Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Μπροστά σε εξελίξεις το ΠΑΣΟΚ. Η ακραία σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου επισπεύδει τις αλλαγές

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν μέσω της σύγκρουσης Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπανδρέου σαρωτικές αλλαγές με την «υπογραφή» του σημερινού προέδρου

Το σκηνικό της αναπόφευκτης σύγκρουσης μεταξύ του πρώην και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον χειρισμό τού, υπό κατάθεση, πορίσματος για τα οικονομικά της Ιπποκράτους, φέρνει ραγδαίες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες εσωκομματικές εξελίξεις.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν μέσω της σύγκρουσης Ευ. Βενιζέλου - Γ. Παπανδρέου σαρωτικές αλλαγές με την «υπογραφή» του σημερινού προέδρου


Αν και οι δύο πλευρές με την «παραίνεση» των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους αναχαιτίζοντας νέες «διαρροές» που θολώνουν το τοπίο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν μέσω της σύγκρουσης κορυφής, «ανατροπές» με την «υπογραφή» του σημερινού προέδρου.

Από το Συνέδριο στις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του στενού επιτελείου στην Ιπποκράτους έγιναν αναλυτικές συζητήσεις για τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και αναζητήθηκαν πειστικές απαντήσεις για την υπέρβασή τους.

Επεσαν πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στις κλειστές συσκέψεις συμφώνησαν ότι μόνο με κορυφαίες πολιτικές πρωτοβουλίες θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει την «απειλή» της παραμονής (ή και της περαιτέρω μείωσης) σε μονοψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκλήθησαν ειδικοί και επικοινωνιολόγοι, ενώ μοιράστηκε σε στελέχη ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσουν με «ναι και όχι».


Η ακραία σύγκρουση επισπεύδει τις αλλαγές


Το ίδιο διάστημα (με την επικαιρότητα να έχει «καυτά» θέματα, όπως η προετοιμασία και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα σενάρια περί ανασχηματισμού, η πορεία της προανακριτικής για τη «λίστα Λαγκάρντ», όπου ο Ευ. Βενιζέλος προσήλθε για να δώσει ηχηρές απαντήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.ά.), έμπιστοι συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ διοργάνωσαν «μυστικά δείπνα» για την ανταλλαγή απόψεων για τον πολιτικό κύκλο με αφετηρία την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και φινάλε τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.
Η τολμηρή πρόταση, που ωστόσο ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να κρατήσει στο συρτάρι και στη Συνδιάσκεψη πέρσι και στο φετινό Συνέδριο, λέγεται ότι ετέθη εκ νέου και σε πολλές εκδοχές. Αφορά τη μεγάλη «ανατροπή» που θέλει το ΠΑΣΟΚ να προετοιμάζεται να κατέλθει στις προσεχείς εκλογές με άλλο «πρόσωπο»: με νέο όνομα, σύμβολα και πρόσωπα που τάσσονται υπέρ του σχεδίου ανασυγκρότησης που επεξεργάζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτονόητη η στήριξη
Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης αποτελεί για τους στενούς συνομιλητές της ηγεσίας αυτονόητη στάση. Και ποιο μπορεί να είναι το προφίλ του... νέου ΠΑΣΟΚ; Εμπιστοι συνομιλητές του Ευ. Βενιζέλου υπενθυμίζουν ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην ευρύτερη ευρωσοσιαλδημοκρατική οικογένεια, γεγονός που του επιτρέπει να προσανατολιστεί στη δημιουργία του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Το δε πρόσφατο ταξίδι στις Βρυξέλλες του Φ. Κουβέλη ανοίγει ταυτόχρονα το παράθυρο ένταξης και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ΕΣΚ) σε σύντομο χρονικό διάστημα - εξέλιξη που η Ιπποκράτους αντιλαμβάνεται ως μια νέα περίοδο για πιο έντονο φλερτ με την Αγ. Κωσνταντίνου και στόχο τη συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ. Το πινγκ πονγκ των δηλώσεων
Στο εσωκομματικό πεδίο, το ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» εκτιμάται ότι θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, με αφορμή την έκθεση των έξι ελεγκτικών εταιρειών. Η άγρια αντιπαράθεση του 2007 αναβιώνει, αν και πολλά πρόσωπα έχουν «αποσυρθεί» από το κάδρο των πρωταγωνιστών κατά την τότε σύγκρουση Παπανδρέου - Βενιζέλου για την ηγεσία. Η 50λεπτη συζήτηση των κ. Βενιζέλου - Παπανδρέου είχε πολλές στιγμές έντασης, ενώ και οι δύο έδειχναν αποφασισμένοι να μη βάλουν νερό στο κρασί τους. Ο νυν αρχηγός θέλησε να παραδώσει έναν φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία - ο πρώην πρωθυπουργός το αρνήθηκε και εξέφρασε την οργή του για «άθλιες διαρροές με βάση ψευδή στοιχεία» (να σημειωθεί ότι τα περί ταξιδιού στην Κόστα Ρίκα με δαπάνη 200.000 ευρώ διαψεύστηκε χθες από τα «ΝΕΑ» που είχαν σχετικό δημοσίευμα). Ο Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι τον υπονομεύουν «δικοί του». Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε κάθε πιθανότητα, λέγοντας ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να μιλά εν ονόματί του (ο κ. Βενιζέλος εννοούσε τον Μ. Καρχιμάκη και την «Κίνηση των 75»).
Δημόσια παρέμβαση μέσω της ΝΕΤ για το θέμα έκανε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε πρόσφατα συνάντηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Βενιζέλος κάκιστα ξεκίνησε το θέμα. Το έκανε επειδή υπάρχουν διαρροές και φήμες στον Τύπο. Επρεπε να τις απορρίψει και να τις στιγματίσει», υποστήριξε ο Θόδωρος Πάγκαλος διαφωνώντας και με την κίνηση να καλέσει ο Ευ. Βενιζέλος τον Γ. Παπανδρέου για τον έλεγχο των οικονομικών. «Πρέπει να τελειώσει πρώτα ο έλεγχος, να πάνε τα στοιχεία στην Κεντρική Επιτροπή και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες να πάει το θέμα στον εισαγγελέα», επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος, που αν και υπερασπίστηκε τον κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι «δεν έπραξε καλά που δεν πήρε τον φάκελο - εγώ θα τον έπαιρνα και θα σχολίαζα το περιεχόμενό του». Τέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος ερωτηθείς για τις επιχορηγήσεις του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε πολλά εκατομμύρια. Ηταν κόμμα του 43%»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: