Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Εντυπωσιακή κίνηση από τον Σαμαρά: Διόρισε στον ΟΟΣΑ τον Βαγγέλη Παπαχρήστο



Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την έκπληξη σύμφωνα με το capital.gr και στέλνει στον ΟΟΣΑ τον Βαγγέλη Παπαχρήστο τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που διαγράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο του πρώτου Μνημονίου.

Με απόφαση πρωθυπουργού λοιπόν ο κ. Παπαχρήστος αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου της χώρας στον ΟΟΣΑ υπό τον Γεώργιο-Στυλιανό Πρεβελάκη, ο οποίος αντικατέστησε την Τίνα Μπιρμπίλη στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου.

Μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην βουλευτής δεν έθεσε υποψηφιότητα με άλλο κόμμα στις περσινές εκλογές (σ.σ. ακουγόταν ότι θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ).

Παραμένει σταθερά σε «αντιμνημονιακή πλεύση» και οι φήμες τον έφεραν να έχει δεχθεί τα εύσημα του κ. Σαμαρά για τη στάση του στην προηγούμενη Βουλή. Ως μέλη και οι δύο της κοινοβουλευτικής οικονομικής επιτροπής το 2008 (πριν ο σημερινός πρωθυπουργός αναλάβει υπουργός Πολιτισμού) είχαν «καλή συνεργασία» καθώς οι απόψεις τους για τα ζητήματα ύφεσης και λιτότητας συνέκλιναν.

Ειδικά αυτό το τελευταίο θεωρείται από τον κ. Παπαχρήστο «σημαντικό πεδίο δράσης» στον ΟΟΣΑ, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος διεθνής Οργανισμός που καυτηρίασε προ μηνών τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές της λιτότητας  που ακολουθεί η Ευρώπη.

Η τυπική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες προκειμένου ο ίδιος να μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ που θα γίνει στα τέλη Μαΐου στο Παρίσι.

Ο κ. Παπαχρήστος αντικαθιστά τον Γεώργιο Ζαραλή ο οποίος είχε διορισθεί σε αυτή τη θέση το 1996 από την κυβέρνηση Σημίτη. 

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1977-81.

Στα μαθητικά του χρόνια πήρε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, καθώς συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μεγ. Βρετανίας, όπου απέκτησε και Master Oικονομικών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Μεγ. Βρετανίας.

Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Πρέβεζας στις εκλογές του 1985. Αποχώρησε το 1989, διαφωνώντας με το σχηματισμό της Κυβέρνησης ΝΔ-Συνασπισμού.

Έχει ερευνητική και διδακτική πείρα. Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Είναι παντρεμένος με την Χειζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη που είναι πτυχιούχος του προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.



http://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: