Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η Ηπειρώτικη παραδοσιακή κομπανία «Λαλητάδες». Επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα.


Ήρθε το καλοκαίρι και είναι η εποχή, όπου οι Δήμοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς προετοιμάζουν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις τους, υπό το άγχος βέβαια και της οικονομικής κρίσης, η οποία χωρίς περιστροφές, οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων, να σκέφτεται πως η επιστροφή στις ρίζες μας και ειδικά στην μουσική μας παράδοση, είναι μονόδρομος.


Η πρόταση μας, αφορά την γνήσια προσέγγιση στην ηπειρώτικη δημοτική μας μουσική παράδοση, την οποία με θρησκευτική ευλάβεια υπηρετεί η γνωστή ηπειρώτικη ζυγιά «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ», η οποία έχει αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια, απ' τους ειδικούς της παραδοσιακής μας μουσικής και επί πλέον, αποσπάει τα καλύτερα σχόλια, όσων βρεθούν σε εκδηλώσεις που παρουσιάζουν την δουλειά τους.

Είναι, νομίζουμε, χρέος όλων όσων σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, να περιλάβουν σ' αυτές και την δημοτική μουσική παράδοση, την οποία όπως προαναφέρουμε, υπηρετεί το συγκρότημα «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ».



Οι «Λαλητάδες».


Οι «Λαλητάδες» είναι το ηπειρώτικο μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση «φυσικών» οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαγούτων και κρουστών (ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), με φωνητική "συλλογικότητά" εκεί όπου απαιτείται και σολιστική "εναλλαγή" των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά (και όχι μόνον) μέρη. 


Η κομπανία είναι εξαμελής και αποτελείται απο τον Δημήτρη Ρίζο στο κλαρίνο, τον Κώστα Κίκιλη στο βιολί, τον Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα στο λαούτο, τη Μαριφένια Ρίζου επίσης στο λαούτο, τη Ματίνα Τζήκα στα κρουστά και τον Δημήτρη Τσίπρα στο τραγούδι.


Η πρώτη δισκογραφική δουλειά των λαλητάδων παρήχθη τον Δεκέμβρη του 2004 και κυκλοφόρησε τον Μάη του 2005 με τον τίτλο "οι δρόμοι των λαλητάδων, τραγούδια και σκοποί της Ηπείρου, Τζουμερκιώτικη παράδοση" με 15 παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής. Από τα τέλη του Μάρτη κυκλοφόρησε ο νέος τους δίσκος με τίτλο " Τραγούδια και σκοποί της Ηπείρου, Τζουμερκιώτικη παράδοση Νο2 συνολικής διάρκειας 65 λεπτών με 12 τραγούδια και σκοπούς της περιοχής. (Λαφίνα ,Ψηλά στην Κωστελάτα-μέσα έξω, Μπαλατσός, Ηλιος, Γιάνναινα-Γιαννάκαινα, Δαφνοπόταμος, Αρβανιτοβλάχικος, Παιδιά μ γιατί στε ανάλαγα, Μαρία λεν την Παναγιά, Βασίλω, γιατί είναι μαύρα τα βουνά και το μνήμα του κλέφτη(μοιριολόϊ).

Ποιοι είναι

Για να δει κανένας, το μέγεθος της προσπάθειας που κάνουν όσοι αποτελούν την κομπανία ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ, αρκεί να ρίξουν μια ματιά, στα βιογραφικά τους. Το συμπέρασμα που θα οδηγηθούν, είναι ότι όλοι είναι εραστές της μουσικής μας παράδοσης, την οποία αποφάσισαν να υπηρετήσουν με πάθος.



Δημήτρης Ρίζος του Χριστοφόρου, κλαρίνο, απ τα Ρετσιανά της ορεινής Άρτας. Με τη μουσική ασχολήθηκε απο δώδεκα χρονών στη φιλαρμονική ¨Σκουφάς¨ της Άρτας. Σπούδασε Οικονομικά (πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π και Master στα Χρηματοιοκονομικά) και πέραν της μουσικής, είναι συνταξιούχος τραπεζικός. 

Φώτου Δημήτρης, λαούτο, απ τα Μάρμαρα Ιωαννίνων. Εκτός απ' τη μουσική, σπούδασε στην Καλών Τεχνών και είναι ζωγράφος. Στην κομπανία συμμετείχε απ το ξεκίνημά της, πριν ακόμα πάρει το όνομα ¨λαλητάδες¨. Συμμετέχει και σήμερα αλλά περισσότερο αποσπασματικά αφού τον. κέρδισε οριστικά η ζωγραφική.

Δημήτρης Ρίζος του Κλέωνα, λαούτο, απ' τα Ρετσιανά της ορεινής Άρτας, συνταξιούχος του Δημοσίου. Δάσκαλός του υπήρξε ο πατριάρχης του στεριανού λαούτου Χρήστος Ζώτος.
Μαριφένια Ρίζου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του Δημήτρη Ρίζου. Τελείωσε το μουσικό γυμνάσιο και λύκειο της Παλλήνης. Είναι φοιτήτρια του Οικονομικού τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Με το λαούτο ασχολήθηκε από δώδεκα χρονών με δάσκαλο τον Στέλιο Κατσιάνη στο γυμνάσιο και το λύκειο και αργότερα τον Χρήστο Ζώτο.
Δημήτρης Τσίπρας, τραγούδι, απ το Αθαμάνιο της ορεινής Άρτας. Σπούδασε Οικονομικά και εκτός της μουσικής εργάζεται στο Δημόσιο Τομέα. Στην κομπανία των Λαλητάδων συμμετέχει απ' το 2005.
Ματίνα Τζήκα, σύζυγος του Δημήτρη Ρίζου. Κρουστά και τραγούδι. Από την Ελασσόνα του νομού Λάρισας. Εκτός απ τη μουσική σπούδασε οικονομικά (πτυχίο και μεταπτυχιακά) και εργάζεται σε μεγάλο Τραπεζικό όμιλο. Στην κομπανία των Λαλητάδων συμμετέχει απ το 2004.
Γιώργος Φλούδας, βιολί, απ το Τετράκωμο της ορεινής Άρτας. Συνοδοιπόρος στην μέχρι τώρα μουσική πορεία των Λαλητάδων. Σήμερα ζει μόνιμα στην Άρτα όπου και διδάσκει στο τμήμα μουσικολογίας του Τ.Ε.Ι. της πόλης. Με το βιολί ασχολήθηκε από πολύ μικρός, ενώ σήμερα θεωρείται απ τους σημαντικότερους του είδους του.
Κωσταβασίλης Κώστας, βιολί, ο παλαίμαχος Τζουμερκιώτης βιολιστής απ το Αθαμάνιο της ορεινής Άρτας. Συνοδοιπόρος της κομπανίας των Λαλητάδων τα τελευταία χρόνια.
Ζώτος Χρήστος, ο. πατριάρχης και δάσκαλος του στεριανού λαούτου από την Φιλιππιάδα. Απ' τους σημαντικότερους συνοδοιπόρους των Λαλητάδων, απ' το ξεκίνημα της κομπανίας. Στη φωτογραφία κάτω με τον βιολιστή Γώργο Φλούδα.

zotos-floudas-00

Δείτε σχετικά βίντεο με μουσική των ''Λαλητάδων''.




Δεν υπάρχουν σχόλια: