Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Επιστρέφει ο Καρατζαφέρης στη Ν.Δ.; Ενώ ο Σαμαράς δείχνει να επιτυγχάνει τη συσπείρωση, ο Βενιζέλος διεκδικεί να μετεξελίξει το ΠΑΣΟΚ σε δεξιά πατερίτσα του Σαμαρά.

thumbnail.jpeg

Με την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κίνα, στα τέλη της εβδομάδας, θα ξεκινήσουν ουσιαστικά και οι διεργασίες στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, προκειμένου - όπως τονίζουν έμπειρα κομματικά στελέχη - το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, να εκπέμπει όχι μόνο το μήνυμα της ανανέωσης αλλά και να σηματοδοτεί την αμφίπλευρη ιδεολογική και πολιτική διεύρυνση της συντηρητικής παράταξης της χώρας....


Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό που και ο πρωθυπουργός συμφωνεί, είναι πως το συνέδριο δεν πρέπει να είναι μια απλή κομματική διαδικασία, αλλά ένα γεγονός που θα επικυρώσει την απόφαση για μια αμφίπλευρη διεύρυνση της επιρροής του κόμματος. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα «άνοιγμα» της ΝΔ και του ίδιου του κ. Σαμαρά και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», σε ό,τι αφορά την «κάλυψη» του χώρου της «δεξιάς», η ΝΔ ετοιμάζει μια σειρά από πολιτικές κινήσεις, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο που -για πρώτη φορά μετά το 1981- υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η ΝΔ να έχει δύο κόμματα στα δεξιά της. Τους ΑΝ.ΕΛ. και τη «Χρυσή Αυγή».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δίνει το στίγμα των δικών του προθέσεων, με δήλωση που κάνει στο «Έθνος της Κυριακής», για το συνέδριο και τον ρόλο που αυτό θα πρέπει να διαδραματίσει στις εξελίξεις στην Κεντροδεξιά.

«Το συνέδριο της ΝΔ δεν μπορεί να είναι ένα εσωστρεφές συνέδριο σαν τα προηγούμενα. Πρέπει να είναι ένα συνέδριο που θα χαράξει προοπτική μίας άλλης πολιτικής προσέγγισης των αναγκών του τόπου. Η "μία από τα ίδια" θα απογοητεύσει το σύνολο του αστικού κόσμου και θα ανοίξει τα πανιά στους έξαλλους και επιπόλαιους». Είναι σαφές ότι ο κ. Καρατζαφέρης διατηρεί μεν την αυτονομία των θέσεων και των προτάσεών του, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι αρνητικός ως προς μια πολιτική συνεργασία με τη ΝΔ, από την οποία άλλωστε ξεκίνησε και την πολιτική του διαδρομή. Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Καρατζαφέρης θα παραστεί στο συνέδριο του Ιουνίου, «κύκλοι» του ΛΑΟΣ ανέφεραν με νόημα: «Ο πρόεδρος ούτε αφελής είναι ούτε στείρα αντίληψη έχει για τις απαιτήσεις του σήμερα».

Πολύ καλά κάνει ο Σαμαράς με το άνοιγμα στον Καρατζαφέρη. Άλλωστε, οι ιδεολογικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο αντρών είναι ελάχιστες. Ο κόσμος της Ν.Δ. δε δείχνει να ενοχλείται. Δοκιμασμένος πια με Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, δε θα έχει πρόβλημα με την προσθήκη Καρατζαφέρη. Τούτο σίγουρα δεν ενοχλεί ούτε τον Βενιζέλο ούτε την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία μέχρι το μοίρασμα των υπουργείων και τον ανασχηματισμό θα σωπάσει ακόμη και σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.

Πάντως, αν δούμε με στυγνό ρεαλισμό τις πολιτικές ανακατατάξεις στα πρόσωπα, ο Σαμαράς δείχνει να επιτυγχάνει τη συσπείρωση και την προσέλευση στελεχών, αλλά ακόμη και την επιστροφή κάποιων εξ αυτών στο μαντρί. Εν αντιθέσει, ο Βενιζέλος δείχνει ικανός να διώξει από το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τους συγγενείς του και να μετεξελίξει το ΠΑΣΟΚ σε δεξιά πατριωτική πατερίτσα του Σαμαρά. Όσο για τον Κουβέλη, δε φαίνεται να τον πειράζει που είναι η αριστερή πατερίτσα. Άλλωστε, πατερίτσα ήταν, δεν έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: