Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Νέο ''χτύπημα'' στην κτηνοτροφία της Ηπείρου. Η κατάργηση και υποβάθμιση σημαντικών υπηρεσιών.


Οι «αναδιαρθρώσεις» σε Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Κατσικά και Ινστιτούτο Γάλακτος, καθώς και η εγκατάλειψη της Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων προκαλούν «τσουνάμι» αντιδράσεων απ' όλους την ώρα που ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης φθάνει σήμερα στην Άρτα.
«Βόμβα» στα θεμέλια της κτηνοτροφίας και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο βάζει η κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικάς, η συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στην Αθήνα και η σταδιακή εγκατάλειψη της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. 


Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου έχει ξεσηκωθεί από το ενδεχόμενο να χαθούν οι πολύτιμες αυτές υπηρεσίες από την περιοχή και σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη στην Άρτα (αναλυτικότερα στη συνέχεια) αναμένεται να ζητηθεί από τον Υπουργό η δέσμευση, ότι στην κατ' εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή της χώρας, δεν θα κλείσουν ή δεν θα συγχωνευθούν πολύτιμα «εργαλεία» για τον κλάδο, η επιβίωση του οποίου κρέμεται από .μια κλωστή. 

«Βροχή» οι αντιδράσεις. 
Ήδη οι αντιδράσεις για την επιχειρούμενη πολιτική του Υπουργείου είναι πολλές και ιδιαίτερα έντονες. Μόλις χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της Γαλακτοκομικής σημείωσε ότι «μπορεί να έχει συνεργασία πλήρη και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το ΤΕΙ Ηπείρου, στα θέματα της ζωοτεχνίας. Σεβόμενοι την ιστορία και το έργο της, κάναμε τη μελέτη για το τι πρέπει να γίνει στη Σχολή, και αυτό ζητήθηκε και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Την παραδώσαμε στο Υπουργείο και αναμένουμε απάντηση».     
Οι αντιδράσεις, μάλιστα, έχουν φθάσει έως και τη Βουλή, αφού οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ήπειρο (Χρήστος Μαντάς -Ιωαννίνων-, Όλγα Γεροβασίλη -Άρτα- και Κώστας Μπάρκας -Πρέβεζα) έθεσαν το θέμα στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καταθέτοντας επιστολή 5 Φορέων της Ηπείρου, της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου- Ιονίων Νήσων, του Συνδέσμου Γεωπόνων Ιωαννίνων και των Συλλόγων Γεωπόνων Θεσπρωτίας και Πρέβεζας αντίστοιχα. 
Όπως αναφέρουν στην επιστολή, οι ενδεχόμενες καταργήσεις και υποβαθμίσεις των υπηρεσιών θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της ύπαρξης στην Ήπειρο των σπάνιων φυλών προβάτων, όπως Μπούτσικο, Κατσικά, Καλλαρύτικη, Σαρακατσάνικο κ.α., οι οποίες «αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την κτηνοτροφία της Ηπείρου, την οποία η νεώτερη επιστημονική γενιά οφείλει, όχι απλά να διαφυλάξει, αλλά να την αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κτηνοτροφίας». 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Να σημειωθεί, ότι αυτές οι φυλές προβάτων κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω αιμομιξίας. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους συγκαταλέγεται, ότι είναι αυτόχθονες, άριστα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον της περιοχής, με δυνατότητα παραγωγής προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. το κρέας από την Καλλαρύτικη φυλή είναι πλούσιο σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη), ενώ δεν πρέπει να λησμονείται η συμβολή της ποιότητας του γάλακτος των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων στη διατήρηση της ονομασίας ΠΟΠ στην ελληνική φέτα.

Να παραμείνουν.
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννης Δεκόλης (συνυπογράφει την παραπάνω επιστολή), σημείωσε πως οι υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν στα Γιάννινα, καθώς είναι άκρως απαραίτητο, για την διατήρηση του κλάδου και την εξασφάλιση του μέλλοντός του, να γίνονται αναλύσεις στο γάλα και κυρίως να υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική καθοδήγηση. 
Ακόμη, υποστήριξε πως είναι απαραίτητη και η δημιουργία σφαγείου με τυποποιητήριο για το κρέας των σπάνιων φυλών. «Ο παραγωγός δεν έχει επιστημονική υποστήριξη στη φύση. Οι νέοι γεωπόνοι και κτηνίατροι κλείνονται στα γραφεία. Πρέπει όμως να εξοπλιστούν με επιστημονικό προσωπικό οι οργανώσεις των παραγωγών και βέβαια πρέπει να υπάρχει και η νέα γενιά για να κρατηθεί η κτηνοτροφία στα βουνά μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δεκόλης, που εκπροσωπεί μια Ένωση με πάνω από 300 μέλη- κτηνοτρόφους με περισσότερα από 50.000 αιγοπρόβατα. 

Η λύση. 
Αν και το Υπουργείο φέρεται ως αποφασισμένο να προχωρήσει στις πιο πάνω αλλαγές, κύκλοι επισημαίνουν πως υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί λύση, φθάνει βέβαια να ασκηθούν και ασφυκτικές πιέσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές. 
Άλλωστε, εάν δεν στηριχθεί η Ήπειρος, που αποτελεί την κατ' εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή της χώρας, τότε πώς ακριβώς εννοεί το Υπουργείο την στήριξη του πρωτογενούς τομέα; 
Να σημειωθεί, ότι η πρόταση του Συνδέσμου Γεωπόνων Ιωαννίνων, των Συλλόγων Γεωπόνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, του ΓΕΩΤΕΕ -Ηπείρου και Νήσων καθώς και της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου είναι η παραμονή της υποδομής έρευνας και εκπαίδευσης (Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κατσικά, Ινστιτούτο Γάλακτος και Γαλακτοκομική Σχολή) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Γιάννινα κάτω από μια ενιαία διοικητική δομή, ώστε να είναι ευέλικτη και ρεαλιστική η υποστήριξη λειτουργίας της, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ τους εφικτή, βιώσιμη και πολύτιμη για την παραγωγή πιστοποιημένων βελτιωμένων ζώων αναπαραγωγής, καθώς και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την ντόπια κτηνοτροφία. 

Η εκδήλωση. 
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα, στις 10 το πρωί, η ημερίδα με τίτλο «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.», που θα γίνει στην Άρτα, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Ο κ. Τσαυτάρης θα ενημερωθεί για τα προβλήματα της περιοχής και βέβαια για τις παραπάνω αντιδράσεις στην πολιτική του Υπουργείου του, με την ελπίδα όλων να είναι ότι τελικά οι καταργήσεις δεν θα γίνουν, καθώς έτσι θα δοθεί η. χαριστική βολή στην κτηνοτροφία. 
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επεσήμανε πως στη νέα εποχή που στρεφόμαστε από την κατανάλωση στην παραγωγικότητα, «έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για την αγροτική ανάπτυξη. Πιστεύουμε στον πρωταρχικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι αιρετές Περιφέρειες που έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο». Να σημειωθεί, ότι οι 13 Περιφερειάρχες έχουν ζητήσει, αλλά ακόμη αναμένουν συνάντηση με τον Υπουργό. 
***
Ελπίδα όλων, λοιπόν, είναι ότι ο Θανάσης Τσαυτάρης σήμερα δεν θα αδιαφορήσει στα αιτήματα των Ηπειρωτών και θα δώσει την βαρύτητα που αρμόζει σε αυτά. Άλλωστε, η αγροτοκτηνοτροφία στην περιοχή ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και τυχόν λανθασμένες κινήσεις (όπως οι καταργήσεις πολύτιμων φορέων) θα την. διαλύσουν οριστικά και θα καταστρέψουν κάθε έννοια επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: