Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Τα Τζουμέρκα θα τιμήσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ, προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο πατέρας του Ανδρέας Μπαρτζώκας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κεντρικό Άρτας.


Να πάρουμε κι εμείς ένα μεγαλύτερο μερίδιο χαράς, απ' την τεράστια επιτυχία του μπασκετικού Ολυμπιακού, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο σεμνός και ιδιαίτερα ικανός προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας, κατάγεται απ' το Κεντρικό Άρτας. Είναι δικό μας παιδί και έχει πάντα στο μυαλό του, τον τόπο καταγωγής του. 

Ο πατέρας του Ανδρέας Μπαρτζώκας, που ζει τις τελευταίες δεκαετίες στο Μαρούσι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κεντρικό Άρτας, όπου τελείωσε το σχολείο και έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές. Ακολούθως σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Ο πατέρας του Ανδρέας Μπαρτζώκας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επισκέπτεται την Άρτα και το χωριό του, ενώ παλιότερα μαζί του ήταν και ο πολυνίκης και σεμνός προπονητής του Ολυμπιακού.
Με ιδιαίτερη χαρά
Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκε το τηλεφώνημα της «Γ» ο πατέρας του προπονητή Γ. Μπαρτζώκα, Ανδρέας, μιας και δεν περίμενε να αναγνωριστεί τόσο η προσπάθειά του υιού του και απ' την ιδιαίτερη πατρίδα του. Του μιλήσαμε, για το πώς φτάσαμε να μιλήσουμε μαζί του, κάνοντας αναφορά και σε κοινούς γνωστούς απ' το χωριό του.
Μεταφέραμε την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε διά του δημάρχου κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστου Χασιάκου, του οποίου τα συγχαρητήρια μεταφέραμε, να τιμηθεί ο διακεκριμένος προπονητής, σε μια σεμνή εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο χωριό του.
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση, για να σημειώσει πως αυτές τις ημέρες ο προπονητής είναι απασχολημένος, γιατί πρέπει να αποδεσμευτεί απ' τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή. Μάλιστα την ώρα που μιλούσαμε ο προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας και όλη η αποστολή του Ολυμπιακού βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους τίμησε για την επιτυχία τους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Θα είμαστε σε τακτική επικοινωνία», μας είπε και η διοργάνωση μιας τιμητικής εκδήλωσης στον τόπο μας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Μικρός στο χωριό
Συμπαθέστατος ο κυρ Ανδρέας, γνωστός και σ' όλους τους αθλητικούς κύκλους, μιας και ασχολήθηκε κι αυτός με τον αθλητισμό, μας διηγήθηκε μια ιστορία, απ' αυτές που έφερνε τον μικρό Γιώργο για να γνωρίσει τα πάτρια εδάφη και να τα αγαπήσει, όπως και έγινε.
Χαριτολογώντας μας έλεγε για την διαφωνία που είχε την σύζυγό του, η οποία κατάγεται απ' την Μεσσηνία, για τον καλύτερο τόπο. Είπε λοιπόν στον μικρό Γιώργο να πάνε στο χωριό του, το Κεντρικό για δει εκεί τα μέγαρα, στα οποία και ο ίδιος μεγάλωσε και το πόσο όμορφο είναι το χωριό του. Φτάνοντας εκεί, ο μικρός έπεσε σε μια μικρή λιμνούλα με νερό και ακολούθως εξέφρασε την απορία προς τον πατέρα του, για τα μέγαρα που είχε στο Κεντρικό και φυσικά για την ομορφιά.
Μας το έλεγε αυτό ο κυρ Ανδρέας με μεγάλη χαρά, για να μας ξαναπεί, πως θα ξαναβρεθούμε στο χωριό, για την εκδήλωση που συζητήσαμε.

Χρ. Χασιάκος: Τιμή για τα Τζουμέρκα  
                                                                                                        

Η «Γ» πληροφόρησε τον δήμαρχο κεντρικών Τζουμέρκων, για την καταγωγή του κορυφαίου προπονητή του Ολυμπιακού Γιώργου Μπαρτζώκα και η πρώτη απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τα Τζουμέρκα, που ένα παιδί τους, οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ, στην κορυφή της Ευρώπης, με την κατάκτηση του τροπαίου απ' τον Ολυμπιακό, όπου ήταν προπονητής».

Για την συνέχεια η δήλωση του αφορούσε το τι θα γίνει. Μας είπε λοιπόν ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων: «Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, είναι αποφασισμένος να τιμήσει, σε μια σεμνή τελετή, στο χωριό του, τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης Γιώργο Μπαρτζώκα, που κατάγεται απ' την Δημοτική Κοινότητα Κεντρικού του Δήμου μας. Μια τελετή, η οποία θα έχει και τον συμβολισμό της, σε ότι αφορά τα παιδιά των Τζουμέρκων, που όπου κι αν βρεθούν προοδεύουν και διακρίνονται».
Καταλήγοντας ο κ. Χασιάκος, επανέλαβε τα συγχαρητήριά του και προς τον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα και την οικογένειά του.

Τα παιδιά της Άρτας                                                                                                     

Ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης Γιώργος Μπαρτζώκας, για τον άθλο του οποίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά σήμερα η «Γ», ας αποτελέσει την αφορμή, για μια διαπίστωση και την αναγκαία περισυλλογή. 

-Πόσα παιδιά απ' την Άρτα, μεγαλουργούν σ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και στον τόπο μας, είναι παντελώς άγνωστα, την στιγμή που θα μπορούσαν ν' αποτελούν τον πρεσβευτή της Άρτας και να ανοίγουν δρόμους, σε τομείς, που δεν υπάρχει -καλώς ή κακώς- πρόσβαση απ΄ τους τοπικούς παράγοντες.

Ευτυχώς για την πατρίδα μας, τα παιδιά της Άρτας, που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς, επιστήμες, πολιτισμός, αθλητισμός και αλλού, είναι πάρα πολλά. Και με διακρίσεις σημαντικές, όχι απλές.
Ακολουθεί μια ακόμη διαπίστωση: Τα παιδιά αυτά είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τον τόπο καταγωγής τους, με όποιο μέσο διαθέτουν. Το λένε και οι ίδιοι, με κάθε ευκαιρία, αλλά. Το αλλά, αφορά την μελαγχολική διαπίστωση που ακολουθεί:
-Ποτέ και κανένας, απ' όσους έτυχε να εκπροσωπούν τον τόπο μας, δεν έκανε την ελάχιστη προσπάθεια, να γνωρίσει και να αξιοποιήσει τα παιδιά αυτά, τα οποία πρέπει να επαναλάβουμε, έχουν την καλή διάθεση, να βοηθήσουν τον τόπο μας.
Αυτή η διαπίστωση, μπορεί να αφορά και την πρόοδο της Άρτας, που διαρκώς μας πληγώνει, για την πορεία της και μπορεί οι πάντες να αναθεματίζουμε όλους τους άλλους και να μην βλέπουμε την δική μας αδιαφορία και για τα αυτονόητα. 
Σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, τα παιδιά τους αποτελούν την σημαία τους. Παντού προβάλλονται και σε κάθε ευκαιρία αξιοποιούνται, με την καλή έννοια. Αποτελούν συμβούλους κάθε τοπικού παράγοντα, με το φιλότιμο ότι μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο τους.
Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε  σε συγκεκριμένα ονόματα παιδιών της Άρτας. Θα το επιχειρήσουμε σε επόμενο φύλλο της «Γ». Το θέμα που πρέπει να μας αφορά και η περίπτωση του Γ. Μπαρτζώκα, είναι η καλύτερη αιτία και αφορμή, αφορά το πόσο αξιοποιήθηκαν τα παιδιά που διαπρέπουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Η δική μας διαπίστωση, δεν χωρεί καμία αμφιβολία. Ποτέ και κανένας δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει την καλή διάθεση, των παιδιών της Άρτας.
Ευκαιρία είναι τώρα, να αλλάξει η πορεία και του τόπου μας. Να δοθεί έμφαση στους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να την βοηθήσουν, αντί να ομφαλοσκοπούμε, σε  αδιέξοδες και άγονες αντιπαραθέσεις, οι οποίες, αποδείχθηκε, μέχρι τώρα δεν έχουν προσφέρει κάτι καλό.
Ας το προσπαθήσουμε.
 ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: