Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Από το «εγέρθητου!» στην επίθεση στον Καμίνη: ένας χρόνος ''χρυσή αυγή''.

Από το «εγέρθητου!» στην επίθεση στον Καμίνη: ένας χρόνος Χρυσή Αυγή

Στις 6 Μαΐου του 2012 η Ελλάδα μπήκε σε μια οδυνηρή περίοδο ακυβερνησίας, η οποία κράτησε για εβδομάδες απειλώντας σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο σωτηρίας της. Αλλά αυτό δεν ήταν το πιο επίπονο που προέκυψε από τις πρωτοφανείς - ως προς το μέγεθος της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού - εκλογές που έγιναν πριν από έναν χρόνο: εκείνη τη νύχτα η Ελλάδα θα ερχόταν αντιμέτωπη, για πρώτη φορά σοβαρά, με το φαινόμενο Χρυσή Αυγή.

Ηταν το βράδυ της 6ης Μαΐου 2012, όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ενθουσιασμένος από τις 440.000 ψήφους και το 6,97%, φώναζε ως άλλος Καίσαρας στους έκπληκτους δημοσιογράφους και μέσω των τηλεοπτικών καμερών σε όλο το Πανελλήνιο: «Veni, vidi, vici» ενώ έπειτα απειλούσε: «Η νέα χρυσή αυγή του ελληνισμού ξημερώνεται. Οσοι προδίδουν αυτήν την πατρίδα, ήρθε η ώρα να φοβηθούν. Ερχόμαστε».

Είχε προηγηθεί, λίγα λεπτά νωρίτερα, το περιβόητο «εγέρθητου!» που είχε διατάξει τους εμβρόντητους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, ένα πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου λίγο προτού ο αρχηγός μπει στην αίθουσα. Ενα πρωτοπαλίκαρο που θα το βλέπαμε και σε άλλα επεισόδια της χρυσαυγίτικης βαρβαρότητας.

Εκτοτε πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος. Και η Ελλάδα παρακολούθησε αυτήν την βαρβαρότητα με μια σταθερή αμηχανία. Για να φτάσουμε στις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης το περασμένο (Μεγάλο) Σάββατο ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια που θα οδηγούν στον αποκλεισμό «μορφωμάτων όπως η Χρυσή Αυγή», είχαν περάσει 12 μήνες απίστευτων περιστατικών, εντός και εκτός Βουλής, που αποτελούν ντροπή για τη Δημοκρατία.

Αλλά ένα πρόβλημα της Δημοκρατίας είναι και η εγγενής αντίφασή της, που λένε και οι πολιτικοί στοχαστές: Τους πιο θανατηφόρους εχθρούς της δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει με τα ίδια τους τα όπλα· έτσι αυτοαναιρείται.

Και έτσι, λίγο μετά τα κτηνώδη «εγέρθητου!», ήρθε το χαστούκι του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη προς τη «συνάδελφό» του, βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε μια τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 που έκανε τον γύρο του κόσμου - και που αποτελεί ντροπή και για την τηλεόραση αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Για αυτήν του την επαίσχυντη ενέργεια ήρθη μετά από μήνες η ασυλία του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και αναμένεται να αρθεί η ασυλία του Γιώργου Γερμενή, ο οποίος τη Μεγάλη Πέμπτη, οπλοφορώντας, επιτέθηκε στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και χτύπησε μια μικρή κοπέλα.

Μέχρι βέβαια το τελευταίο φεστιβάλ τραμπουκισμού ενός χρυσαυγίτη βουλευτή, είχαν προηγηθεί δεκάδες άλλα, σε λαϊκές αγορές, σε δικαστήρια, σε νοσοκομεία και βεβαίως μέσα στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς είχε ουρήσει δημοσίως στην είσοδο ενός καναλιού και έπειτα από βήματος Βουλής έλεγε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «Μεταξάδες».

Αλλοι αναρτούσαν εμβλήματα της Χούντας των Συνταγματαρχών, άλλοι δημιουργούσαν επεισόδια σε δημόσια νοσοκομεία «κυνηγώντας» αλλοδαπές νοσοκόμες και διοργανώνοντας ρατσιστικές αιμοδοσίες «μόνο για Ελληνες», άλλοι υποκαθιστούσαν τα όργανα της τάξης επιβάλλοντας νόμο α λα καρτ, και όταν τα όργανα δειλά αντιδρούσαν καθυβρίζονταν. Ο Ηλίας Κασιδιάρης που αποκαλούσε «χοντρό» τον Βαγγέλη Βενιζέλο που είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην Προανακριτική, ήταν ο ίδιος Ηλίας Κασιδιάρης εμφανιζόταν σε βίντεο να βρίζει αστυνομικό. Και όμως αυτόν τον άνθρωπο τρεις βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του για να παραπεμφθεί για το επεισόδιο με την Κανέλλη.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι δεν ήξερε πώς ψήφιζε, αλλά το περιστατικό μοιάζει χαρακτηριστικό της παρατεταμένης αμηχανίας με την οποία εδώ και έναν χρόνο, από εκείνη την αλλόκοτη βραδιά της 6ης Μαΐου 2012. Μια αμηχανία που συνεχίζει να θρέφει δημοσκοπικά τη Χρυσή Αυγή, αλλά κυρίως να γεμίζει τις δημόσιες και δυστυχώς τις ιδιωτικές, οικογενειακές, συζητήσεις με τη ρητορική του μίσους: «οι Ελληνες και οι άλλοι», «οι προδότες», «οι εχθροί του έθνους».

Η επίθεση εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ήταν το τελευταίο επεισόδιο χρυσαγίτικης βίας στη δημόσια ζωή. Προφανώς μέχρι το επόμενο. Διότι πολλά μπορεί κανείς να καταλογίσει στη Χρυσή Αυγή, εκτός από ένα: ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει...

Δείτε τα δύο video με το ''εγέρθητου'' και το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: