Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Στον αέρα χιλιάδες σπίτια. Απόφαση-βόμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, Στον αέρα χιλιάδες σπίτια

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν τα δημόσια έσοδα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011, γνωστό και ως νόμο Παπακωνσταντίνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Κι αυτό γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες που μπήκαν στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να προσφύγουν και να ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους ενώ το κράτος δε θα μπορεί να εισπράξει και τις υπόλοιπες δόσεις.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 310.000 υπαγωγές στον 4014, ενώ άλλες 137.000 δηλώσεις βρίσκονται σε επεξεργασία. Έχουν εισπραχθεί 801.649 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκ. και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισ. Δηλαδή σχεδόν 2,7 δις ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το κράτος κινδυνεύουν να χαθούν.
Εν αμφιβόλω τίθεται και ο νέος νόμος που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση για μαζική τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με την απόφαση της πιλοτικής δίκης, οι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος (που επιβάλλει τον ορθολογικό χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας) το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την «τακτοποίηση αυθαιρέτων» για 30 χρόνια έναντι αντιτίμου (ειδικού προστίμου που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατασκευών) για να μην κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

Το νομοθετικό πλαίσιο κρίθηκε αντισυνταγματικό, έστω και αν ένα μέρος των εσόδων από το ειδικό πρόστιμο πρόκειται να καταλήξει στο λεγόμενο «πράσινο ταμείο» (με σκοπό τη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.) ενώ άλλο «κλείνει τρύπες» της δημοσιονομικής κρίσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο, με ισχυρότατη πλειοψηφία, υιοθετεί ουσιαστικά την αυστηρή εδώ και δεκαετίες γραμμή του απέναντι στα αυθαίρετα, κρίνοντας ότι η τελευταία συνταγματικά ανεκτή γενική ρύθμιση για τη διάσωσή τους ήταν «ο νόμος Τρίτση» (ν. 1337/83) και μετά από αυτόν (31-1-83) δεν είναι πλέον δυνατή η αποφυγή κατεδάφισής τους, με την επιβολή στο μεταξύ των αναγκαίων προστίμων διατήρησης.

Η δικαστική απόφαση που αναμένεται να γίνει επίσημα γνωστή σε 1 - 2 μήνες περίπου φέρνει «στον αέρα» όλες τις «τακτοποιήσεις αυθαιρέτων», που είχαν παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου 2013, αλλά και τα μέχρι τώρα κρατικά έσοδα από την όλη διαδικασία, καθώς πολλοί μπορεί να ζητήσουν πίσω όσα κατέβαλαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: