Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ενδοκυβερνητική βία από Σαμαρά.


Η κυβέρνηση έριξε το γάντι στους κυβερνητικούς εταίρους για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, αμφισβητώντας όχι μόνο το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου αλλά ακόμη και τη νομική αναγκαιότητά του, με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα και στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Π. Μπαλτάκου.

Το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, πάει στον κάλαθο των αχρήστων, διαφορετικά θα πρέπει να γίνει από την αρχή, σε νέο πλαίσιο που θα οριστεί μελλοντικά. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι αμετάκλητη και όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, «εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης και κυβερνητικοί εταίροι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, δεν μεταβάλουν στάση αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις εξελίξεις». Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ρίχνει το χαρτί των εκλογών, ωστόσο αυτή τη φορά οι κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για μπλόφα.

Πολύωρη σύσκεψη 
Ο καταιγισμός αντιδράσεων από βουλευτές της Ν.Δ. οδήγησε στην αναδίπλωση της κυβέρνησης και την έκδοση ανακοίνωσης από τον γ.γ. Π. Μπαλτάκο κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας πολύωρη σύσκεψη του γ.γ. της κυβέρνησης με τους στενούς συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, Κ. Μπούρα και Χρ. Λαζαρίδη, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη, του υφυπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών Αν. Νεράντζη, του γραμματέα της Κ.Ο. Αθ. Μπούρα και του Πρ. Παυλόπουλου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και οι ενστάσεις που έχουν εγερθεί στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η νομοθετική πρωτοβουλία Ρουπακιώτη αναβάλλεται επ' αόριστον.

Οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και οι προσωπικές παρεμβάσεις του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη έχουν περιπλέξει την κατάσταση και η κυβέρνηση πλέον βρίσκεται μπροστά σε μια κλιμακούμενη κρίση που, όπως εκτιμάται, είναι δύσκολο να κλείσει χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Αντ. Ρουπακιώτης δεν δείχνει διατεθειμένος να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και σύμφωνα με συνεργάτες του, θα αναμένει το επίσημο πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με παρατηρήσεις επί των διατάξεων. Διευκρινίζεται επίσης ότι στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής δεν διατυπώθηκαν παρατηρήσεις ούτε ζητήθηκαν διευκρινίσεις, πολύ περισσότερο δεν έγινε συζήτηση για τη νομική αναγκαιότητα της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Αντιθέτως στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Π. Μπαλτάκου επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Εγιναν παρατηρήσεις (από την ΚΕΝΕ) και ζητήθηκαν διευκρινίσεις κατ' αρχάς ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του.
Πέραν των επίσημων ενστάσεων, στην κλειστή σύσκεψη των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά υπήρξε η εκτίμηση ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη ενίσχυσης της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, επειδή το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1979 επαρκεί. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανάγνωση, η απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ρατσισμό που εξεδόθη το 2008 είναι δεσμευτική για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν αντιρατσιστική νομοθεσία.

Προς συνάντηση των τριών 
Οι εκτιμήσεις όμως του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και το ερώτημα είναι πώς θα επιχειρηθεί σύγκλιση από τη στιγμή που υπάρχει διαφωνία και ως προς την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου. Συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των τριών αρχηγών, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο ικανό να γεφυρώσει τις αποστάσεις της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και κυρίως με τη ΔΗΜΑΡ. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο η δυσαρέσκεια για τον Αντ. Ρουπακιώτη είναι μεγάλη, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται εάν η δυσαρέσκεια αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τους χειρισμούς του υπουργού ή την πρωτοβουλία καθαυτή. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αποδώσει την πρωτοβουλία σε απόφαση της κυβέρνησης. Τώρα από την πλευρά της κυβέρνησης δεν διευκρινίζεται αν αυτή η πρωτοβουλία είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Από τον Μπάμπη Αγρολάμπο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: