Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Από την Άρτα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε ...ξεχωριστό βάρος στην ανάπτυξη της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας


ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: «Δεν είμαστε γεωργική χώρα, όταν εισάγουμε τόσα προϊόντα.»

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:  «Το Υπουργείο να εμπιστευθεί τις Περιφέρειες.»

Με την ελπίδα, ότι τα όσα είπε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης από την Άρτα, για άμεση στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, δεν θα αποδειχθούν λόγια πτερόεντα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.


Ο Υπουργός έδειξε γνώστης των προβλημάτων της περιοχής και μάλιστα αυτών που έχουν προκύψει πρόσφατα, σχετικά με την κατάργηση και υποβάθμιση σημαντικών υπηρεσιών, όπως ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κατσικάς και το Ινστιτούτο Γάλακτος.

«Αχίλλειος πτέρνα»
Όπως ανέφερε, «πιστεύουμε, ότι η ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας περνάει από την ορεινή Ελλάδα. Ουσιαστικά, περνά από τον κορμό της Ηπείρου, γι' αυτό και θα υπάρχει ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα για την ορεινή Ελλάδα, προκειμένου όλος αυτός ο πλούτος να μπει στην παραγωγική διαδικασία και μάλιστα  να υποστηρίξει ένα από τα πιο αδύνατα σημεία της γεωργικής μας παραγωγικής διαδικασίας». 
Παραδέχθηκε δε, πως η κτηνοτροφία εξακολουθεί να είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας και πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να φανταστώ μια Ελλάδα, που θέλει να λέγεται και γεωργική, να εισάγει τόσα πολλά κτηνοτροφικά προϊόντα».  

Εμπιστοσύνη. 
Από την πλευρά του, ο Αλέκος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, ζήτησε από τον Υπουργό να εμπιστευτεί τις Περιφέρειες για την υλοποίηση αγροτικών προγραμμάτων, αλλά για την ευθύνη λειτουργίας σημαντικών αναπτυξιακών δομών, όπως η Γαλακτοκομική Σχολή. 
«Οι Περιφέρειες έδωσαν και δίνουν δείγματα γραφής. Διαχειρίζονται με απόλυτη επιτυχία όλα τα αγροτικά ζητήματα, φέρνουν με επιτυχία όλους τους κοινοτικούς ελέγχους. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ανέλαβε μάλιστα και δράσεις πέρα από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της. Πρέπει λοιπόν να μας εμπιστευτείτε» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος έχει οριστεί από την Ένωση των Περιφερειών ως αρμόδιος για αγροτικά θέματα. 

Προβλήματα. 
Σταχυολογώντας τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν και τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως: 
* Οι ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ  πνέουν τα λοίσθια και αναζητούν φορέα να τους δώσει χέρι βοήθειας,
* Οι βιολογικές καλλιέργειες «κόλλησαν», νέοι αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα τα εγκαταλείπουν. Αναδασμοί σταμάτησαν,  
* Τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης υπολειτουργούν και ουσιαστικά η παραγωγή ντόπιων φυλών ζώων, όπως το μπούτσικο, είναι ανεπαρκέστατη. «Για μας είναι αδιανόητο το Κέντρο παραγωγής μπούτσικου, που είναι η ταυτότητα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, να μεταφερθεί στα Γιαννιτσά. Το Κέντρο πρέπει να παραμείνει στην Ήπειρο και με τη συνεργασία του ΤΕΙ να αναπτύξει την παραγωγή του μπούτσικου και άλλων ντόπιων φυλών» ανέφερε και τέλος, 
* Οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί (Λούρου - Κορωνησίας) υπολειτουργούν.
Να σημειωθεί, ότι οι Περιφερειάρχες ζητούν από τη νέα προγραμματική περίοδο, να υπάρξουν 13 περιφερειακά προγράμματα που θα διαχειρίζονται οι Περιφέρειες και τα οποία θα στηρίζονται στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Βασικές κινήσεις. 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης σημείωσε ότι υπάρχει μεγίστη ανάγκη για κάλυψη του κενού στο σχεδιασμό αγροτικής ανάπτυξης. 
Ακόμη, πρότεινε τη δημιουργία ζωνών κτηνοτροφίας. «Δεν μπορούν μόνοι τους οι παραγωγοί μας. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν και οι σταβλικές εγκαταστάσεις...» σημείωσε και έκανε λόγο για κατευθυνόμενη παραγωγή αυτοχθόνων φυλών.

Μονάδα - πρότυπο
Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε και χοιροτροφή μονάδα στην περιοχή, η οποία είναι μια από τις πιο πρωτοποριακές και καινοτόμες και παράγει το 5% της ζωικής παραγωγής σε χοιρινό, αξιοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, αρχίζοντας από την γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου κ.α. 
Ακόμη, είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί ήπια μέσα στην μεταχείριση των ζώων. Επίσης, επεξεργάζεται τα λύματα, τα οποία γίνονται λίπασμα για τις καλλιέργειες των ζωοτροφών αλλά και βιοαέριο, το οποίο μετά από καθαρισμό προωθείται σε σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας!..

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Παπαλέξης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας και η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ. Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα. Ακόμη, να σημειωθεί ότι στον χώρο της εκδήλωσης είχαν μαζευτεί αρκετοί κτηνοτρόφοι, που διαμαρτύρονταν έντονα στον Υπουργό για τις συνθήκες στον κλάδο.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: