Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Νησί του Πάσχα. Δέκα πληροφορίες για το πιο «επίκαιρο» νησί των ημερών.

n

Το Νησί του Πάσχα είναι ένα, άρα όχι «Νησιά του Πάσχα», που λέγαμε παλιά.



Βρίσκεται κανονικά στο τέλος του κόσμου, αφού είναι το πιο απομακρυσμένο από τη στεριά κατοικημένο νησί του πλανήτη. Το χωρίζουν από την κοντινότερη ακτή της Χιλής χιλιάδες χιλιόμετρα ωκεανού, συγκεκριμένα 3.512.

Διοικητικά ανήκει στη Χιλή.
Έχει 5800 μόνιμους κατοίκους.
Ονομάστηκε Νησί του Πάσχα από τον Ολλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen, που έπεσε πάνω του τη Κυριακή του Πάσχα του 1722, ενώ έψαχνε ένα άλλο νησί. Στα πολυνησιακά ονομάζεται Ράπα Νούι.

Μερικά από τα μυστήρια που κρύβει:
Α) Κανείς δεν ξέρει πώς και γιατί ήρθαν σε έναν τόσο απομονωμένο και μακρινό τόπο οι πρώτοι του κάτοικοι, καθώς και πώς επέζησαν από τον ωκεανό, τους καρχαρίες, τις θερμοκρασίες. 
Β) Πώς και γιατί προέκυψαν τα 887 γιγαντιαία μονολιθικά αγάλματα, γνωστά ως Μοάι. Μήπως τα έφτιαξαν εξωγήινοι;
Θα φτάσεις με το αεροπλάνο που εκτελεί το δρομολόγιο Σαντιάγο - Ταϊτή. Το Πάσχα βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής. Μια φορά το χρόνο περνάει από κει το πλοίο Soren Larsen, που σαλπάρει από Νέα Ζηλανδία.
Οι άνθρωποί του ζουν κυρίως από τον τουρισμό. Υπάρχουν περίπου 25 εστιατόρια.
Με αυτοκίνητο θα το εξερευνήσεις σε μερικές ώρες. Με ποδήλατο θα χρειαστείς κάτι παραπάνω, αλλά θα φας πολύ τράνταγμα στους χωματόδρομους.
Αξιοθέατα είναι φυσικά τα Μοάι, οι κρατήρες του ηφαιστείου, κάποιες σπηλιές και υπόγεια περάσματα, οι εξωτικές παραλίες.


n

n

Η ιστορία του νησιού από το BBC. Δείτε το βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: