Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι Πόντιοι της πόλης της Πρέβεζας τίμησαν την ιστορική μνήμη.


Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Πρέβεζας, φρόντισαν να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη και παράλληλα να τιμήσουν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με την εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, το βράδυ του Σαββάτου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Πρέβεζας, κα. Βάσω Νίκου, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση ήταν τα μουσικά δρώμενα, τα ποντιακά μοιρολόγια (στη λύρα οι Δημήτρης Φούντογλου και Παναγιώτης Ιωαννίδης και στο τραγούδι η Σπυριδούλα Φούντογλου και η Χριστίνα Κυριακίδη).


Βασικός άξονας της εκδήλωσης όμως ήταν η ομιλία-διάλεξη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ευστάθιου Πελαγίδη, με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολεως και Αλύτρωτος ελληνισμός στην περίοδο της Γενοκτονίας, 1908-1923», όπου ανέλυσε με παράθεση στοιχείων, τον τρόπο που οργανώθηκε από τους Κεμαλιστές η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και των υπόλοιπων μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.


Την Κυριακή στις 11 το πρωί  τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και έγινε εκφώνηση ομιλίας, από τον Ευστάθιο Πελαγίδη, ενώ αμέσως μετά έγινε επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο πεσόντων της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και Ποντιακών Οργανώσεων.

Δείτε σχετικό βίντεο.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: