κόσμου». 

Και αιχμές 
Παρά τις διαφορές αυτές, η «Αριστερή Πλατφόρμα» διακρίνει πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου. Αφήνει όμως και αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας, τονίζοντας ότι το ιδρυτικό Συνέδριο δεν διεξάγεται «για να υπηρετήσει εσωκομματικές σκοπιμότητες ούτε για την αντιμετώπιση εσωκομματικών αντιπάλων ή το ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών». 
Καταλογίζει, δε, σε ηγετικά στελέχη ότι διατυπώνουν «δημόσια και επιλεκτικά ως απόψεις του κόμματος και όχι ως προσωπική τους άποψη, πολύ διαφορετικές θέσεις από τις επεξεργασμένες και συλλογικά αποφασισμένες θέσεις». 
Τέλος, στο κείμενο συμβολής της «Αριστερής Πλατφόρμας» επισημαίνεται η στασιμότητα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις περίπου ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ενώ τονίζεται ότι για να ξεκολλήσει από αυτά τα ποσοστά και να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης», κόντρα στα σενάρια για πιθανή μετεξέλιξή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τύπου ΠΑΣΟΚ. 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κερδίσει περισσότερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, που την έχει απόλυτα ανάγκη για την ενίσχυση της επιρροής του, με μια ενδεχόμενη πορεία αναδίπλωσης και συστημικής "υπευθυνότητας", στρογγυλεύοντας τις αιχμές των θέσεών του, λειαίνοντας τις οξείες γωνίες της τακτικής του, κρατώντας αποστάσεις από "δύσκολους" κοινωνικούς αγώνες, διαλεγόμενος με κέντρα εξουσίας που πρέπει να αμφισβητηθούν και ακολουθώντας την παραδοσιακή ολισθηρή πορεία που ακολούθησαν κατά καιρούς οι διάφορες εκδοχές αξιωματικών αντιπολιτεύσεων στη χώρα μας», αναφέρει το κείμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: