Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πόσος καιρός απαιτείται για να... προωθηθεί ένας φάκελος στο Δημόσιο;


Παρά τις όποιες προσπάθειες, η γραφειοκρατία -στην οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα και οι Κινέζοι- παραμένει ανίκητη. Απόδειξη; Για την παραλαβή, απλώς, φακέλου μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται σήμερα στην Ελλάδα, απαιτήθηκε περίπου ένας μήνας! 

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, το «γαϊτανάκι» της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των επενδυτών ξεκίνησε 31 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την 1 Μαρτίου!

Συγκεκριμένα, στις 31/1 η αρμόδια δημόσια υπηρεσία (δεν κατονομάζεται για ευνόητους λόγους) παραλαμβάνει τον φάκελο. Στις 1 Φεβρουαρίου αναζητείται ο υπάλληλος στον οποίο ο φάκελος θα χρεωθεί. Μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και στις 4 Φεβρουαρίου, ο υπάλληλος...βρέθηκε, αλλά επειδή δεν είχε χρόνο να εξετάσει τον φάκελο, όπως ο ίδιος ανέφερε, έπρεπε να αναζητηθεί κάποιος άλλος. 
Από τις 5 έως και τις 8 Φεβρουαρίου ο φάκελος παρέμενε σε κάποιο συρτάρι, μιας και ο υπάλληλος που θα τον χρεωθεί αγνοούνταν. Και με το πρώτο δεκαήμερο να έχει παρέλθει οριστικά, στις 11 Φεβρουαρίου απαιτήθηκε συνάντηση του επενδυτή με υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα, ώστε να «προχωρήσει» το θέμα. Τελικά, μία ημέρα αργότερα, βρέθηκε υπάλληλος για να χρεωθεί το φάκελο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Ο φάκελος μεταφέρθηκε από μία υπηρεσία σε άλλη (ο υπάλληλος της οποίας τον χρεώθηκε) και γι' αυτό απαιτούνταν η έκδοση ενός διαβιβαστικού εγγράφου. Το έγγραφο αυτό έπρεπε να παραληφθεί από υπάλληλο που απουσίαζε, γεγονός που «στοίχισε» μία ακόμη ημέρα στον επενδυτή.

Έτσι, αισίως φτάνουμε στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε ο υπάλληλος παρέλαβε το διαβιβαστικό. Και -Σαββατοκύριακου μεσολαβούντος- στις 18 του ίδιου μήνα το χαρτί «ανέμενε» στο γραφείο του επικεφαλής του εμπλεκόμενου οργανισμού να λάβει την υπογραφή του. 

Θα απαιτηθούν περίπου τρεις ημέρες, ώστε ο φάκελος να αναπαραχθεί σε αντίγραφα και να διανεμηθεί στις εμπλεκόμενες με την εξέτασή του υπηρεσίες. Ωστόσο, η διανομή του προς μελέτη φακέλου δεν γίνεται όπως-όπως, αφού υπάρχει... «εντεταλμένος» υπάλληλος που εκτελεί τη συγκεκριμένη...αποστολή (της διανομής στις υπηρεσίες). Ο οποίος στις 22 Φεβρουαρίου δεν είχε προσέλθει στην εργασία του εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης...

Άλλο ένα Σαββατοκύριακο μεσολαβεί για να ξημερώσει Δευτέρα (23/2) και να διαπιστωθεί ότι το διαβιβαστικό έγγραφο έχει χαθεί! Φτου και από την αρχή. Η μία υπηρεσία ξαναστέλνει στην άλλη το χαρτί. Το οποίο έπρεπε να παραληφθεί από υπάλληλο που δεν βρισκόταν στη θέση του, επειδή συμμετείχε σε σεμινάριο. Τελικά, στις 28 Φεβρουαρίου, στάλθηκαν, μέσω courier- με δαπάνες του επενδυτή- οι κόπιες του φακέλου στις εμπλεκόμενες με την εξέτασή τους υπηρεσίες. Και παρελήφθησαν την 1η Μαρτίου...
Απαιτήθηκε ένας μήνας για την πρωτοκόλληση και διανομή ενός φακέλου που αφορά στο προκαταρκτικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας...

Δημήτρης Δελεβέγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: